Vest: Na današnji dan - 22. Novembar -

Na današnji dan - 22. Novembar -

Na današnji dan - 22. Novembar -

1497. godine – Tražeći morski put u Indiju, Portugalac Vasko da Gama postao je prvi moreplovac koji je oplovio Rt Dobre Nade, na krajnjem jugu Afrike.

 

1699. godine – Danska, Rusija, Pruska i Poljska, nakon pobede nad švedskom vojskom, potpisale su sporazum o podeli Kraljevine Švedske.

 

1819. godine – Rođena je engleska književnica Meri En Evans poznata kao Džordž Eliot, jedan od utemeljivača engleskog psihološko-socijalnog romana. Najznačajnija dela: “Sajlas Marner”, “Mlin na Flosi”.

 

1830. godine - Belgijski kongres izglasao odluku o uspostavljanju monarhije.

 

1842. godine – Na planini Sent Helen u američkoj državi Vašington izbila je erupcija. To je bila prva vulkanska erupcija u Americi čiji je datum izbijanja zabeležen.

 

1868. godine – Održana je prva pozorišna predstava u Beogradu u zgradi na Varoš-kapiji, komad “Đurađ Branković” Karla Obernjika.

 

1869. godine – U Parizu je rođen Andre Žid, jedna od najkontroverznijih i najuticajnijih ličnosti francuske književnosti 20. veka. Romanopisac, esejist, kritičar dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1947. godine. Najpoznatija dela: “Kovači lažnog novca”, “Podrumi Vatikana”, “Pastoralna simfonija”.

 

1890. godine - Rođen francuski general i državnik Šarl de Gol, osnivač i prvi predsednik Pete republike, koji je kao vođa pokreta "Slobodna Francuska" u Drugom svetskom ratu simbolizovao otpor nacistima. Kad je maršal Anri Filip Peten formirao marionetsku vladu, otišao je u London, odakle je 18. juna 1940. godine pozvao Francuze na borbu protiv okupatora. Posle rata je rukovodio privremenom vladom, a od 1947. godine do 1953. godine bio je predsednik Francuske. Posle alžirskog puča 1958. godine postao je premijer, a 1959. godine predsednik Pete republike. Ograničio je prava parlamenta, ojačao izvršnu vlast i ovlašćenja šefa države. Uspeo je da okonča rat u Alžiru. Politički se često razilazio sa saveznicima u NATO paktu, posebno sa SAD, s težnjom da vrati uticaj Francuske u evropskim poslovima. Pošto nije dobio većinu na referendumu o regionalizaciji zemlje i ukidanju Senata, 1969. godine se povukao s položaja. Dela: "Ratni memoari" , "Memoari nade".

 

1906. godine- Međunarodna radio-telegrafska konferencija u Berlinu uvela svetski signal za brodove u opasnosti - SOS.

 

1913. godine – Rođen je Edvard Bendžamin Britn, jedan od najznačajnijih engleskih kompozitora 20. veka. Sa operskim pevačem Piterom Pirsom osnovao je 1948. godine Aldeburški muzički festival a dela su mu: “Piter Grajms”, “Otmica Lukrecije”, “Ratni rekvijem”, “Prolećna simfonija”.

 

1916. godine – Umro je američki pisac Džek London jedan od najčitanijih autora u prvoj polovini 20. veka. Najpoznatija dela: “Zov divljine”, “Beli očnjak”, “Mesečeva dolina”, “Ljudi s dna”.

 

1943. godine – U Libanu je proglašena nezavisnost, čime je ukinut mandat koji je nad ovom državom imala Francuska od 1. jula 1920. Arapske zemlje, Velika Britanija  i SAD su odmah priznali nezavisnost Libana, a francuske trupe su sporazumno napustile zemlju 1946. godine.

 

1954. godine – Umro je ruski pravnik i diplomata Andrej Višinski, državni tužilac od 1935. godine u vreme velikih čistki koje je u drugoj polovini tridesetih godina 20. veka sproveo sovjetski lider Staljin. Bio je šef sovjetske diplomatije 1949. godine, a potom stalni predstavnik SSSR u UN.

 

1963. godine - Ubijen predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi, koji je tri godine pre nego što se našao na meti atentatora u Dalasu postao najmlađi šef države u američkoj istoriji. U Drugom svetskom ratu je služio u mornarici, potom nakratko bio novinar, u Kongres je izabran 1947. godine, a senator je postao 1952. godine. Za predsednika je izabran u 43. godini života kao kandidat Demokratske stranke. Posle očito namerno traljavo vođene istrage nije pouzdano utvrđeno ko je bio njegov ubica. Kao atentator je zvanično označen Li Harvi Osvald, koji je pod krajnje sumnjivim okolnostima i sam ubijen dva dana kasnije u policijskoj stanici u Dalasu.

 

1963. godine – Umro je engleski književnik Oldos Haksli jedan od najistaknutijih evropskih esejista 20. veka, kosmopolita i aktivista pacifističkog pokreta. Njegovi “romani ideja” zasnovani su na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela: “Kontrapunkt života”, “Vrli novi svet”, “Slepi u Gazi”.

 

1972. godine – Predsednik SAD Ričard Nikson ukinuo je nakon 22 godine zabranu putovanja američkih brodova i aviona u Kinu.

 

1977. godine – Anglo-francuski putnički avion “Konkord” počeo je redovni saobraćaj između Evrope i Amerike. Redovni letovi uspostavljeni su nakon dve godine pravnih rasprava zbog jačine buke koju taj avion proizvodi.

 

1980. godine – Umrla je holivudska zvezda i seks simbol tridesetih godina 20. veka Me Vest.

 

1989. godine – Jugoslavija priznala Republiku Koreju i odlučila da s njom uspostavi diplomatske odnose.

 

1990. godine – Prva žena premijer u istoriji Velike Britanije Margaret Tačer  zbog neslaganja u njenoj Konzervativnoj stranci podnela je ostavku posle 11,5 godina provedenih na mestu premijera.

 

1991. godine – Egipatski diplomata Butros Gali postao generalni sekretar UN.

 

1992. godine – Pomorsko-vazduhoplovne snage NATO-a i Zapadnoevropske unije započele su kontrolu brodova u međunarodnim vodama Jadranskog mora u cilju onemogućavanja snabdevanja SR Jugoslavije naftom i drugim strateškim materijalima.

 

1995. godine – Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim je okončan bosanski rat, Savet bezbednosti UN suspendovao je ekonomske sankcije SR Jugoslaviji i počeo skidanje embarga na oružje državama nastalim od bivše Jugoslavije. SR Jugoslavija je bila pod ekonomskom blokadom 1.253 dana od 31. maja 1992. godine.

 

2000. godine – Umro je Emil Zatopek, legendarni češki trkač i jedini atletičar koji je osvojio tri zlatne medalje u trkama na duge staze na jednoj olimpijadi. Prvo olimpijsko zlato osvojio je u Londonu 1948. godine, a tri olimpijske zlatne medalje u Helsinkiju 1952. godine. Zatopek je 1. decembra proglašen za češkog sportistu veka.

 

2001. godine – Turski parlament odobrio je reviziju 75 godina starog građanskog zakona, pred kojim bi, za razliku od postojećeg, žene i muškarci bili jednaki.

 

2004. godine - Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju kojom će komandu nad mirovnom misijom u BiH od NATO-a preuzeti Evropska unija.

 

2005. godine – Predsednica Hrišćansko-demokratske unije Angela Merkel, prva žena kancelar Nemačke, zvanično je stupila na dužnost.


2007. godine - Umro je francuski koreograf Moris Bežar jedan od osnivača modernog plesa. Među njegovim koreografijama su "Bolero", Betovenova "Deveta simfonija", "Romeo i Julija", "Malro".Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar