Vest: Na današnji dan - 26. Novembar -

Na današnji dan - 26. Novembar -

Na današnji dan - 26. Novembar -

1504. godine – Umrla je Isabela I Katolička, kraljica Kastilje od 1474. godine. Njenom udajom za Fernanda II Aragonskog ujedinjene su Kastilja i Aragon 1479. godine i stvoreni temelji jedinstvene španske države i budućeg kolonijalnog carstva. Tokom njihove vladavine uspostavljen je sud inkvizicije 1480. godine, proterani su Jevreji, a zauzimanjem Granade 1492. godine definitivno je slomljena vlast Mavara. Iste godine opremili su ekspediciju Kristofera kolumba koja je otkrila Ameriku, a 1503. godine su od Francuske preoteli Napuljsku kraljevinu.

 

1703. godine – U dvodnevnoj “Velikoj oluji” u južnoj Engleskoj poginulo je najmanje 8.000 ljudi.

 

1744. godine – Umro je italijanski graditelj violina Đuzepe Gvarneri, uz Antonija Stradivarija najveći majstor izrade klasičnih violina.

 

1880. godine – Velike sile su prisilile Tursku da Crnoj Gori preda Ulcinj, koji su Crnogorci zauzeli u ratu od 1876. do 1878. godine.

 

1855. godine – Umro je poljski pisac Adam Mickijevič najistaknutiji poljski romantičar. Njegov idilični ep “Pan Tadeuš”, u kojem je dao viziju stare Poljske koja nestaje, smatra se najvećim delom poljskog romantizma.

 

1857. godine – Održano prvo zasedanje australijskog parlamenta otvorenog u Melburnu.

 

1880. godine - Velike sile su prisilile Otomansko carstvo da Crnoj Gori preda Ulcinj, koji su Crnogorci zauzeli u ratu od 1876. godine do 1878. godine.


1893. godine - Umro srpski filozof, pisac i političar Milan Kujundžić Aberdar, jedan od prvih profesora filozofije na beogradskoj Velikoj školi. Bio je član Srpske kraljevske akademije, predsednik Skupštine Srbije i ministar prosvete. Studirao je u Beču, Minhenu i Parizu, diplomirao u Oksfordu. U mladosti je bio jedan od vođa Ujedinjene omladine srpske i urednik njenog glasila "Mlada Srbadija". Stihovi tog izrazitog romantičarskog pesnika pozivali su na borbu protiv ugnjetača, za oslobođenje i ujedinjenje porobljene braće. Dela: "Kratki pregled harmonije u svijetu", "Ide li svet nabolje ili nagore", "Filozofija u Srba", "Šta je i koliko u nas urađeno na lođici" , spev "Srpski patrijarh", balada "Nevesta hajdukova".

 

1914. godine – U Prvom svetskom ratu eksplodirao je britanski ratni brod “Bulvork”, dok je u njega ukrcavana municija. Od 750 članova posade preživelo je samo njih 12.

 

1922. godine –Otvorena je grobnica faraona Tutankamona koju je u Dolini kraljeva kod Luksora otkrio engleski arheolog Hauard Karter. Karter i lord Karnavon bili su prvi ljudi koji su ušli u grobnicu posle više od 3.000 godina kada je u nju položen faraon.

 

1939. godine - Napadom sovjetske armije počeo sovjetsko-finski rat. U oktobru 1939. godine SSSR je postavio snažne garnizone u Litvaniji, Letoniji i Estoniji i od Finske zatražio deo teritorije za bolju odbranu Lenjingrada i zaštitu murmanske pruge. Pošto je to vlada u Helsinkiju odbila, sovjetska armija je prodrla u Finsku, a posle proboja fronta 12. marta 1940. godine potpisan je mir kojim je SSSR dobio tražene oblasti.

 

1940. godine – Nemci su u okupiranoj Varšavi u Drugom svetskom ratu počeli da ograđuju deo grada od kojeg su napravili geto za oko pola miliona poljskih Jevreja.

 

1942. godine – U Bihaću je u Drugom svetskom ratu osnovano Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije, a 54 delegata su izabrala Izvršni odbor AVNOJ-a sa dr Ivanom Ribarom na čelu.

 

1949. godine – U Indiji je prihvaćen ustav kojim je Indijska Unija postala republika u okviru britanskog Komonvelta. Ustav je stupio na snagu u januaru 1950. godine.

 

1965. godine – Francuska je lansirala prvi veštački satelit.

 

1968. godine – Umro je nemački pisac Arnold Zvajg, autor romana “Slučaj narednika Griše”, koji mnogi kritičari smatraju najboljom nemačkom knjigom o Prvom svetskom ratu.

 

1978. godine - Muslimanski vjerski lideri i političari koji su nastojali da obore šaha Rezu Pahlavija proglasili generalni štrajk kojim je Iran paralizovan.

 

1979. godine – Međunarodni olimpijski komitet glasao je da se, posle 21 godine odsustva, Kini obnovi članstvo u toj organizaciji.

 

1986. godine – Od iranske rakete koja je pala u irački glavni grad Bagdad poginulo je 48 civila.

 

1990. godine - Savjet bezbjednosti UN odobrio mirovni plan za Kambodžu.

1993. godine - Prvi generalni štrajk u Belgiji poslije skoro pola vijeka paralizovao privredu i saobraćaj i primorao vladu na pregovore sa sindikatima.

 

1998. godine - U zajedničkoj deklaraciji, potpisanoj tokom posjete kineskog predsjednika Đanga Cemina, Japan izrazio "duboko kajanje" zbog akcija koje je preduzeo u Kini u Drugom svjetskom ratu.

 

2000. godine – Bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević je na vanrednom kongresu Socijalistike partije Srbije ponovo izabran za predsednika partije.

 

2012. godine - Norveška policija izvinila se zbog svoje uloge u deportaciji Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Izvinjenje policije je upućeno na 70. godišnjicu deportacije 532 Jevreja iz Norveške 26. novembra 1942. godine brodom "Donau".

 

2016. godine - Preminuo je Fidel Kastro kubanski revolucionar, bivši generalni sekretar Komunističke partije, predsednik i premijer Kube, kojom je vladao gotovo pola veka, a 2006. godine svoja ovlašćenja predao je bratu i saborcu u revoluciji, Raulu.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar