Vest: Na današnji dan - 27. Novembar -

Na današnji dan - 27. Novembar -

Na današnji dan - 27. Novembar -

8. godine p. n. e. - Umro rimski pisac Flak Kvint Horacije, najveći rimski lirski pjesnik, koji se više od ijednog grčkog ili rimskog pjesnika odlikovao raznovrsnošću stihova sa 24 vrste i 19 strofa. Tokom boravka u Atini podrobno je upoznao grčku kulturu, filozofiju i umetnost. Njegov trezveni klasicizam, hladne ironične opservacije, artificijelnost i strogi moralni zahtevi, usklađeni s estetskom savršenošću pesme, imali su ogroman uticaj na rimsko, ranohrišćansko i evropsko pesništvo. Dela: "Epode", "Satire", "Pesme" ili "Ode", "Pisma".

 

1570. godine – Umro je italijanski arhitekta i vajar Jakopo Sansovino, graditelj Biblioteke svetog Marka i Lođete u Veneciji, statua Neptun i Mars na stepeništu Duždeve palate i reljefa u mermeru u lođi crkve svetog Marka.


1701. godine - Rođen švedski fizičar i astronom Anders Celzijus, tvorac skale za merenje toplote - koja je po njemu dobila ime. Osmatrao je severnu svetlost i efekte njenih magnetnih smetnji, obavljao svetlosna merenja i ispitivao meteorološke pojave i Jupiterove satelite, ali je pažnju naučne javnosti pobudio tek izumom skale za merenje toplote. Na njoj je tačka ključanja vode označena sa 100, a tačka otapanja leda s nula stepeni. Sopstvenim sredstvima podigao je opservatoriju u rodnoj Upsali. Osim Celzijusove, postoji i Farenhajtova skala za merenje toplote - podeljena na 180 i Reomirova  podeljena na 80 stepeni.

1874. godine - Rođen izraelski državnik i hemičar Haim Azrijel Vajcman, pronalazač sintetičkog acetona, prvi predsednik Izraela. Bio je direktor hemijske laboratorije Britanskog admiraliteta, predsednik Svetske cionističke organizacije i Jevrejske agencije.

 

1879. godine – Francuska skupština je iz Versaja premeštena u Pariz.

 

1895. godine – Umro je francuski pisac Aleksandar Dima Sin. Proslavio se romanom “Dama s kamelijama”, prema kojem je napisan libreto za Verdijevu operu “Travijata”.


1895. godine - Švedski fabrikant i pronalazač dinamita Alfred Nobel u Parizu napisao testament kojim je veliko bogatstvo zaveštao za razvoj nauke i literature i borcima za mir. Predvideo je pet jednakih delova za nagrade - za fiziku, hemiju, medicinu, književnost i mir. Umro je 1896. godine, a nagrade su prvi put dodijeljene 1901. godine. "Nagrada treba da se dele bez ikakvih obzira na nacionalnost", piše u testamentu. Od 1969. godine dodjeljuje se i Nobelova nagrada za ekonomiju.

 

1919. godine – U okviru Versajske mirovne konferencije posle Prvog svetskog rata, Bugarska je potpisala dokument kojim je Dobrudža pripala Rumuniji, istočna Trakija Grčkoj, a gradovi Dimitrovgrad, Bosilegrad i Strumica pripali Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

 

1921. godine - Rođen čehoslovački državnik slovačkog porekla Aleksander Dubček, vođa pokreta reformi u Čehoslovačkoj krajem šezdesetih godina 20. veka, nazvanih "Praško proljeće". Bio je najistaknutiji protagonista demokratizacije i preporoda društva i Komunističke partije Čehoslovačke i izgradnje "socijalizma s ljudskim likom". U Drugom svetskom ratu 1944. godine je učestvovao u slovačkom narodnom ustanku. Od 1963. bio je na čelu Komunističke partije Slovačke. Svrgut je posle vojne intervencije pet zemalja Varšavskog pakta u avgustu 1968. godine. Od 1970. godine proveo je skoro dve decenije u potpunoj političkoj izolaciji. Posle pada komunističkog režima 1989. godine izabran je za predsednika čehoslovačkog parlamenta.

1926. godine - Ahmed Ben Zogu u Tirani potpisao pakt s vođom fašističke Italije Benitom Musolinijem da bi ojačao reakcionarni feudalni režim u Albaniji.

1940. godine - Nacistička Nemačka u Drugom svetskom ratu anektirala francusku pokrajinu Lorenu.

 

1940. godine - U Rumuniji profašistička "Gvozdena garda" ubila više od 60 saradnika izbeglog kralja Karola Drugog, uključujući bivšeg premijera Nikolaea Jorgu.

1941. godine - Zauzimanjem tvrđave "Gonder" u Etiopiji snage Velike Britanije i saveznika u Drugom svetskom ratu slomile u istočnoj Africi jedinice fašističke Italije, čime su Etiopija, Somalija i Eritreja oslobođene okupacije. Tada je zarobljeno više od 23.000 italijanskih vojnika i tako je srušeno italijansko kolonijalno carstvo u istočnoj Africi, a Britanci su ostvarili punu kontrolu Crvenog mora i obezbedili se od prodora neprijatelja ka Sueckom kanalu s juga.

 

1942. godine – Francuzi su u Drugom svetskom ratu potopili veći deo ratne flote u tulonskoj luci kako bi sprečili da brodovi padnu u ruke Nemcima, koji su upravo ušli u Tulon.

 

1942. godine – Rođen je američki rok pevač,gitarista i pisac pesama Džimi Hendriks, jedan od najpopularnijih muzičara u svetu šezdesetih godina 20. veka. Umro je 1970. godine od prekomerne doze droge.

 

1943. godine – Na aerodromu u Glamočkom polju u Drugom svetskom ratu, poginuo je Ivo Lola Ribar, generalni sekretar SKOJ-a, kada je kao šef vojne misije vrhovnog štaba NOV i POJ krenuo u Kairo.

 

1953. godine – Umro je američki pisac Judžin Gledston O’Nil, tvorac moderene američke drame i prvi američki dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Najznačajnija dela: “Dugo putovanje u noć”, “Čežnja pod brestovima”, “Elektri priliči crnina”.

 

1955. godine - Umro francuski kompozitor švajcarskog porekla Artur Honeger, jedan od najistaknutijih polifoničara francuske muzike. Napisao je više od 200 dela, uključujući filmsku muziku. Dela: oratorijumi "Kralj David", "Jovanka Orleanka na lomači", simfonijska dela "Letna pastorala", "Liturgijska simfonija", kompozicija za klavir i orkestar "Končertino", knjiga "Ja sam kompozitor".

1961. godine - SSSR predložio neodložnu zabranu nuklearnih proba bez međunarodne kontrole.

 

1968. godine – Pripadnici jugoslovenske vojske i policije ugušili su masovne demonstracije Albanaca na Kosovu na kojima je zahtevano da ta pokrajina Srbije dobije status republike. Demonstracije su održane na Dan zastave, državni praznik Narodne Republike Albanije.

 

1991. godine – Savet bezbednosti UN odobrio je slanje mirovnih snaga u Jugoslaviju.

 

1996. godine – U jeku protesta zbog poništavanja izborne volje građana na lokalnim izborima u Srbiji, vlasti su prekinule rad “Indeksa” i “B-92”, dve najslušanije beogradske radio stanice koje su permanentno i detaljno izveštavale o građanskom protestu. Pod pritiskom javnosti, radio stanice su nastavile rad 5. decembra.

 

1997. godine – U sukobima srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca kod mesta Srbica i u selu Rezniće poginula su dva policajca i jedan Albanac, a četiri policajca su ranjena.

 

2000. godine – Agencija UN za sidu objavila je da je od početka pandemije side pre dvadeset godina, od te bolesti umrlo više od 21 milion ljudi širom sveta.

 

2000. godine - Norveški kralj Herold otvorio je u zapadnoj Norveškoj najduži tunel za drumski saobraćaj na svetu. Tunel dugačak 16.900 metara potukao je rekord St. Gothard tunela u Švajacarskoj od 16.300 metara.

 

2001. godine – NASA je saopštila da je Habl svemirski teleskop otkrio atmosferu planete udaljenu od zemlje 150 svetlosnih godina. To je prvi put da je atmosfera planete koja se nalazi van našeg solarnog sistema direktno detektovana.

 

2004. godine - Duhovni poglavar pravoslavnih hrišćana vaseljenski patrijarh Vartolomej Prvi preuzeo je u Vatikanu od pape Jovana Pavla Drugog posmrtne ostatke svetaca iz perioda ranog hrišćanstva - Svetog Hrizostoma i Svetog Gregorija.

2010. godine – U Parizu je umro je crnogorski slikar Miodrag Dado Đurić, jedan od najistaknutijih predstavnika figurativne umetnosti, čija se dela nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.


2011. godine – Umro je britanski filmski režiser Ken Rasel u čijim je mnogim filmovima muzika imala centralnu ulogu kao u “Tomi”, “Čajkovski”. Među najpoznatijim filmovima su “Women in Love”, koji je glumici Glendi Džekson doneo Oskara za ulogu u tom filmu, zatim The Devils, Alfred states.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar