Vest: Na današnji dan - 18. Novembar -

Na današnji dan - 18. Novembar -

Na današnji dan - 18. Novembar -

9. godine – Rođen je rimski car Tit Flavije Vespazijan osnivač dinastije Flavija. Tokom vladavine pokorio je Galileju i zauzeo krajeve oko Jerusalima. U Rimu je podigao veličanstvene građevine poput Koloseuma, Kapitola i Amfiteatra.

1095. godine - Na crkvenom saboru u Klermonu papa Urban Drugi pozvao crkvene velikodostojnike i svetovne vladare na ratni pohod protiv "nevernika", seldžuka koji su zauzeli Svetu zemlju u Palestini sa grobom Isusa Hrista u Jerusalimu. Time je podstakao versko ludilo i krstaške ratove koji su trajali dva veka.

1477. godine – Engleski štampar Vilijam Keksten izdao je u Vestminsteru prvu knjigu štampanu u Engleskoj na engleskom jeziku – “The Dictes and Sayings of the Philosophers”.

1626. godine - Papa Urban Osmi osveštao Crkvu Svetog Petra u Rimu.

1786. godine – Rođen je nemački kompozitor Karl Marija Fridrih Ernstfon Veber, tvorac nemačke romantične opere. Posebno je značajna njegova opera “Čarobni strelac” kojom je prekinuo sa tradicijom italijanske opere i uveo romantizam u muzičko-scensku umetnost.

 

1787. godine - Rođen francuski slikar Luj Žak Mande Dager, zahvaljujući čijem je izumu, nazvanom "dagerotipija", prvi put praktično omogućena izrada fotografija.

 

1830. godine - Proglašena nezavisnost Belgije, do tada ujedinjene sa Holandijom.

 

1860. godine – Rođen je poljski državnik, pijanista i kompozitor, Ignac Jan Paderevski, profesor Konzervatorijuma u Varšavi. Bio je premijer i šef diplomatije, a 1940. godine predsednik Poljske. Najznačajnija dela: opera “Manra”, “Poljska fantazija” za klavir i orkestar, jedna simfonija, klavirska dela, solo pesme.

 

1883. godine - U SAD prihvaćeno standardno računanje vremena i Zemlja je podeljena na četiri vremenske zone.

1903. godine - SAD sa Panamom potpisale ugovor kojim su dobile neograničeno pravo korišćenja Panamskog kanala. Tek 1979. godine je dogovoreno da se kanal 31. decembra 1999. godine vrati Panami.

1905. godine - Rođen srpski pisac i revolucionar Jovan Popović, pripadnik grupe pisaca koja je između dva svetska rata negovala socijalnu literaturu. Posle zavođenja Šestojanuarske diktature 1929. godine je osuđen zbog komunističke propagande. Posle oslobođenja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu pokrenuo je i jedno vreme uređivao "Književne novine". Dela: zbirke pesama: "Hadžija večnosti", "Lasta u mitraljeskom gnezdu", "Ples nad prazninom"; proza: "Lica u prolazu", "Istinite legende", "Reda mora da bude", "Sremska hronika"; studije i eseji:"Đura Jakšić i njegovo doba", "Sterija i počeci srpske drame", "Svetozar Marković".

1905. godine - Princ Čarls od Danske izabran za prvog kralja Norveške posle obnavljanja nezavisnosti te zemlje njenim odvajanjem od Švedske i uzeo je ime Hakon Sedmi.

1910. godine – U Meksiku je izbila seljačka revolucija čije su vođe bili Pančo Vila i Emilio Zapata. Tokom revolucije koja je trajala do 1917. godine poginulo je više od milion ljudi.

1915.godine - U Kačaničkom tesnacu na Kosovu i Metohiji srpska vojska u Prvom svetskom ratu vodila žestoku borbu s bugarskim trupama koje su udarile s leđa i time onemogućile njeno povlačenje prema Skoplju u susret saveznicima. Premorene i desetkovane srpske trupe, pritisnute nemačkim snagama sa severa i bugarskim s juga, morale su da obustave pokret prema Skoplju i ubrzo je srpska Vrhovna komanda naredila povlačenje preko Albanije.

1918. godine – Belgijska armija je ušla u Brisel posle četiri godine nemačke okupacije u Prvom svetskom ratu.

 

1922. godine – Umro je francuski pisac Marsel Prust. Njegov književni postupak u ciklusu romana “U potrazi za izgubljenim vremenom”, i na planu sadržaja i na planu forme, zaokuplja pažnju književnih kritičara i istoričara tokom čitavog 20. veka. Smatra se da je, uz Kafku i Džojsa, Prustovo delo presudno uticalo na razvoj modernog romana u prošlom veku.

 

1928. godine – U filmu “Parobrod Vili” prikazanom u Njujorku prvi put se pojavio Miki Maus, popularni junak crtanih filmova Volta Diznija.

 

1936. godine - Nemačka i Italija priznale vladu generala Franciska Franka i od tog trenutka građanski rat nije bio unutrašnja stvar razjedinjene Španije. Dve fašističke sile su koristile obračun falange s republikom kao poligon za isprobavanje novih borbenih sredstava i pripremu za Drugi svetski rat.


1956. godine - Umro srpski glumac Dobrica Milutinović, najveći srpski romantičarski pozorišni glumac, izuzetnog glasa i retkog temperamenta. Kao prvak Drame nacionalnog teatra više od pola veka je s ogromnim uspehom igrao niz uloga iz klasičnog pozorišnog repertoara i najznačajnije likove iz nacionalnog repertoara. U Beograd je došao 1898. godine na poziv upravnika Narodnog pozorišta Branislava Nušića. Muzej pozorišne umetnosti i Savez dramskih umetnika Srbije su 1980. godine u saradnji sa Zlatarom u Majdanpeku ustanovili "prsten Dobrice Milutinovića", nagradu za glumačko životno delo.

1969. godine – Modul američkog vasionskog broda “Apolo 12” sa astronautima Čarlsom Konradom i Alenom Binom spustio se na Mesec. Bio je to drugi svemirski brod koji je dotakao mesečevo tlo.

1970. godine - Zapadna Nemačka i Poljska saglasile su se da uspostave diplomatske odnose i time okončaju neprijateljstvo dugo 31 godinu.

1970. godine - Kina imenovala ambasadora u SSSR-u i time, posle četiri godine, obnovila diplomatske odnose na najvišem nivou.

1991. godine – Nakon 86 dana opsade pripadnici Jugoslovenske narodne armije i paravojnih formacija ušli su u razrušeni Vukovar. U borbama sa hrvatskim snagama poginulo je više hiljada ljudi, među kojima veliki broj civila. Od 45.000 stanovnika, oko 10.000, koliko je ostalo u gradu, izašlo je iz podruma u kojima su proveli gotovo tri meseca.

1991. godine - Sobranje Makedonije usvojilo ustav koji je tu bivšu jugoslovensku republiku označio kao nezavisnu državu u postojećim administrativnim granicama. Od 120 poslanika za ustav su glasala 92.

1999. godine – Na samitu OEBS-a u Istanbulu usvojena je Povelja o evropskoj bezbednosti kojom se sukobi unutar država smatraju legitimnim predmetom brige međunarodne zajednice.

 

2002. godine – Umro je američki glumac Džejms Koburn koji je najzapaženije uloge ostvario u filmovima “Naš čovek Flint” i “Sedam veličanstvenih”.

 

2003. godine – Haški tribunal obelodanio je optužnicu protiv bivšeg lidera samoproklamovane Republike Srpske Krajine (Hrvatska) Milana Babića za zločine protiv čovečnosti nad hrvatskim civilima 1991-92. godine. Babić je priznao krivicu i u junu 2004. godine je osuđen na 13 godina zatvora. Dve godine kasnije izvršio je samoubistvo u pritovoru Haškog tribunala.

 

2003. godine – U Beogradu je održana poslednja sednica koalicije Demokratske opozicije Srbije, koja je prestala da postoji nakon raspisivanja parlamentarnih izbora za 28. decembar te godine. DOS je došao na vlast u Srbiji posle pobede na izborima 2000. kada je poražen bivši režim koji je oličavao haški optuženik Slobodan Milošević.


2008. godine - Međunarodni sud pravde u Hagu oglasio se nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije kojom se tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za genocid navodno počinjen nad nesrbima u toj republici od 1991. godine do 1995. godine.

2011. godine - Bivši jugoslovenski vaterpolo reprezentativac, jedan od najboljih centara, Dušan Popović tragično je izgubio život u Mađarskoj.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar