Vest: Na današnji dan - 16. Jun -

Na današnji dan - 16. Jun -

Na današnji dan - 16. Jun -

1671. godine - U Moskvi javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka Stepan - "Stenjka" Timofejevič Razin, predvodnik bune od 1667. godine protiv ruskih spahija i carskih činovnika koji su slobodne kozake pretvarali u kmetove, a seljacima naturali još teže obaveze. Pobunjenici su zauzeli Caricin, Astrahan, Saratov i druge gradove između Dona i Urala i u Povoložju, ali se ustanak razvijao stihijno i na kraju je u krvi ugušen.

1779. godine - Španija objavila rat Britaniji i počela opsadu Gibraltara.

1826. godine - Turski sultan Mehmed Drugi posle pobune janjičara, ugušene u krvi, ukinuo janjičarsku vojsku i uveo nizam (redovna vojska). Janjičare je 1330. godine od otete i poturčene dece hrišćanskih podanika osnovao sultan Orhan. Murat Drugi je dozvolio da se u janjičare primaju i Turci, a 1638. godine je ukinuto uzimanje hrišćanske dece. S opadanjem turske moći janjičari su sve češće izazivali bune i nerede i postali opasni za tursku vlast.

1852. godine - U Novom Sadu štampan prvi broj lista "Serbski dnevnik", sa književnim dodatkom "Sedmica", koji je potom izlazio 12 godina, jedan od retkih slovenskih listova u austrijskoj carevini. U listu koji je pokrenuo i izdavao Danilo Medaković sarađivali su najbolji srpski pisci. Kad je 1859. godine Medaković prešao u Srbiju, urednik lista je postao Jovan Đorđević.

1858. godine - Rođen švedski kralj Gustav Peti, koji je tokom vladavine od 1907.  godine do smrti 1950. godine osigurao neutralni status Švedske u oba svetska rata.

1859. godine  Rođen je srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, član Srpske kraljevske akademije, srpski slikar koji je stekao evropsku reputaciju. Najveći deo života proveo je u Beču u kojem je i umro 1957. godine. Bio je izvanredan poznavalac slikarskog zanata i inspirisao se srpskom nacionalnom istorijom. Naslikao je velike ikonostase u Sabornoj crkvi u Novom Sadu i u crkvi u Dolovu i portretisao više vladara i crkvenih dostojanstvenika. Radio je i folklorne i istorijske kompozicije, uključujući “Seobu Srba”, “Proglašenje Dušanovog zakonika”, “Takovski ustanak”, “Mačevanje”, “Kićenje neveste”. Za dopisnog člana izabran 1884. godine, dok je 1888. godine izabran za redovnog člana Srpske kraljevske akademije. Od 1970. godine je otvoren legat Paje Jovanović koji je do danas prerastao u Muzej Paje jovanović sa slikarskim alatom, portretima, skicama i reprodukcijama. Naslikao je oko 1100 dela i ubraja se među 100 najznamenitijih Srba.

1876. godine - Na Cetinju, posle pregovora vođenih od oktobra 1875. godine do februara 1876. godine, potpisan Ugovor o savezu Srbije i Crne Gore protiv Otomanskog carstva.

1890. godine - Rođen engleski filmski glumac Artur Stenli Džeferson, poznat kao Sten Lorel, "Mršavi" iz tandema s Oliverom Hardijem, koji je glumio "Debelog". Oni su u urnebesnim komedijama gradili komiku na paradoksima dovedenim do krajnosti, ali humor nikad nije bio zajedljiv. Filmski producenti i sada ubiru profit od njihovih filmova, a njih dvojica su završila u sirotinjskoj bolnici. Filmovi: "Muzička kutija", "Naši odnosi", "Na Divljem zapadu", "Dva dobra drugara", "Mi iz Oksforda", "Veliki posao", "Naša žena".

1917. godine - Sazvan Prvi sveruski kongres Sovjeta.

1920. godine - U Londonu održana prva sednica Društva naroda, preteče UN, osnovanog radi očuvanja mira i kolektivne bezbednosti posle Prvog svetskog rata. Društvo nije ispunilo osnovnu funkciju a to je da sačuva mir. Najveći broj zemalja koji je bio zastupljen je 60.

1930. godine - Umro srpski političar i filolog Ljubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije, koji je 1921. godine sa Jašom Prodanovićem osnovao Republikansku stranku i bio njen prvi predsednik. Prethodno je kao pripadnik Samostalne demokratske stranke više puta bio ministar prosvete i jednom premijer. Dela: monografija "Život i rad Vuka Stefanovića Karadžića", stari srpski pisani spomenici "Miroslavljevo jevanđelje", "Stari srpski natpisi i zapisi" (šest knjiga), stari letopisi, dela Vuka Karadžića, uključujući "Vukovu prepisku", udžbenici gramatike, studije o starim srpskim štamparijama, o srpskim crkvama u 15. i 16. veku, o arhiepiskopu Danilu.

1942. godine - Na konferenciji na Tjentištu 38 delegata Crne Gore, Boke i Sandžaka u Drugom svetskom ratu donelo rezoluciju u kojoj je kao jedini cilj označeno isteravanje okupatora i istaknuto da je narodnooslobodilački pokret u Crnoj Gori, Boki i Sandžaku sastavni deo borbe naroda Jugoslavije.

1944. godine - Na Visu u Drugom svetskom ratu postignut sporazum jugoslovenske kraljevske izbegličke vlade - koja je bila pod snažnim pritiskom zvaničnog Londona - i Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, koji su potpisali dr Ivan Šubašić i Josip Broz. Tim dokumentom je predviđeno da izbegličku vladu formiraju demokrate nekompromitovane saradnjom sa okupatorom i izjavama protiv narodnooslobodilačkog pokreta. Dogovoreno je i da izbeglička vlada prizna tekovine narodnooslobodilačke borbe, organizuje pomoć i osudi izdajnike, a da o obliku vladavine bude odlučeno posle oslobođenja Jugoslavije.

1958. godine - Obešen mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. godine do oktobra 1956. godine, kad je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna. Pošto su sovjetske trupe skršile pobunu - za koju je Moskva krivila Nađa - osuđen je na smrt kao izdajnik.

1960. godine - Predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer morao da odloži posetu Japanu zbog antiameričkih nereda u toj zemlji.

1961. godine - Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio azil u Francuskoj dok je u Parizu gostovao s ansamblom baleta "Kirov".

1963. godine - Ruskinja Valentina Vladimirovna Terješkova postala prva žena kosmonaut, poletevši u orbitu oko Zemlje kosmičkim brodom "Vastok 6". Ona je kao šesti sovjetski kosmonaut obletela Zemlju 48 puta i spustila se 19. juna.

1976. godine - U Sovetu, najvećem crnačkom naselju u Južnoj Africi, izbili krvavi rasni neredi u kojima je, tokom nekoliko meseci, poginulo najmanje 600 crnaca i tri belca.

1977. godine - Predsednik SAD Džimi Karter i panamski vođa Omar Torihos Erera potpisali ugovor kojim je predviđeno da Panamski kanal bude predat 2000. godine u vlasništvo Paname.

1977. godine - Leonid Brežnjev, lider sovjetske KP, zamenio je Nikolaja Podgornog na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

1977. godine - Umro nemački raketni inženjer Verner fon Braun, konstruktor nacističkih raketnih projektila "fau-1" i "fau-2", kojima je u Drugom svetskom ratu bombardovana Velika Britanija. Posle rata je emigrirao u SAD, gde je rukovodio proizvodnjom raketnih projektila "redstoun" i "jupiter C", kojim je 1958. godine lansiran prvi američki veštački satelit "eksplorer-1".

1979. godine - Pod optužbom za korupciju pogubljen general Igracijus Kutu Ačempong, vojni upravljač Gane od 1972. do 1979.

1983. godine - Za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a izabran je Jurij Andropov.

1992. godine - SAD i Rusija postigle dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa do 2003. godine za dve trećine.

1997. godine - Osam muslimanskih država u Istanbulu formiralo grupu G-8 kao protivtežu grupi sedam najvažnijih industrijskih nacija G-7.

1999. godine - Amnesti internešenel optužio je SAD za kršenje ljudskih prava, jer su nastavile da izvršavaju smrtnu kaznu, čak i nad osobama koje su počinile zločin pre svoje 18. godine.

2000. godine - Kod sela Klečka na Kosovu, nastanjenom albanskim življem, vojnici KFOR-a otkrili veliku količinu oružja, koje je bilo sakriveno u četiri bunkera. Saopšteno da je to oružje dovoljno da se potpuno opreme dve pešadijske čete.

2001. godine - Američki i ruski predsjedik Džordž Buš i Vladimir Putin sastali se na Brdu kod Kranja u Sloveniji, što je bio njihov prvi sastanak.

2008. godine - BiH potpisala u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar