Vest: Na današnji dan - 17. Novembar -

Na današnji dan - 17. Novembar -

Na današnji dan - 17. Novembar -

1558. godine – Umrla je engleska kraljica Meri I Tjudor, ćerka Henrija VIII. Tokom vladavine od 1553. godine kao supruga španskog kralja Felipea II pokušala je da Englesku vrati pod uticaj pape, a zbog žestokog progona protestanata dobila je naziv Krvava Meri. Posle njene smrti na presto je došla njena sestraEliyabeta I, koja je postavila temelje budućoj britanskoj imperiji. 1587. godine - Rođen holandski pisac Jost fan den Fundel, najplodniji i najznačajniji književnik holandskog baroka. Pisao je tužbalice, patriotske, satirične i prigodne pesme, a dramama sa biblijskim, antičkim i istorijskim temama znatno je uticao na evropsku literaturu. Dela: "Palamed", "Levendalci", "Lucifer", "Jefta", "Adam u izgnanstvu". 1755. godine - Rođen francuski kralj Luj Osamnaesti, koji je vladao u vreme restauracije posle pada cara Napoleona Prvog Bonaparte. Titulu kralja je nosio od 1795. godine, ali je stvarno vladao od 1814. godine do smrti 1824. godine, kad ga je na prestolu nasledio brat Šarl Deseti. Njihov treći brat kralj Luj Šesnaesti pogubljen je na giljotini 1793. godine u vreme Francuske revolucije.

1800. godine – Kongres SAD se sastao prvi put u novoj prestonici Vašingtonu, a američki predsednik Džon Adams je postao prvi stanar zgrade kasnije nazvane Bela kuća.

 

1855. godine – Škotski istraživač Dejvid Livingston otkrio je vodopade na reci Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici Viktorijini vodopadi.

 

1858. godine – Umro je velški filantrop Robert Oven, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je svoje bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi.

 

1864. godine - Rođen osnivač srpskog zemljoradničkog zadrugarstva Mihailo Avramović, koji je prvu zadrugu osnovao 1894. u selu Vranovu, izradio nacrt prvog srpskog zakona o zadrugama i pokrenuo list "Zemljoradnička zadruga", uređujući ga 20 godina. Objavio je veliki broj radova o poljoprivredi, a njegovo najveće i poslednje delo je "Sociologija zadrugarstva". Učestvovao je u stvaranju Međunarodnog zadružnog saveza.

 

1869. godine – Posle više od deset godina rada pod rukovodstvom Francuza Ferdinana de Lesepsa, otvoren je Suecki kanal kojim je Sredozemno more povezano sa Indijskim okeanom.

 

1887. godine - Rođen britanski feldmaršal Bernard Lo Montgomeri, jedan od najpoznatijih savezničkih vojskovođa u Drugom svetskom ratu. Istoričari ga smatraju najvećim britanskim vojskovodom posle Artura Velzlija Velingtona. Pobeda njegove Osme armije nad Afričkim korpusom nemačkog generala Ervina Romela u bici kod El Alamejna krajem 1942. preokrenula je tok rata u Africi.

 

1913. godine – Prvi brodovi su prošli kroz Panamski kanal koji je zvanično otvoren godinu dana kasnije.

 

1917. godine – Umro je francuski vajar Ogist Roden, jedan od najvećih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka. Njegovo delo objedinilo je romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo: “Mislilac”, “Poljubac”, “Balzak”, “Građani Kalea”, “Vrata pakla”, “Večni idol”.

 

1938. godine – Umro je hrvatski političar Ante Trumbić koji je uz Franu Supila i Ivana Meštrovića bio glavni zastupnik ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom u zajedničku državu. Bio je predsednik Jugoslovenskog odbora od osnivanja 1915. godine do njegovog raspuštanja u decembru 1918. godine, kada je formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

 

1947. godine – Puštena je u saobraćaj železnička pruga Šamac - Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cele Jugoslavije.

 

1954. godine - Egipatski general Gamal Abdel Naser postao šef države posle pada predjednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. godine srušio kralja Faruka Prvog.

 

 

1964. godine - Kao simbol otpora bespravlju i teroru, proglašen međunarodni dan studenata, kao znak sećanja na prve žrtve nacističkog terora 1939. godine u češko-moravskom protektoratu.

 

1969. godine – SSSR i SAD su u Helsinkiju otpočeli razgovore o ograničenju strateškog naoružanja (SALT).

 

1974. godine – Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj posle više od deset godina i nakon sedmogodišnje vojne diktature ubedljivo je pobedila Nova demokratija Konstantina Karamanlisa.

 

1976. godine – Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

 

1989. godine – Demonstracije u Pragu u znak sećanja na dan kada su Nemci 1939. godine pogubili devet čeških studenata i zatvorili češke univerzitete, pretvorile su se u protestni marš protiv komunističkog režima. Policija je grubo reagovala, mnogi su uhapšeni, a 71 osoba je povređena.

 

1989. godine – U jednoj od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, u jami “Morava” Aleksinačkih rudnika uglja poginulo je 90 rudara.

 

1993. godine - Sudije iz 11 zemalja su položile zakletvu na prvom zasedanju haškog Medjunarodnog krivičnog tribunala UN za bivšu Jugoslaviju, prvog suda za ratne zločine posle Nirnberškog i Tokijskog, osnovanih posle Drugog svetskog rata.

 

1996. godine – U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji, koalicija opozicionih partija “Zajedno” je pobedila u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. To je bila prva pobeda srpske opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. godine. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromesečne masovne građanske proteste

 

2003. godine – Srbija je vratila Hrvatskoj matične knjige koje su 1995. godine odnete iz delova Hrvatske koji su bili pod kontrolom Srba.

 

2006. godine - Umro Ferenc Puškaš, legenda mađarskog fudbala i jedan od najboljih fudbalera 20. veka.

 

2008.godine - Umro je Đoko Vještica, novinar i urednik, jedan od osnivača Studija B i višegodišnji voditelj "Beogradske razglednice", jutarnjeg programa te radio stanice.

2011.godine - Američki sudija Teodor Meron preuzeo je po drugi put dužnost predsednika Međunarodnog tribunala u Hagu.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar