Vest: Na današnji dan - 22. Decembar -

Na današnji dan - 22. Decembar -

Na današnji dan - 22. Decembar -

69. godine - U Rimu cara Aula Vitelija ubile pristalice Tita Flavija Vespazijana, koji se u Egiptu proglasio carem.

640. godine - Saraceni zauzeli Aleksandriju, dve godine nakon što su otpočeli invaziju na Egipat.

 

1639. godine – Rođen je francuski pesnik i dramski pisac Žan Rasin, istaknuti predstavnik klasicizma, koji je do savršenstva doveo francusku tragediju. Od 1667. godine bio je dvorski istoriograf Luja XIV a najpoznatija dela su mu: “Andromaha”, “Fedra”, “Britanikus”, “Berenisa”, “Mitridat”, “Atalija”.

 

1666. godine – Umro je italijanski slikar Gverčino, pripadnik bolonjske slikarske škole, vodeći barokni majstor. Posebno je poznat po kompoziciji “Aurora” u rimskoj palati Kasino Ludovizi, koja je jedan od najlepših primera iluzionističkog slikarstva.

 

1790. godine – Ruske trupe pod komandom Aleksandra Suvorova preuzele su od Turaka grad Ismail, važnu luku u delti Dunava.

 

1858. godine – Rođen je Đakomo Pučini, uz Verdija, najznačajniji italijanski operski kompozitor. Operom “Boemi” stvorio je prototip italijanske opere lirsko-sentimentalnog, građanskog karaktera s kraja 19. veka. Najpoznatije opere: “Toska”, “Madam Baterflaj”, “Turnadot”, “Manon Lesko”.

 

1880. godine – Umrla je engleska književnica Meri En Evans, poznata kao Džordž Eliot, jedan od utemeljivača engleskog psihološko-socijalnog romana: “Sajlas Marner”, “Vodenica na Flosi”.

 

1894. godine - Francuski artiljerijski kapetan Alfred Drajfus je, na osnovu montirane optužbe da je Nemačkoj prodavao vojne tajne, osuđen na doživotnu robiju. Poslat u jedan od najzloglasnijih zatvora na svetu - na Đavolskim ostrvima u Francuskoj Gijani. U njegovu odbranu ustao je najslavniji pisac tog vremena - Emil Zola - koji je pod naslovom "Optužujem" u otvorenom pismu predsedniku Republike hrabro i odlučno obrazložio sve činjenice i vatrenim riječima izrazio uvjerenje u Drajfusovu nevinost. Rehabilitovan je tek 1906. godine, vraćen u vojsku i unapređen u čin majora.

 

1905. godine - U Moskvi izbila pobuna radnika, koja je brzo ugušena u krvi.

 

1917. godine – U Brest-Litovsku su u Prvom svetskom ratu otpočeli mirovni pregovori sila Osovine i nove ruske vlade uspostavljene Oktobarskom revolucijom. Sile Antante nisu prihvatile poziv Rusije da učestvuju u tim pregovorima koji su završeni u martu 1918. godine potpisivanjem veoma nepovoljnog mirovnog ugovora za Rusiju.

 

1940. godine - U saobraćajnoj nesreći poginuo američki pisac Natanijel Vest, slikar užasa ljudske sudbine. Njegovo šokantno, groteskno, gorko i satirično-komično delo nastalo je u bolnoj konfrontaciji s najbesmislenijim i najapsurdnijim vidovima američkog društva. Dela: romani "Gospođica usamljena srca", "Dobar milion", "Dan skakavca".

 

1941. godine – U mestu Rudo u Bosni u Drugom svetskom ratu osnovana je Prva proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Posle rata taj datum je slavljen kao Dan Jugoslovenske narodne armije.

 

1942. godine - Američki bombarderi napali glavni grad Burme Rangun, koji su u Drugom svetskom ratu okupirali Japanci.

 

1943. godine - Ustaše su izvršile zločin nad srpskim stanovništvom sela Bitunja Gornja, šest kilometara od Stoca. Selo je teško postradalo od hrvatskih i muslimanskih ustaša obučenih u nemačke uniforme. Na kući u kojoj je izvršen ovaj užasni zločin SUBNOR je 1964. godine postavio ploču na kojoj piše da su zločin izvršile "sluge okupatora", ne pominjući imena ni nacionalnu pripadnost žrtava. U selu više nema Srba. Narednog dana, 23. decembra isti zločinci upali su u susedno selo Zabrđe i iz čista mira zapucali na srpske čobane i stoku koju su oni čuvali. Zajedno su ginuli ljudi, konji, goveda, ovce i koze i leševi su im ostali izmešani.

 

1944. godine - Umro američki filmski glumac Hari Lengdon, glumac dečijeg lica, jedan od najupečatljivijih likova američke burleske u doba nemog filma. Najčešće je tumačio sramežljive sanjalice, bojeći svoje likove gorkom i destruktivnom poetičnošću. Filmovi: "Siledžija", "Dugačke pantalone", "Troje su već gomila".

 

1956. godine – Poslednji britanski i francuski vojnici napustili su egipatski lučki grad Port Said nakon završetka Sueckog rata.

 

1958. godine - Francuska i Egipat na dvogodišnjicu Sueckog rata potpisali trgovinski ugovor.

 

1968. godine – Severna Koreja je, nakon 11 meseci zarobljeništva, oslobodila 82 člana posade američkog špijunskog broda “Pueblo”.

 

1969. godine – Umro američki filmski režiser austrijskog porekla Džozef fon Šternberg, vizuelni perfekcionista, majstor osvetljenja i kontrasta. Podjednako je upečatljiv u epskim scenama i u krupnim planovima izrazite plastičnosti i senzibiliteta, što je umnogome rezultat sjajne saradnje s glumicom Marlen Ditrih. Filmovi: "Podzemlje", "Plavi anđeo", "Maroko", "Jedna američka tragedija", "Šangaj ekspres", "Plava Venera", "Crvena kraljica", "Đavo je žena", "Šangajsko podzemlje", "Makao".

 

1975. godine – Nakon 20-časovne opsade sedišta OPEC u Beču, palestinski teroristi su sa taocima odleteli avionom koji im je ustupila austrijska vlada u pravcu Bliskog Istoka.

 

1979. godine – Umro je američki filmski producent Deril Frensis Zanuk, osnivač filmske kompanije “Tventi senčeri foks” 1933. godine i producent niza značajnih filmova kao što su “Plodovi gneva”, “Sve o Evi”, “Viva Zapata!”, “Najduži dan”, “Koreni neba”, “Mladi gospodin Linkoln”.

 

1988. godine - Južna Afrika, Kuba i Angola potpisale su u UN sporazum kojim je Namibija, poslednja kolonija u Africi dobila nezavisnost. Ta bivša nemačka kolonija, od Prvog svetskog rata bila je pod upravom Južne Afrike.

 

1989. godine – Umro je irski pisac Semjuel Beket, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1969. godine, koji je 1953. godine dramom "Čekajući Godoa", najznačajnijim dramskim tekstom epohe, otvorio eru "drame apsurda". U njegovim delima dominira raspad građanskog društva, dehumanizujuća slika čoveka i beznadežna situacija neobičnih bića na kraju sveta i vremena, što simboliše apsurdnost ljudske egzistencije. Živeo u Francuskoj i pisao na francuskom jeziku, smatrajući da se tek na stranom jeziku može pisati bez stila, što je bio njegov ideal. Ostala dela: roman:"Marfi", trilogija "Moloa", "Malone umire", "Neimenljivi", drame: "Kraj igre", "Poslednja traka", "Igre bez reči", "Srećni dani", "Igra", "Ne ja".

 

1990. godine – Sabor Hrvatske usvojio je novi Ustav kojim je Republika Hrvatska proglašena “nacionalnom državom hrvatskog naroda”.

 

1990. godine - Lider sindikalnog pokreta "Solidarnost" Leh Valensa preuzeo je, posle izborne pobede, dužnost predsednika Poljske.

 

1993. godine - Umro je jugoslovenski pisac i likovni kritičar jevrejskog porekla Oto Bihalji-Merin, koji je s bratom Pavlom 1928. godine osnovao izdavačku kuću "Nolit" i uređivao književno-politički časopis "Nova literatura". Zbog procesa Otokaru Keršovaniju bio je prinuđen da emigrira i u Nemačkoj je uređivao časopis proleterskih pisaca "Linkskurve". Kao aktivni antifašista 1933. godine je u Parizu osnovao Institut za borbu protiv fašizma, a 1936. godine je otišao u Španiju, gde se na strani republikanaca borio protiv fašističkih snaga Fransiska Franka. Likovnim i književnim studijama znatno je doprineo tumačenju i shvatanju savremenog stvaralaštva. Dela: roman:"Doviđenja u oktobru", eseji i umetnička kritika "Osvajanje neba", "Misli i boje", "Susreti sa mojim vremenom", "Jugoslovenska skulptura XX veka", "Vangel Naumovski", delo o Španskom građanskom ratu "Španija između smrti i rađanja".

 

1993. godine - Južnoafrički parlament belaca okončao eru aparthejda, izglasavši većinom od 237 prema 45 prelazni ustav zemlje, što je omogućilo održavanje prvih sverasnih izbora u istoriji Južne Afrike.

 

2000. godine – Svetska zdravstvena organizacija upozorla je na mogućnost širenja bolesti “ludih krava” izvan Evrope. Bolest, koja se smatra verovatnim uzrokom nove varijante smrtonosne Krojcfelt-Jakobove bolesti mozga kod ljudi, otkrivena je 1986. godine u Velikoj Britaniji.

 

2004. godine – Usvajanjem Zakona o diskriminaciji u Francuskoj je i zvanično zabranjen seksistički i anti-homoseksualni govor.

 

2009. godine – Predsednik Srbije Boris Tadić predao je u Stokholmu zahtev za kandidaturu Srbije za članstvo u EU švedskom premijeru Frederiku Rejnfeltu, čija je zemlja predsedavala EU u tom šestomesečnom periodu.


2014. godine - Umro je Džo Koker, britanski pop i bluz pevač, poznat po dubokom, hrapavom glasu. U karijeri dugoj više od 40 godina snimio je 40 albuma, imao niz turneja širom sveta i iznedrio mnoge hitove, od kojih su najpoznatiji "You Are So Beautiful", "Unchain My Heart" i "Up Where We Belong" - tema iz filma "Oficir i džentlmen" – kao i interpretacija pesme Bitlsa "With A Little Help From My Friends".



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar