Vest: Na današnji dan - 3. April -

Na današnji dan - 3. April -

Na današnji dan - 3. April -

1367. godine - Rođen engleski kralj Henri Bolingbrok, poznat kao Henri Četvrti, osnivač Lankasterske dinastije. Presto je prigrabio 1399. godine, zbacivši brata od strica Ričarda Drugog, koji je 1400. pod misterioznim okolnostima umro u zatočeništvu u zamku Pontefrakt.

1512. godine – Turski sultan Bajazit II abdicirao je u korist sina Selima I.

1682. godine – Umro je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo, jedan od najznačajnijih predstavnika visokog baroka u slikarstvu. Slike: "Mali prosjak", "Deca jedu dinju".

1807. godine – Podstaknuti pobedama srpskih ustanika nad Turcima, u selu Voganj kod Rume počela je Ticanova buna u kojoj je učestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela rumskog i iločkog vlastelinstva. Austrijska vojska je za 10 dana ugušila pobunu, a vođa Teodor Avramović Tican uhvaćen je i krajem godine streljan.

1849. godine - Umro poljski pisac Juliuš Slovacki, tvorac poljskog romantičarskog pozorišta, majstor jezika i forme. Dela: zbirke pjesama "Poezija", poeme "Anhelli", "U Švajcarskoj", drame "Kordijan", "Fantazi", "Mazepa", tragedije "Baladina".

1893. godine - Rođen engleski pozorišni i filmski glumac i režiser Lesli Hauard, poznat po izuzetno suptilnoj glumi. U Drugom svetskom ratu je poginuo 1943. kao dvojnik britanskog premijera Vinstona Čerčila, kad su Nemci iznad Biskajskog zaliva oborili avion u kojem je bio, uvereni da je premijer u letelici. Filmovi: "Romeo i Julija", "Pigmalion", "Prohujalo sa vihorom", "Intermeco".

1897. godine – U Beču je umro čuveni nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams, autor brojnih simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pesama. Svetsku slavu donelo mu je delo “Nemački rekvijem” napisano 1868. godine. Dela: četiri simfonije, kamerna muzika, violinske i klavirske sonate, balade, intermeca i varijacije za klavir, dva klavirska i jedan violinski koncert, solo pesme, horovi.

1915. godine – U Valjevu je umrla srpska slikarka i profesor Nadežda Petrović. Bila je saosnivač “Kola srpskih sestara” sa Branislavom Nušić. Studirala je slikarstvo u Parizu i Minhenu a prvu samostalnu izložbu imala je 1900. godine i smatra se začetnikom modernog srpskog slikarstva. Za vreme Prvog svetskog rata kao bolničarka lečila je srpske vojnike u Valjevu tada poznatom kad grad bolnica. Umrla je od pegavog tifusa. Sačuvano je oko 200 njenih radova  a njene slike “Resnik”, Notr Dam”, “Autoportret”, “Bulonjska šuma”, “Portret sede žene”, “Vodenica” i svrstavaju se među najbolja dela u srpskoj likovnoj umetnosti.

1920. godine - Umro srpski političar i istoričar Dragoljub-Draža Pavlović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije, koji je 1919. godine izabran za prvog predsednika Narodne skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dela: "Ličnost u istoriji", "Ujedinjenje Nemačke", "Požarevački mir 1718", "Srbija za vreme poslednjeg austrijsko-turskog rata 1788-1791".

1922. godine –  Josif Visarionovič Staljin izabran je za generalnog sekretara Komunističke partije Rusije.

1924. godine - Rođen američki glumac Marlon Brando, koji je karijeru počeo u pozorištima na Brodveju, ali su mu svetsku slavu donele filmske uloge. Dobio je nagradu "Oskar" za glavnu ulogu u filmu "Na dokovima Njujorka", ali je 1973. godine odbio da primi "Oskara" za glavnu ulogu u filmu "Kum", protestujući tako protiv politike vlade SAD prema Indijancima. Umesto da ode na ceremoniju dodele nagrade, poslao je jednu indijansku glumicu da opiše patnje američkih Indijanaca. Ostali filmovi: "Tramvaj zvani želja", "Viva Zapata!", "Julije Cezar", "Jednoooki Džek", "Pobuna na brodu Baunti", "Grofica iz Hongkonga", "Poslednji tango u Parizu", "Apokalipsa sada".

1930. godine – Ras Tafari je postao car Haile Selasije I od Abisinije danas Etiopija.

1930. godine – Rođen je nemački državnik Helmut Kol kancelar Zapadne Nemačke od 1982. godine i prvi kancelar Nemačke posle ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke 1990. godine. Na tom položaju je ostao 16 godina, do izbornog poraza 1998. godine.

1936. godine – Pogubljen je Bruno Hauptman, otmičar i ubica sina američkog pilota Čarlsa Lindberga, koji je prvi sam preleteo Atlantski okean. Ovaj dogadjaj je bio povod da SAD donesu Zakon o otmici kojim je za kidnapovanje uvedena smrtna kazna.

1941. godine – Mađarski premijer Pal Teleki izvršio je samoubistvo jedan dan nakon što je usvojen nemačko-mađarski plan za napad na Jugoslaviju. Teleki je bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. godine u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru između Jugoslavije i Mađarske. Mađarska je zajedno s Nemačkom 6. aprila 1941. godine napala Jugoslaviju.

1945. godine - Eduard Beneš obrazovao vladu Narodnog fronta Čehoslovačke, prvu posle oslobođenja zemlje od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Kad je uvideo da će zemlja postati komunistička i bez ikakvih mogućnosti da to spreči, 1948. godine je podneo ostavku i ubrzo umro.

1948. godine – Premijerom drame Ivana Cankara “Kralj Betajnove” u režiji Bojana Stupice, otvoreno je Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu. Dramski ansambl je u početku imao 40 članova, direktor je bio pisac Eli Finci, a umetnički rukovodilac Bojan Stupica.

1948. godine – Predsednik SAD Hari Truman potpisao je Maršalov plan ekonomske pomoći posleratnoj razorenoj Evropi.

1975. godine – Ruski velemajstor Anatolij Karpov postao je 12. svetski prvak u šahu, pošto je dotadašnji prvak američki velemajstor Bobi Fišer odbio da brani titulu.

1979. godine – U Pakistanu je pogubljen bivši predsednik vlade Zulfikar Ali Buto, koji je zbačen sa vlasti vojnim udarom 1977. godine.

1990. godine - Bugarska prešla na predsednički sistem vladavine i za prvog predsednika parlament je izabrao Petra Mladenova, a Bugarska komunistička partija je promenila ime u Bugarsku socijalističku stranku, na čijem čelu je takođe bio Mladenov.

1991. godine – Savet bezbednosti UN je izglasao rezoluciju o prekidu vatre u Zalivskom ratu, naložio razmeštanje mirovnih snaga u regionu i zatražio od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.

1991. godine – U Švajcarskoj je umro engleski pisac Grejem Grin. Najpoznatija dela: “Treći čovek”, “Suština stvari”, “Ministarstvo straha”, “Moć i slava”, “Kraj ljubavi”, “Naš čovek u Havani”, “Brajtonska stena”.

1992. godine – Komunistički lider i predsednik Albanije Ramiz Alija podneo je ostavku dve nedelje nakon parlamentarnih izbora, na kojima su komunisti izgubili većinu u skupštini.

1995. godine – Najmanje 150 pripadnika plemena Hutu, mahom žena i dece, masakrirano je u jednom selu na severoistoku Burundija.

1996. godine – U avionskoj nesreći kod dubrovačkog aerodroma Čilipi poginuli su ministar trgovine SAD Ronald Braun i svi članovi njegove pratnje i članovi posade.

1999. godine – Avioni NATO bombardovali su centar Beograda, prvi put od početka vazdušnih napada na SR Jugoslaviju 24. marta. Pogođene su zgrade republičkog i saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. U Novom Sadu srušen je “Most slobode” drugi most na Dunavu.

2000. godine - Na Palama uhapšen bivši član Predsedništva BiH i nekadašnji predsednik Narodne skupštine BiH i Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik. Optužnica tereti Krajišnika za genocid i zločin protiv čovečnosti, za prekršaje zakona i običaja rata i krupne prekršaje Ženevske konvencije. Osuđen je na 20 godina a pušten je posle odslužene 2/3 kazne 30. avgusta 2013. godine. U Banjaluci i na Palama je dočekan kao heroj i jedan od tvoraca Republike Srpske.

2003. godine – U Strazburu je državna zajednica Srbija i Crna Gora primljena u Savet Evrope, kao 45-ta zemlja članica te najstarije panevropske organizacije.

2006. godine - Sud u Velesu izrekao oslobađajuću presudu arhiepiskopu Ohridske arhiepiskopije Jovanu, prema optužnici koja ga je teretila da je proneverio 320.000 evra crkvenog novca.

2008. godine – Haški tribunal oslobodio je bivšeg vodju OVK i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja i saoptuženog Idriza Baljaja krivice za ratne zločine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. godine. Haradinaj i Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tačaka optužnice, a trećeoptuženi Ljaha Brahimaja je osuđen na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja zatvorenika.

2010. godine - Američka kompanija Epl je pustila u prodaju "ajpad" iPad, prvu vrstu tablet-kompjutera.

2014. godine – Posle 15 godina otvoren je gornji vazdušni prostor iznad Kosova za civilne letove na visini većoj od 8.700 metara, koji je bio zatvoren 1999. godime nakon NATO intervencije na SRJ.

2014. godine – Jermenski premijer Tigran Sargsijan podneo je ostavku usled oštrih kritika zbog uvođenja reforme penzija kojom se od ljudi rođenih posle 1974. godine traži da uplaćuju pet odsto svojih primanja u privatne penzione fondove.

2016. godine – Afera "Panamska dokumenta" koja su procurila iz jedne advokatske kancelarije, otkrila su podatke o poslovanju 214.488 ofšor kompanije iz celog sveta.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar