Vest: Na današnji dan - 28. Novembar -

Na današnji dan - 28. Novembar -

Na današnji dan - 28. Novembar -

1520. godine – Portugalski moreplovac Fernando Magelan uplovio je u Pacifik, prošavši iz Atlatskog okeana kroz moreuz koji sada nosi njegovo ime.

 

1632. godine – Rođen je francuski kompozitor italijanskog porekla Žan Batist Lili, tvorac klasične francuske opere, s baletom, horovima, arijama i scenskim efektima. S Molijerom je stvorio novu dramsko-muzičku vrstu – comedie ballet. Bio je glavna ličnost muzičkog života na dvoru Luja XIV i celog Pariza. Pripisuje mu se prva upotreba palice za dirigovanje.

 

1757. godine – Rođen je engleski slikar, bakrorezac i pisac Vilijam Blejk, pesnik intuicije i mašte. Književnu slavu stekao je zbirkama pesama “Pesme iskustva” i “Pesme nevinosti”, a kao slikar poznat je po 21 ilustraciji za “Knjigu o Jovu” i ilustracijama Čoserovih “Kanterberijskih priča”. Njegova poezija postala je poznata i cenjena tek krajem XIX veka i znatno je uticala na brojne pesnike, posebno nadrealiste.

 

1820. godine – Rođen je nemački filozof Fridrih Engels, jedan od osnivača naučnog socijalizma i najbliži saradnik Karla Marksa. Osnovne postavke materijalističkog poimanja sveta izložio je u delu “Anti-Diring”, a u saradnji s Marksom napisao je “Nemačku ideologiju” i “Manifest komunističke partije”. Organizovao Prvu internacionalu - međunarodno udruženje radnika, osnovano 1864. godine. Posle Marksove smrti 1883. godine nastavio je rad u Drugoj internacionali, osnovanoj 1889. godine i napisao "Poreklo porodice, privatne svojine i države" i "Ludvig Fojerbah i kraj nemačke klasične filozofije". 

 

1821. godine - Panama proglasila nezavisnost od Španije i pridružila se Kolumbiji.

1829. godine - Rođen ruski klavirski virtuoz i kompozitor Anton Grigorjevič Rubinštajn, osnivač Konzervatorijuma u Petrogradu. Pripadao je tzv. kosmopolitskom pravcu, nasuprot "Velikoj petorici". Komponovao je opere, klavirske kompozicije, solo pjesme.

 

1830. godine – U Beogradu na Tašmajdanu u prisustvu kneza Miloša i beogradskog paše svečano je pročitan hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije. Turci su nakon toga prodali svoja imanja Srbima i napustili Beograd.

 

1858. godine – Na zahtev opozicionih vođa obrenovićevaca i liberala u kneževini Srbiji je sazvana skupština, prva u parlamentarnoj istoriji Srbije koja je sazvana na osnovu posebno usvojenog zakona. Ranije skupštine zasnivale su se na običajnom pravu. Svetoandrejska skupština čije je zasedanje počelo 30. decembra izvršila je smenu dinastija u Srbiji – zbačen je Aleksandar Karađorđević, a na srpski presto je vraćen Miloš Obrenović.

 

1878. godine - Umro srpski pisac i slikar Đura Jakšić, najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pisao je rodoljubive, satirične i socijalne lirske i epske pesme. Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Velikom Bečkereku današnji Zrenjanin, Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj u mnogim mestima u Srbiji i predavao crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini. Strastan, plahovite mašte i plamenih emocija, buntovan i slobodoljubiv, pisao je s romantičarskim patosom pesme o slobodi i stihovane lirske ispovesti. Pesme "Na Liparu", "Ponoć", "Mila", "Padajte, braćo", "Otadžbina", "Ja sam stena", "Noć u Gornjaku" spadaju u vrh srpske romantičarske poezije. Napisao je i drame u stihovima "Seoba Srbalja", "Jelisaveta, knjeginja crnogorska" i "Stanoje Glavaš" i oko 40 pripovedaka.

 

1881.godine - Rođen austrijski pisac Štefan Cvajg, koji je pod uticajem bečkog impresionizma, psihoanalize Sigmunda Frojda i humanističke evropske tradicije, u ranim djelima bio zaokupljen lavirintima ljudske psihe. Pred nacistima je 1938. godine emigrirao u SAD, a 1942. godine je u Brazilu izvršio samoubistvo, zahvaćen unutrašnjom krizom i slomljen nasističkim varvarstvom. Dela: pripovetke "Pometenost osećanja", "Amok", "Prvi doživljaj", romansirane biografije "Žozef Fuše", "Marija Antoaneta", "Trijumf i tragika Erazma Roterdamskog", "Marija Stjuart", studije "Tri majstora".

 

1905. godine - Irski nacionalista Artur Grifit u Dablinu osnovao partiju "Šin Fejn", čiji je glavni zadatak bila borba za osamostaljenje Irske od Velike Britanije.

 

1907. godine - Rođen je Alberto Moravija , jedan od najistaknutijih i najplodnijih italijanskih književnika 20. veka. Autor "Ćoćare", "Rimljanke", "Rimskih priča", slavu je stekao već prvim romanom "Ravnodušni ljudi".

 

1912. godine – Nakon 400 godina turske vladavine Albanija je proglasila nezavisnost, koja je priznata na konferenciji ambasadora velikih sila u Londonu 20. decembra i Londonskim ugovorom o miru 30. maja 1913. godine. U mestu Valona formirana je prva privremena vlada.

 

1920. godine – U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca održani su prvi izbori za Ustavotvornu skupštinu. Najviše glasova dobili su demokrate osvojivši 92 od 419 mandata i radikali sa 91 mandatom, a iznenađenje su priredili komunisti sa 50 poslaničkih mesta. Žene, vojnici i oficiri, kao i pripadnici nacionalnih manjina, nisu imali pravo glasa.

 

1941. godine - Crvena armija u Drugom svjetskom ratu izbacila trupe nacističke Nemačke iz Rostova

 

1943. godine – U Teheranu je počela konferencija predsednika SAD Ruzvelta, britanskog premijera Čerčila i sovjetskog lidera Staljina na kojoj je razmatrano dalje vođenje rata s Nemačkom i posleratno uređenje Evrope.

 

1945. godine – Umro je američki teniser i političar Dvajt Dejvis, koji je 1900. godine osnovao tenisko takmičenje nacija “Dejvis kup”. Bio je i američki ministar rata i generalni guverner SAD na Filipinima.

 

1950. godine – U Beogradu je osnovan Muzej pozorišne umetnosti Srbije.


1954. godine - Umro italijanski nuklearni fizičar Enriko Fermi, koji je prvi bombardovao uran neutronima, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku. Zasnovao je teoriju kretanja neutrona, a u Drugom svetskom ratu je emigrirao iz fašističke Italije u SAD. Na Čikaškom univerzitetu rukovodio gradnjom prvog nuklearnog reaktora. Njegovim imenom nazvano je više pojmova u nuklearnoj fizici: "Fermijevo pravilo selekcije", "Fermijev model gasa", "Fermijeva 'starost' neutrona", "fermi" kao jedinica za dužinu.

 

1975. godine - Postavljeni poslednji metri pruge Beograd - Bar. Više od sto godina ona je bila u strateškom, ekonomskom i graditeljskom programu Srbije i Crne Gore, ali je gradnja počela 1952. godine, a radovi su intenzivirani tek 1968. godine. Više od 27 odsto pruge prolazi kroz tunele i ide preko vijadukata i mostova. Pruga koja ima 254 tunela i 234 mosta većim delom sa dužinom od 301 kilometar prolazi kroz Srbiju, a 175 kilometara kroz Crnu Goru.

 

1994. godine - Norvežani na referendumu odbili da se priključe Evropskoj uniji.

 

1996. godine – General Ratko Mladić, protiv koga je Međunarodni sud za ratne zločine podigao optužnicu 25. jula 1995. godine, formalno je smenjen s mesta komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Mladić je na tom mestu bio od 12. maja 1992. godine.

 

2000. godine – Holandski parlament je odobrio zakon kojim se dopušta eutanazija I samoubistvo uz pomoć lekara. Time je Holandija un a prva zemlja koja je legalizovala takvu praksu.

 

2010. godine – Listovi Njujork tajms, Gardijan, Mond, Špigel I el Pais objavili un a svojim internet sajtovima hiljade poverljivih dokumenata američkih tajnih službi, pisanih izrazito “nediplomatskim jezikom” iz kojih se vide stavovi Vašingtona o brojnim svetskim liderima, što je izazvalo oštru reakciju Bele kuće I Pentagona I burne reakcije širom sveta. Tekstovi su preneti sa Internet sajta Vikiliks čiji je osnivač australijski državljanin Džulijan Asanž.

 

2011. godine – Umro je Ante Marković, poslednji premijer bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar