Vest: Na današnji dan - 22. Mart -

Na današnji dan - 22. Mart -

Na današnji dan - 22. Mart -

1312. godine – Vatikan i papa Klement V je ukinuo francuski monaški viteški red Templara, osnovan u Palestini 1118. godine radi zaštite poklonika Hristovog groba.

 

1599. godine – Rođen je flamanski slikar Anton Van Dajk, istaknuti predstavnik Flamanske slikarske škole. Učenik i saradnik slavnog Rubensa, proslavio se kao portretista. Godine 1632. postao je dvorski slikar kralja Čarlsa I. Proslavio se portretima.

 

1622. godine – Indijanci su ubili oko 350 belih naseljenika u Virdžiniji. To se smatra prvim indijanskim masakrom nad evropskim kolonistima u Severnoj Americi.

 

1687. godine - Umro francuski kompozitor, violinista, dirigent, pevač, glumac, scenograf i plesač italijanskog porekla Žan Batist Lili. Bio je tvorac klasične francuske opere, s baletima, horovima, arijama i scenskim efektima. U saradnji s komediografom Žanom Molijerom stvorio je novu dramsko-muzičku vrstu - komediju s pevanjem i plesom. Pripisuje mu se prva upotreba palice za dirigovanje. Dok je početkom 1687. godine dirigovao "Te deum" za oporavak bolesnog kralja Luja Četrnaestog, povredio se dugim dirigentskim štapom i rana se pretvorila u smrtonosnu gangrenu. Dela: opere "Tezej", "Persej", "Kadmis i Hermiona", "Psiha", "Amadis od Galije", Asis i Galateja", "Prozefina", "Feton", komedije-baleti "Ženidba na silu", "Žorž Dandin", "Gospodin od Pursonjaka", "Građanin-plemić", crkvene kompozicije "Te deum", "De profundis", "Mizerere".

 

1794. godine – Kongres SAD je usvojio zakon kojim se američkim brodovima zabranjuje prevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku.

 

1832. godine – Umro je nemački pisac Johan Volfgang Gete, jedna od najznačajnijih i najuticajnijih

ličnosti nemačke i svetske književnosti. Pored književnosti, gde se ogledao gotovo u svim rodovima, bavio se i filozofijom, prirodnim naukama, slikarstvom i državničkim poslovima u Vajmaru i smatra se jednim od poslednjih univerzalnih genija evropske tradicije. Svojim prvim delom, tragedijom “Gec fon Berlihingen”, stekao je književnu slavu već do 25 godine. Najznačajnija dela: “Faust”, “Verter” “Vilhelm Majster”, “Ifigenija na Tauridi” “Egmont”, “Jadi mladog Vartera”, “Godine učenja Vilhelma Majstera”, “Putovanje Vilhelma Majstera”.

 

1848. godine – Pobunjena Venecija je proglasila nezavisnost od Austrije.

 

1895. godine – Pioniri filma, braća Ogist i Luj Limijer demonstrirali su u Parizu prvi put pokretne slike, upotrebivši celuloidnu traku.

 

1904. godine – U londonskom listu “Daily illustrated Mirror” objavljena je na naslovnoj stranici prva novinska fotografija u boji.

 

1910. godine - Rođen engleski pisac Nikolas Džon Tarni Monsara, najpoznatiji po romanu "Surovo more". Ostala dela: romani "Misli na sutra", "Na prvi pogled", "Priča o Ester Kostelo".

1913. godine - Rođen američki glumac srpskog porekla Mladen Sekulović, poznat kao Karl Malden, koji se proslavio u filmovima Elije Kazana, s kojim je sarađivao i u pozorištu. Njegovo karakteristično lice omogućilo mu je da igra veoma različite uloge, od sveštenika do gangsterskog šefa, od rogonje do generala. Dobio je Oskara za film “Tramvaj zvani želja”. Osnovao je umetničku biblioteku u Beverli Hilsu, koja je ujedno i najveća u Americi. Filmovi: "Bumerang", "Poljubac smrti", "Jednooki Džek", "Paton", "Sinsinati Kid", "Nevada Smit", "Suton".

 

1917. godine – SAD su prve priznale privremenu vladu Aleksandra Kerenskog, uspostavljenu nakon Februarske revolucije kojom je svrgnuta monarhija u Rusiji.

 

1919. godine – Letom između Pariza i Brisela jednom u sedmici, uspostavljena je prva avionska međunarodna linija u svetu.

 

1920. godine Rođena je Kacuko Saruhaši, prva žena koja je doktorirala na Univerzitetu u Tokiju

 

1923. godine – Rođen je francuski glumac i pantomimičar Marsel Marso koji je obnovio umetnost pantomime. Poznat je po svom “Bipu”, modernizovanom Pjerou iz tradicionalne komedije.

 

1933. godine - Rođen iranski državnik Abolhasan Bani Sadr, koji je 1980. godine izabran za prvog predsednika Irana, posle zbacivanja šaha Reze Pahlavija u islamskoj revoluciji. Samo 17 meseci  posle dolaska na vlast, došlo je do neslaganja sa politikom iranskih verskih vođa, pa je bio prinuđen je da ode u izbeglištvo u Francusku.

 

1945. godine – Egipat, Irak, Jordan, Liban i Sirija osnovali su u Kairu Arapsku ligu.

 

1948. godine – Rođen je kompozitor Endrju Lojd Veber, koji se proslavio mjuziklima “Isus Hristos superstar”, “Evita”, “Mačke” i “Fantom iz Opere”.

 

1979. godine – Irski teroristi ubili su u Hagu britanskog ambasadora u Holandiji Ričarda Sajksa.

 

1980. godine – Najviša indijska nagrada “Dragulj Indije”, uručena je misionarki Majci Terezi.

 

1983. godine – Kandidat Laburističke partije Haim Hercog izabran je za predsednika Izraela.

 

1991. godine – Irak je oslobodio 1.150 Kuvajćana zarobljenih tokom Zalivskog rata i zatražio da se ubrza puštanje na slobodu 60.000 zarobljenih Iračana.

 

1992. godine – Na drugim višepartijskim izborima u Albaniji ubedljivo je pobedila Demokratska partija, čime je okončana vladavina komunista i njihovih naslednika.

 

1993. godine - U Bratuncu, uz crkveno opelo i vojne počasti, sahranjeno 39 Srba iz sela Kravica, koje su muslimanske jedinice ubile 1993. godine na pravoslavni Božić. Osim predstavnika Vlade i Skupštine Republike Srpske, oproštaju je prisustvovao komandant mirovnih snaga u bivšoj BiH francuski general Filip Morion.

 

1996. godine – Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio je trojicu bosanskih Muslimana i jednog bosanskog Hrvata za ubistva, torture i zlostavljanje Srba 1992. godine u logoru Čelebići kod Konjica. To su bile prve optužnice za zločine nad Srbima počinjene tokom Bosanskog rata.

 

2001. godine – Umro je američki crtač Vilijam Hana koji je sa Džozeom Barberom stvorio Toma i Džerija, junake crtanih filmova, koji su uz “Kamenka i Kremenka”, “Medveda Jogija” i niz drugih animiranih filmova, autorima doneli sedam Oskara.

 

2001. godine - Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio Rezoluciju 1345 kojom se oštro osuđuje nasilje albanskih ekstremista u Makedoniji.

 

2002. godine – Vrhovni sud Velike Britanije uvažio je molbu žene, kvadriplegičara i dozvolio da se aparati koji su je održavali u životu isključe, čime je po prvi put u Engleskoj zvanično odobrena eutanazija.

 

2004. godine – U raketnom napadu izraelske vojske u Gazi ubijen je duhovni vođa i osnivač radikalnog palestinskog pokreta Hamas Šeik Ahmed Jasin. U tom napadu je poginulo još sedmoro ljudi. Mesec dana kasnije ubijen je i njegov naslednik Abdel Aziz Rantisi.

 

2006. godine – Baskijska separatistička organizacija ETA najavila je trajnu obustavu vatre, nakon gotovo četiri decenije terorističkih akcija u Španiji za nezavisnost Baskije. U napadima koje je do tada izvršila ETA poginulo je oko 800 ljudi. ETA se pojavila 1959. godine kao studentski pokret otpora protiv španskog diktatora Fransiska Franka.

 

2011. godine – Bivši izraelski predsednik Moše Kacav osuđen je pred sudom u Tel Avivu na sedam godina zatvora zbog silovanja i drugih seksualnih delikata. Bio je predsednik Izraela od 2000. do 2007. godine kada se pod žestokim pritiskom javnosti povukao sa predsedničke funkcije dva meseca pre kraja mandata.

2013. godine – Jedan od najpoznatijih kubanskih pijanista Bebo Valdes, koji je snimao sa Net King Kolom i bio muzički direktor legendarnog kluba “Tropikana” u Havani, umro je u Švedskoj u 95. godini. Karijeru je započeo u noćnim klubovima Havane sredinom prošlog veka, da bi nakon dolaska Fidela Kastra na vlast prebegao u Meksiko, a potom se nastanio u Švedskoj. Njegov sin je Čučo Valdes, takođe poznati pijanista.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar