Vest: Na današnji dan - 2. April -

Na današnji dan - 2. April -

Na današnji dan - 2. April -

742. godine – Rođen je franački kralj Karlo Veliki koji je od dolaska na presto 768. godine do smrti 814. godine proširio franačko carstvo od Severnog mora do Italije, i od Atlantika do Češke. Krunisan je za cara 800. godine.

1724. godine - Rođen italijanski avanturista Đovani Đakopo Kazanova de Saingalt, sinonim latinskog ljubavnika, jedna od najkoloritnijih ličnosti Evrope 18. veka. Tokom burnog života bio je učenik verske škole, sekretar kardinala, venecijanski pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar. Njegovi "Memoari" su dragocena slika evropskog društva epohe u kojoj je živeo

1758. godine – Rođen je Džejms Monro, jedan od najaktivnijih političara u američkoj istoriji. Bio je predsednik SAD u dva mandata. Zajedno sa J.Q. Adamsom formulisao je “Monroovu doktrinu” kojom je proklamovana američka izolacionistička politika. Sudelovanjem u dva svetska rata i ulaskom u UN, SAD su napustile “Monroovu doktrinu”.

1791. godine – Ubijen Onore Gabrijel Riketi de Mirabo, francuski političar i književnik, najbolji govornik Francuske revolucije i jedan od glavnih zastupnika interesa trećeg staleža.

1792. godine – Dolar je ozakonjen kao novčana jedinica SAD.

1805. godine – Rođen danski pisac Hans Kristijan Andersen, autor malih pripovedaka - bajki koje su mu donele svetsku slavu, tvorac danske realističke proze. Napisao je 156 priča, uključujući "Carevo novo odelo" i "Ružno pače", zasnovanih na motivima danskog folklora, antičke mitologije i indoevropskih predanja, a za neke od njih ga je inspirisalo teško detinjstvo, obeleženo siromaštvom. Uobličene u prava mala remek-dela, neka autobiografskog karaktera, priče podsećaju na najlepše bajke, ali svaka nosi i kritiku društvenog stanja i čitaocima iskazuje duboko humanu poruku. Pisane su izvanrednim stilom koji karakterišu tihi humor i prefinjena ironija. Ostala dela: romani "Improvizator", "O. T.", "Samo muzičar", "Srećni Per", putopisi "Bazar jednog pesnika", "U Španiji", “Mala sirena”, “Princeza na zrnu graška”.

1838. godine - Rođen francuski državnik i advokat Leon Mišel Gambeta, jedan od osnivača Treće republike, koji je znatno doprineo uspostavljanju parlamentarne demokratije posle pada cara Napoleona Trećeg. U borbi protiv cara predvodio je republikance. Od 1879. godine do 1881. godine bio je predsednik francuskog parlamenta, a potom do 1882. godine premijer.

1840. godine –  Rođen francuski pisac Emil Zola, tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalističkog romana. Pisao je i pripovetke, drame, književnu i umetničku kritiku, polemičke članke, borio se strasno za pravdu i napredak. Otvorenim pismom 1898. godine predsedniku Francuske pod naslovom "Optužujem" u listu "L'oror", odlučujuće je doprineo rehabilitaciji kapetana Alfreda Drajfusa, lažno optuženog za izdavanje Nemačkoj vojnih tajni i osuđenog na doživotnu robiju. Snagom talenta i strasnim ubeđenjima snažno je uticao na savremenike, ne samo u Francuskoj. Dela: romani "Nana", "Žerminal", "Slom", "Trovačica", "Zvijer-čovek", "Novac", "Zemlja", "Plodnost", "Rad", "Istina", "Tri grada: Lurd, Rim, Pariz", rasprava "Eksperimentalni roman".

1860. godine – U Torinu se sastao prvi italijanski parlament.

1872. godine – Umro je američki pronalazač i slikar Semjuel F. B. Morze, tvorac telegrafa i telegrafske Morzeove azbuke.

1905. godine – Otvoren je železnički tunel ispod Alpa “Simplon” kojim je Švajcarska povezana sa Italijom.

1914. godine – Rođen je engleski filmski glumac Alek Ginis. Proslavio se filmovima “Nežno srce”, “Veliko očekivanje”, “Naš čovek u Havani”, “Lorens od Arabije”, “Pad Rimskog carstva”, “Doktor Živago”. Za ulogu u filmu “Most na reci Kvaj” dobio je Oskara.

1917. godine – Američki Kongres objavio je rat carskoj Nemačkoj.

1917. godine – Pred srpskim vojnim sudom za oficire u Solunu u Prvom svetskom ratu počeo proces protiv grupe oficira, uključujući generalštabnog pukovnika Dragutina Dimitrijevića - Apisa. Bio je to obračun regenta Aleksandra Karađorđevića i prvaka Radikalne stranke sa Apisom i oficirima koji su 1903. godine ubili kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu Mašin. Ista grupa oficira je 1911. godine organizovali tajnu patriotsku organizaciju "Ujedinjenje ili smrt", poznatu kao "Crna ruka". Optužbe da su pripremali pobunu u vojsci, prevrat i ubistvo regenta i srpskog premijera Nikole Pašića nisu dokazane, ali je sud na osnovu lažnih svedočenja osudio devet optuženih na smrt i dvojicu na 15 godina robije. Veliki vojni sud delimično je preinačio presudu, ali su Apis, major Ljubomir Vulović i Rade Malobabić streljani u Solunskom polju 26. juna 1917. godine. Na temelju sačuvanog Vulovićevog pisma tek 2. juna 1953. godine obnovljen je proces i Vrhovni sud Srbije rehabilitovao je Apisa i ostale nevino osuđene.

1940. godine – Nemačka vojska je okupirala Dansku i napala Norvešku.

1944. godine – Sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu prešle reku Prut i ušle u Rumuniju.

1954. godine - Pakt Pakistana i Turske o uzajamnoj odbrani postao sastavni deo NATO pakta, čime je Pakistan potpuno vezan za SAD.

1960. godine – Francuska je potpisala sporazum s Madagaskarom koji je time postao nezavisna država, nakon 64 godine francuske kolonijalne vladavine.

1965. godine – Umro je fiziolog Ilija Đuričić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, rektor Beogradskog univerziteta. Napisao je veći broj eksperimentalnih naučnih radova o fiziologiji mišića, endokrinih žlezda, krvi, o anafilaksiji. Dela: univerzitetski udžbenici "Veterinarska fiziologija", "Osnovi specijalne patološke fiziologije".

1974. godine – U Parizu je umro političar i državnik Žorž Pompidu. Bio je predsednik vlade od 1962. godine do 1968. godine. U junu 1969. godine izabran je za predsednika Francuske, pošto je Šarl de Gol podneo ostavku.

1974. godine – U Titogradu današnjoj Podgorica osnovan je Univerzitet Crne Gore.

1979. godine – Zatvaranjem britanske vojne baze, Malta je stekla punu nezavisnost, čime je okončano gotovo 80 godina britanskog prisustva na tom ostrvu.

1981. godine – Predsedništvo SFRJ je proglasilo vanredno stanje na Kosovu zbog demonstracija albanskih studenata koje su počele 11. marta pod parolom “Kosovo-republika”.

1982. godine – Argentinske vojne snage iskrcale su se na Foklandska ostrva, britansku koloniju u Južnom Pacifiku koju su čuvala 84 britanska marinca. Vojnom intervencijom Britanija je polovinom juna ponovo preuzela Foklandska ostrva.

1990. godine - Irački predsednik Sadam Husein zapretio da će upotrebiti nervni gas - zabranjen od 1925. godine - ukoliko Izrael napadne Irak.

1996. godine - Rusija i Belorusija potpisale sporazum o čvršćim političkim i ekonomskim vezama u okviru Zajednice Nezavisnih Država, dve bivše sovjetske republika.

1999. godine - Prilikom dva napada na Kuršumliju avijacija NATO usmrtila 13 civila, oštetivši oko 500 zgrada, uključujući manastire Svete Bogorodice i Svetog Nikole iz 12. veka, a u napadu kasetnim bombama na albansko selo Nogavac kod Orahovca ubijena su dva civila.

1999. godine – Vlasti u Beogradu preuzele su nezavisni Radio B92.

2003. godine – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović je podneo ostavku zbog afere izvoza oružja Vazduhoplovnog zavoda “Orao” iz Bijeljine u Irak koji je bio pod sankcijama UN, kao i zbog “špijunske afere u Republici Srpskoj”. Odlukom visokog predstavnika ukinut je Vrhovni savet odbrane Republike Srpske.

2005. godine – U Vatikanu je umro poglavar rimokatoličke crkve papa Jovan Pavle Drugi. Njegov pontifikat je trajao 26 godina, i treći je najduži u istoriji. Takođe je prvi papa koji je otišao u posetu Carigradskom patrijarhu al ii prvi koji je kročio u džamiju i sinagogu. Nemački kardinal Jozef Racinger koji je uzeo ime Benedikt Šesnaesti, izabran je za novog poglavara rimokatoličke crkve.

2012. godine – Predsednik Mađarske Pal Šmit podneo je ostavku posle afere oko doktorske disertacije za koju je ustanovljno da predstavlja plagijat. Mađarski univerzitet Zemelvajs poništio je ranije Šmitov doktorat o razvoju modernih Olimpijskih igara, pošto je utvrđeno da je veći deo njegove doktorske teze pokraden od drugih autora.

2013. godine – Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je istorijski sporazum o kontroli trgovine konvencionalnim oružjem o kome se raspravljalo više od sedam godina. Za Rezoluciju o kontroli trgovine oružjem u vrednosti 70 milijardi dolara godišnje glasale su 154 države, protiv su bile Sirija, Severna Koreja i Iran, a 23 uzdržane, među kojima Rusija, Kina i Indija. Sporazum ne može biti nametnut, ali se očekuje da transparentnost procesa prodaje ograniči ilegalne dogovore u ovoj oblasti trgovine.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar