Vest: Na današnji dan - 27. Decembar -

Na današnji dan - 27. Decembar -

Na današnji dan - 27. Decembar -

1571. godine - Rođen nemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler, koji je s tri zakona o kretanju planeta konačno utvrdio valjanost heliocentričnog sistema i udario temelje nove astronomije. Izračunao je i površinu i zapreminu geometrijskih tela koja do tada nisu proučavana.

1822. godine - Rođen francuski hemičar i biolog Luj Paster, član Francuske akademije, pronalazač vakcina protiv besnila, antraksa i crvenog vetra. Dokazao je da bakterije izazivaju truljenje i otkrio da se hrana može konzervisati zagrevanjem, najčešće u trajanju od 30 minuta, do određene temperature, što sprečava razmnožavanje bakterija. Osnovao je mikrobiologiju i stereohemiju. Organizovao je čuveni institut u Parizu, nazvan njegovim imenom.

1831. godine - Engleski prirodnjak Čarls Darvin je brodom "Bigl" isplovio iz Plimuta, započevši petogodišnju ekspediciju tokom koje je sakupio ogroman materijal na osnovu kojeg je napisao epohalno delo "Postanak vrsta". Na obalama Južne Amerike i ostrvima u Tihom okeanu proučavao je geološke formacije, biljke i životinje. Zaključio je da su se živi organizmi postepeno menjali i zasnovao prvu naučnu teoriju o evoluciji živih bića, nazvanu, prema njegovom prezimenu, "darvinizam". "Postanak vrsta" je revolucionisao biologiju i izazvao žestoke napade crkvenih krugova.

1882. godine - U Beogradu objavljen sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa Srbije i SAD. U skupštini je pročitan ukaz kneza Milana Obrenovića o odobrenju Trgovinskog sporazuma i Konzularne konvencije dve zemlje. Konvencija je štitila prava građana dve države, što je posebno koristilo srpskim iseljenicima u SAD. Sporazum je obezbedio građanima dve zemlje slobodan ulaz, kretanje i boravak na bilo kom delu teritorije druge zemlje i obavljanje poslova uz ličnu i imovinsku zaštitu, na isti način kao i za građane tzv. najpovlašćenije nacije.

1904. godine- Rođena američka filmska glumica nemačkog porekla Marija Magdalena fon Loš, poznata kao Marlen Ditrih, koja je snimila više od 50 filmova i važila za najtipičniji primer vamp-glumice. Najveći deo života provela je u SAD, gde je pobegla od režima Adolfa Hitlera, odbivši 1937. godine sjajnu umetničku karijeru u Nemačkoj, koju joj je ponudio nacistički diktator. Filmovi: "Plavi anđeo", "Žudnja", "Maroko", "Šangaj-ekspres", "Kismet", "Obešćašćena", "Svedok optužbe", "Suđenje u Nirnbergu".

1927. godine – Jedan od vođa Oktobarske revolucije i prvi šef sovjetske diplomatije Lav Trocki isključen je iz Komunističke partije, nakon što je u političkim sukobima pobedila frakcija Josifa Staljina. Trocki je potom proteran iz SSSR-a i ubijen u Meksiku 1940. godine po Staljinovom nalogu.

1941. godine - Sporazumom da bugarska fašistička armija okupira istočnu Srbiju u Sofiji su u Drugom svetskom ratu završeni nemačko - bugarski pregovori. Bugarske okupatorske trupe su na osnovu tog sporazuma ubrzo zaposele Niški, Moravski, Kruševački i Zaječarski okrug i počele kao i u Prvom svetskom ratu teror nad srpskim civilima u ime velikobugarskog sna o "Bugar-Moravi" u sastavu Bugarske. Srpski narod je odgovorio oružanim otporom dok okupatori nisu izbačeni iz zemlje.

1944. godine - Sovjetska Crvena armija u Drugom svetskom ratu završila opkoljavanje Budimpešte, koju su držale trupe nacističke Nemačke.

1945. godine – U Vašingtonu je osnovan Međunarodni monetarni fond. Pravilnik o radu Fonda izradila je monetarna i finansijska konferencija 44 zemlje UN, koju je u leto 1944. godine u Breton Vudsu sazvao predsednik SAD Frenklin Ruzvelt.

1948. godine Mađarske vlasti uhapsile rimokatoličkog kardinala Jožefa Mindsentija, žestokog antikomunistu. U vreme nemira u Budimpešti 1956. godine on je izašao iz zatvora i dobio azil u američkoj ambasadi u glavnom gradu Mađarske, gde je bio do 1971. godine, kad mu je odobreno da otputuje u Rim.

1949. godine - Holandska kraljica Julijana potpisala dokument kojim je Indonezija dobila suverenitet posle više od tri veka holandske kolonijalne uprave. Za prvog predsednika Indonezije izabran je Ahmed Sukarno, vođa nacionalnooslobodilačkog pokreta.

1956. godine – Flota UN počela je čišćenje Sueckog kanala koji su Egipćani onesposobili tokom Sueckog rata potopivši u njemu veći broj brodova.

1969. godine - Libija, Sudan i Ujedinjena Arapska Republika postigli dogovor da stvore vojni, politički i ekonomski savez.

1972. godine – Umro je kanadski državnik Lester Bouls Pirson, šef diplomatije, premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1957. godine za napore uložene u rešavanju Suecke krize.

1972. godine - Australija obustavila vojnu pomoć Južnom Vijetnamu, okončavši učešće u Vijetnamskom ratu na strani SAD i njenih južnovijetnamskih marioneta.

1972. godine - Belgija, kao prva zemlja NATO pakta, uspostavila diplomatske odnose sa Demokratskom Republikom Njemačkom.

1978. godine - Umro alžirski državnik Huari Bumedijen, koji je predsednik Alžira postao u junu 1965. godine, kad je udarom bez prolivanja krvi oborio s vlasti Ahmeda Ben Belu.

1979. godine - Avganistanski predsednik Hafizula Amin pogubljen posle državnog udara koji su podržale sovjetske jedinice, ušavši dva dana ranije u Avganistan, u prvoj vojnoj intervenciji SSSR-a izvan zemalja Varšavskog pakta.

1985. godine – U istovremenim napadima palestinskih terorista na putnike ispred šaltera izraelske avikompanije “El Al” na aerodromima u Rimu i Beču ubijeno je 16 ljudi, među kojima i jedan napadač, a ranjeno je više od 100.

1989. godine – Egipat i Sirija su posle 12 godina prekida obnovili pune diplomatske odnose.

 

1995. godine – Francuska je izvršila petu u seriji nuklearnih proba u Južnom Pacifiku, što je izazvalo osude širom sveta.

 

1996. godine – Bivši španski premijer Felipe Gonzales saopštio je da je Komisija OEBS-a utvrdila da je koalicija “Zajedno” pobedila na lokalnim izborima u 13 gradova u Srbiji i u devet beogradskih opština. Mirni protesti građana u Srbiji, koji su tražili priznavanje izbornih rezultata, nastavljeni su uprkos intervencije policije.

 

1998. godine - Irak saopštio da ne priznaje zone zabranjenog leta koje je posle Zalivskog rata 1991. godine koje je Zapad uspostavio iznad severnih i južnih dijelova te zemlje.

 

1998. godine – Na severu Kosova su, nakon kratkotrajnog primirja, obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca.

 

2000. godine – Većina Rusa izabrala je za ličnost stoleća vođu Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

 

2002. godine – U bombaškom napadu čečenskih pobunjenika, bombaša samoubica, na zgradu lokalnih vlasti u Groznom, poginulo je 63, a povređeno 178 osoba, a od siline detonacije srušena je kompletna zgrada.

 

2004. godine – Umrla je Suzan Zontag, radikalna američka književnica i kritičarka.

 

2006. godine – Umro je francuski tekstopisac Pjer Delanoe, koji je pisao za desetine francuskih pevača od Edit Pjaf i Šarla Aznavura do rokera Džonija Halideja.

 

2007. godine – U samoubilačkom napadu u predgrađu Islamabada ubijena je bivša pakistanska premijerka i liderka opozicije Benazir Buto, nakon predizbornog mitinga u gradu Ravalpindi. U napadu je poginulo još najmanje 20 ljudi, a u neredima koji su usledili ubijeno je više desetina osoba.

 

2009. godine - U Hrvatskoj održani predsednički izbori, na kojima ni jedan od 12 kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova izašlih na birališta. U drugom krugu izbora održanom 10. januara predsednički kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Ivo Josipović pobedio je nezavisnog kandidata i bivšeg SDP-ovaca Milana Bandića.

2014. godine - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smenio je premijera, dva ministra i druge visoke zvaničnike, zbog ekonomske krize izazvane kolapsom ruske rublje. Iako je beloruska rublja nezavisna od ruske valute, jake privredne veza sa Rusijom čine Belorusiju osetljivom na sva kretanja ruske privrede pogođene sankcijama Zapada i pojeftinjenjem nafte u svetu.

2015. godine - Film "Ratovi zvezda - Buđenje sile" dostigao je za 12 dana od premijere zaradu od milijardu dolara, što predstavlja rekord u istoriji kinematografije.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar