Vest: Na današnji dan - 25. Novembar -

Na današnji dan - 25. Novembar -

Na današnji dan - 25. Novembar -

1560. godine – Umro je Andrea Doria, srednjevekovni heroj Đenove, koji se do pred kraj života, u 87. godini uspešno borio protiv Turaka i berberskih pirata u Mediteranu. Uz pomoć Karla V oslobodio je 1528. godine Đenovu od Francuza u uspostavio nezavisnu republiku.

 

1562. godine – Rođen je Lope de Vega, reformator španskog pozorišta i jedan od najznačajnijih ramskih pisaca u evropskoj književnosti. Veliki pesnik, sa 1.800 komedija i drama, više od 3.000 soneta, epovima, romanima, istorijskim zapisima, smatra se najplodnijim književnim stvaraocem u istoriji književnosti. Najpoznatija dela: “Vitez od Olmeda”, “Seviljska zvezda”, “Peribanjes”, “Dovitljiva devojka”.

 

1758. godine – Britanci okupirali Senegal.

 

1783. godine – Poslednji britanski vojnici napustili su Njujork, nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

 

1826. godine - Rođen srpski pisac Jovan Đorđević, osnivač Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i jedan od osnivača Narodnog pozorišta u Beogradu, profesor  istorije na Velikoj školi u Beogradu. Kratko je bio i ministar prosvete. Objavio je "Opštu istoriju" i više prevoda, naročito za pozorište. Napisao je alegoriju "Markova sablja", iz koje je pesma "Bože pravde", koja je postala srpska himna. Muziku himne komponovao je Davorin Jenko.

 

1828. godine – Rođen je hrvatski sveštenik, istoričar i političar Franjo Rački, jedan od ideologa Ilirskog pokreta i pobornik južnoslovenskog jedinstva. Osnivač je Narodne stranke sa Josipom Štrosmajerom 1860. godine i prvi predsednik Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti 1866. godine.

 

1835. godine – Rođen je američki industrijalac škotskog porekla Endrju Karnegi, koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, uglavnom u osnivanje javnih biblioteka u SAD i drugim zemljama. Objavio je knjigu “Jevanđelje bogatstva” 1900. godine. Karnegijeva zadužbina je 1926. godine sa 100.000 dolara pomogla izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu.

 

1844. godine - Rođen nemački inženjer Karl Fridrih Benc, koji je 1885. godine konstruisao jedan od prvih automobila. Osnovao je kompaniju "Benc" za izradu benzinskih motora i automobila, od koje je udruživanjem nastao "Dajmler-Benc".

 

1877. godine – Izbila je Topolska buna na Stanovljanskom polju blizu Kragujevca, kada su Lepenički i Jasenički bataljoni odbili da polože zakletvu knezu Milanu Obrenoviću uoči Drugog srpsko-turskog rata i pokušali da na vlast dovedu Petra Karađorevića. Ustanak je ugušen 29. novembra, a od 70 učesnika optuženih za veleizdaju, 24 su osuđena na smrt, od kojih su sedmorica streljana.

 

1884. godine – U Sent Luisu u američkoj državi Misuri Džon Majenberg patentirao je mleko u prahu.

 

1884. godine – Otvoren je prvi kurs engleskog jezika u Velikoj školi u Beogradu.

 

1914. godine - Umro srpski kompozitor slovenačkog porekla Davorin Jenko, autor srpske himne "Bože pravde", član Srpske kraljevske akademije, horovođa i kapelnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Komponovao je muziku za oko 90 "komada s pevanjem". Dela: opereta:"Vračara", uvertire: "Kosovo", "Srpkinja", "Aleksandar", "Đido", "Milan", fantazija "Prvo doba Srbije", muzika za komade: "Blago cara Radovana", "Dobrila i Milenko", "Dušan Silni", "Miloš Obrenović", "Seoba Srbalja", "Pribisav i Božana", "Za veru i slobodu", "Mladost Dositejeva", "Markova sablja", "Proslavljanje kneza Mihaila", "Knez Dobroslav", "Izbiračica", "Krvni mir", "Merima", "Divlji lovac", "Ljubavno pismo", "Četiri miliona rubalja", "Čestitam", "Potera", "Saćurica i šubara", "Vuk Branković", oko 110 horskih kompozicija, 15 crkvenih kompozicija, solo pesme.

1915. godine - Vrhovna komanda srpske vojske je u Prvom svetskom ratu izdala zapovest o odstupanju preko Crne Gore i Albanije, u kojem je pisalo: "Kapitulacija bi bila najgore rešenje, jer se njome gubi država, a naši saveznici bi nas sasvim napustili". U povlačenju srpskih vojnika, praćenih izbeglicama, jedinstvenom u istoriji ratovanja, život je izgubilo više od 240.000 ljudi. Na ostrvo Krf je stiglo 135.000 vojnika, a u Bizertu oko 12.000, od kojih je ponovo formirana srpska armija koja je 1918. godine oslobodila okupiranu zemlju.

 

1915. godine - Rođen čileanski diktator general Augusto Pinoče Ugarte, koji je uz pomoć SAD 1973. godine krvavim vojnim udarom zbacio predsednika Salvadora Aljendea. S vlasti je sišao posle izbornog poraza 1990. godine, ali je kao doživotni senator zadržao znatan politički uticaj do 1998. godine, kad je uhapšen u Londonu na zahtev Španije koja je zatražila njegovo izručenje radi suđenja za zločine tokom vladavine.

 

1936. godine – Nemačka i Japan su potpisale Antikominterna pakt kojim su se obavezale na borbu protiv širenja komunizma.

 

1941. godine – Poginulo je 848 britanskih mornara kada je nemačka podmornica potopila britanski ratni brod “Baram” u Drugom svetskom ratu.

 

1952. godine – U Londonu je prvi put izvedena “Mišolovka” Agate Kristi, pozorišni komad koji se i danas prikazuje u pozorištima širom sveta. U londonskom pozorištu Sent Martin neprekidno se izvodi već 50 godina.

 

1959. godine – Umro je francuski filmski i pozorišni glumac Žerar Filip, jedan od najpopularnijih glumaca posle Drugog svetskog rata, sa ulogama u filmovima: “Đavo u telu”, “Kartuzijanski manastir u Parmi”, “Fanfan Lala”, “Crveno i crno”, “Opasne veze”.

 

1965. godine – Vojnim udarom pod vođstvom generala Žozefa Mobutua u Kongu je zbačen sa vlasti predsednik Žozef Kasavubu. Kasnije je proglašena Demokratska Republika Kongo, 1971. godine naziv je promenjen u Republika Zair, a njen predsednik je uzeo ime Mobutu Sese Seko.

 

1969. godine – Član “Bitlsa” Džon Lenon vratio je titulu Reda Britanske Imperije koju mu je 1965. godine dodelila kraljica Elizabeta II, u znak protesta zbog podrške Velike Britanije agresiji SAD u Vijetnamu i britanske politike u nigerijskoj provinciji Bijafra.

 

1974. godine – Umro je burmanski diplomata U Tant, generalni sekretar UN od 1962. godine do 1971. godine. Kongoanska, berlinska i kubanska kriza, rat u Vijetnamu, sukobi na Bliskom istoku i rat Indije i Pakistana bili su dramatični događaji s kojima se suočavao tokom mandata.

 

1992. godine – Parlament Češke glasao je za podelu Čehoslovačke na posebne države Češku i Slovačku od 1. januara 1993. godine.

 

1996. godine – Više od 100.000 ljudi protestovalo je ulicama Beograda zbog sudskog poništavanja pobede opozicione koalicije “Zajedno” na lokalnim izborima, optužujući predsednika Slobodana Miloševića da je pokrao izbore.

 

2001. godine - Američka kompanija "Advansd sel tehnolodži" saopštila da je klonirala ljudski embrion. Prema izjavi naučnika, dostignuće će biti korišćeno u medicini, a ne za kloniranje ljudskog bića.

 

2002. godine – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović podneo je ostavku, a dan kasnije predložen je za mandatara nove crnogorske vlade.

 

2002. godine – UNMIK preuzeo kontrolu nad opštinskom administracijom u severnom delu Kosovske Mitrovice, koju su do tada kontrolisali Srbi. Time je nakon tri godine i pet meseci međunarodna zajednica uspostavila vlast na čitavoj teritoriji Kosova.

 

2003. godine – U Tenesiju  je umro jedan od vodećih kantri muzičara Tedi Vilburn.


2005. godine – Umro je Ričard Berns, jedini Britanac koji je osvojio svetski reli-šampionat.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar