Vest: Na današnji dan - 28. April -

Na današnji dan - 28. April -

Na današnji dan - 28. April -

1442. godine – Rođen je engleski kralj Edvard IV, sin vojvode od Jorka. U ratu protiv dinastije Lankaster, posle zauzimanja Londona i pobede kod Toutona, izabran je za kralja. Time je kraljevska vlast prešla na kuću Jork.


1758.  godine - Rođen američki državnik Džejms Monro, predsednik SAD od 1817. do 1825, koji je 1823. proklamovao "Monroovu doktrinu", sa geslom "Amerika Amerikancima". Ona je bila izraz težnji severnoameričke industrijske buržoazije da zagospodari tržištem i sirovinskom bazom američkog kontinenta i potisne evropske sile, posebno nameru Svete alijanse da nasilno uguši pobune kolonija u Srednjoj i Južnoj Americi protiv Španije i Portugalije.


1789. godine – Pobunjena posada engleskog broda “Baunti” ostavila je kapetana broda Vilijama Blaja i 18 njegovih pristalica u vodama kod Tahitija. Blaj je posle 48 dana dramatične plovidbe i više od 3.500 milja uspeo da se domogne ostrva Timor, blizu Jave.


1804. godine – U Zemunu održan sastanak srpskih ustanika i Turaka, uz posredovanje Austrije. S turske strane bilo je 12 dahija iz Beograda, a sa srpske vođa Prvog srpskog ustanka Đorđe Petrović - Karađorđe, vojvoda Janko Katić, barjaktar Tanasko Rajić i prota Mateja Nenadović, koji su predočili da je teško postići mir dok Turci pale srpske kuće, seku glave viđenijim ljudima i terorišu narod. I u trenutku dok su pregovori vođeni, Turci su palili srpske kuće na Čukarici iznad koje se vio gust dim vidljiv iz Zemuna. Srpski pregovarači su se vratili u Ostružnicu i počeli pripreme za napad na Beograd.


1813.  godine - Umro ruski vojskovođa Mihail Ilarionovič Kutuzov, jedan od najvećih vojnih stratega 19. veka. Uprkos protivljenju cara Aleksandra Prvog i generala, u vreme napada francuskog cara Napoleona Prvog na Rusiju 1812, posle bitke kod Borodina, pustio je Francuze da uđu u Moskvu, a zatim im naneo težak poraz, terajući ih do Pariza. U ratu protiv Otomanskog carstva 1811. veoma uspešno je komandovao ruskom Moldavskom armijom. Zbog njegove velike popularnosti u ruskom narodu, u SSSR su u Drugom svetskom ratu ustanovljena tri ordena "Kutuzov".


1878. godine – Rođen je američki filmski i pozorišni glumac Lajonel Barimor. Kao dete proslavio se u ulozi Olivera Tvista, a kasnije je značajne uloge odigrao u filmovima “Grand hotel”, “Ostrvo Largo”, “Dama s kamelijama”, kao i u TV seriji “Dr Kilder”.


1918. godine – Umro srpski nacionalni borac Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. Atentat je Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svetski rat. Princip se pred policijom i sudom držao herojski i kao maloletnik osuđen je na 20 godina teške tamnice. Zbog nehumanih zatvorskih uslova, oboleo je od tuberkuloze i umro u tamnici u gradu Terezin u Češkoj, šest meseci pre sloma Austro-Ugarske.


1919. godine –  Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 32 države, uključujući Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, posle Prvog svetskog rata osnovale su Društvo naroda i obavezale se na zajedničku akciju protiv agresije, odrekle se upotrebe sile i prihvatile obavezu mirnog rešavanja sporova.


1924. godine – Rođen je zambijski državnik Kenet Kaunda, prvi predsednik Zambije od 1964. do 1991. godine i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.


1936. godine – Umro je egipatski kralj Fuad I. Za kralja se proglasio 1922. godine, kada je ukinut britanski protektorat nad Egiptom. Nasledio ga je sin Faruk I.


1939. godine – Adolf Hitler odbacio je nemačko-poljski pakt o nenapadanju sklopljen u januaru 1934. godine i nemačko-britanski ugovor iz juna 1935. godine.


1945. godine - Fašističkog diktatora Italije Benita Musolinija su, zajedno s ljubavnicom, dan pošto su ih zarobili, ubili italijanski partizani u mestu Donga na obali jezera Komo.


1952. godine – Japanu je vraćen suverenitet koji mu je, nakon poraza u Drugom svetskom ratu, bio oduzet mirovnim ugovorom iz San Franciska 1951. godine.


1969. godine – Predsednik Francuske Šarl de Gol dao je ostavku nakon referenduma o regionalizaciji zemlje i reorganizaciji Senata, na kojem je većina Francuza glasala protiv njegovih predloga.


1977. godine – Članovi nemačke levičarske terorističke grupe “Bader-Majnhof” osuđeni su na doživotnu robiju.


1980. godine – Državni sekretar SAD Sajrus Vens podneo je ostavku posle neuspele misije komandosa u spasavanju američkih taoca u Iranu.


1992. godine – Prokomunistička vlada u Kabulu predala je vlast islamskim gerilcima, čime je okončan 14-godišnji gradjanski rat u Avganistanu.


1992. godine - Proglašena Savezna Republika Jugoslavija na osnovu Ustava, donesenog prethodnog dana, i odluka skupština Srbije i Crne Gore o stvaranju zajedničke države posle otcepljenja pobunjenih republika. Ispred zdanja Savezne skupštine s jarbola je spuštena zastava SFRJ s petokrakom i podignuta plavo-belo-crvena trobojka - zastava treće Jugoslavije. Srbija i Crna Gora su, priznate na Berlinskom kongresu 1878. i 1918, posle šestogodišnjih borbi u dva balkanska i Prvom svetskom ratu i velikih žrtava, bile stožer okupljanja jugoslovenskih naroda u jednu državu.


1995. godine – U eksploziji gasa poginula su najmanje 103 stanovnika južnokorejskog mesta Tegu.


1999. godine – Vlada SR Jugoslavije podnela je Međunarodnom sudu pravde u Hagu tužbu protiv zemalja NATO-a zbog “neovlašćene upotrebe sile” u vazdušnim udarima koji su počeli 24. marta.


1999. godine – Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smenjen je sa mesta potpredsednika vlade SR Jugoslavije zbog kritika na račun vlasti tokom ratnog stanja.


2001. godine – Prvi turista u svemiru, američki biznismen Denis Tito, platio je 20 miliona dolara za svoje putovanje na Međunarodnu svemirsku stanicu, na koje je otišao sa ruskom posadom.


2002. godine – U padu helihoptera u Rusiji, poginuo je gubernator sibirske oblasti Krasnojarsk, general Aleksandar Lebed, bivši savetnik za bezbednost predsednika Borisa Jeljcina.


2004. godine – Snimci američke TV Si-Bi-Es (CBS) o zlostavljanju iračkih zarobljenika u iračkom zatvoru Abu Graib, pod kontrolom američke vojske, izazvali su šok u svetu. Američki predsednik Džordž Buš uputio je javno izvinjenje iračkom narodu za poniženje koje su pretrpeli irački zatvorenici i njihove porodice.


2005. godine – Irak je dobio prvu demokratsku vladu u poslednjih više od 50 godina.


2008. godine – U sudaru dva voza na istoku Kine poginulo je preko 70 ljudi, više od 420 je povređeno od kojih je 70 sa kritičnim povredama.


2011. godine – Sezona tornada u južnim američkim državama, odnela je preko 330 života i napravila ogromnu materijalnu štetu. Nekoliko država proglasilo vanredno stanje, a u najteže pogođenoj Alabami nevreme je uništilo čitave gradove i ostavilo velika područja bez struje.


2014. godine – Sud u Kairu osudio je na smrtnu kaznu 683 islamista, uključujući lidera Muslimanske braće Mohameda Badija. Na istom ročištu preinačene su u kaznu doživotnog zatvora 492 od 529 smrtne kazne dosuđene u martu. Islamisti su osuđeni za učešće u ubistvu i pokušaju ubistva policajaca u egipatskoj provinciji Minja 14. avgusta 2013. godine.

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar