Vest: Na današnji dan - 14. Decembar -

Na današnji dan - 14. Decembar -

Na današnji dan - 14. Decembar -

1503. godine – Rođen je francuski astrolog Mišel de Notr-Dam, poznat kao Nostradamus, najpoznatiji prorok u istoriji, autor knjige “Proročanstva” 1555. godine. Bio je lični lekar francuskog kralja Šarla IX i dvorski astrolog Katarine Mediči.

 

1546. godine - Rođen danski astronom Tiho Brahe, koji je podigao čuvenu opservatoriju "Uranijenburg" na ostrvu Hven i gotovo dve decenije osmatrao planete, posebno Mars. Otkrio je novu zvezdu u sazvežđu Kasiopeje.

 

1788. godine - Umro je nemački kompozitor, čembalista i dirigent Karl Filip Emanuel Bah, čije su klavirske sonate preteča klasičnih, sin i učenik Johana Sebastijana Baha. Bio je pristalica "osećajnog stila", dramskog patosa s obiljem ukrasa. Dela: dvadesetak simfonija, oko 60 koncerata za klavir, kamerna muzika, sonate za klavir, kantate, crkvene kompozicije.

 

1799. godine – Umro je američki državnik Džordž Vašington, prvi predsednik SAD, koji je u ratu za nezavisnost od Engleske od 1775. godine do 1783. godine komandovao vojskom kolonista. Za šefa države izabran je 1789. godine i na tom položaju je ostao osam godina - dva mandata. Trudio se da uspostavi autoritet federacije i ukloni razlike između severnih i južnih država. Stav prema starom savezniku Francuskoj, proglasio je neutralnost SAD u ratu Engleske i drugih država protiv revolucionarne Francuske. Unutrašnja politika, približavanje federalistima, stvorili su mu jaku opoziciju u zemlji. Iz političkog života se povukao razočaran 1797. godine i odbio da se treći put kandiduje za predsednika, uputivši narodu oproštajnu besedu. Danas se njegov lik nalayi na novčanici od jednog dolara.

 

1822. godine - U Veroni je završen Kongres Svete Alijanse na kojem je odlučeno da se interveniše protiv građanske revolucije u Španiji, dok nije prihvaćeno da se pruži pomoć Grčkoj u borbi za oslobođenje od Otomanskog carstva.

1900. godine - Nemački fizičar Maks Plank objavio "kvantnu teoriju", prema kojoj energija radijacije potiče iz nevidljivih delića, kvanta, i nije kontinuirana, kako se ranije mislilo.

 

1911. godine – Norveški istraživač Rual Amundsen postao je prvi čovek koji je stigao na Južni pol, pretekavši engleskog istraživača Roberta Skota, koji je na Južni pol stigao 18. januara 1912. godine.

 

1913. godine - Grčko sredozemno ostrvo Krit posle balkanskih ratova zvanično postalo deo Grčke.

 

1914. godine - Kolubarska bitka vođena je krajem 1914. godine na frontu dužem od 200 kilometara. Predstavlja najvažniju bitku između Srbije i Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu. Iako je ceo svet očekivao kapitulaciju Srbije, Prva armija kojom je komandovao general Živojin Mišić izvela je uspešnu protivofanzivu protiv brojnije i bolje opremljene Austrougarske vojske. Značaj bitke ogleda se u tome što Austro-Ugarska nije uspela da uništi Kraljevinu Srbiju, pa su zato Centralne sile morale da se bore na tri fronta.

 

1916. godine  - Danci su glasali da se Zapadna Indija koja je pripadala Danskoj proda SAD za 25 miliona dolara.

 

1918. godine – U Velikoj Britaniji su prvi put na izborima glasale žene i dobile pravo da se kandiduju za poslanike. Prva izabrana žena je bila grofica Markiević, irski nacionalista, ali nije mogla da zauzme svoje mesto u parlamentu jer je bila u zatvoru.

 

1918. godine - U Lisabonu ubijen predsednik Portugalije Sidonio Paeš.

 

1927. godine - Velika Britanija priznala nezavisnost Iraka.

1935. godine - Prvi predsednik Čehoslovačke Tomaš Masarik podneo ostavku na položaju šefa države, četiri dana kasnije, nasledio ga je dotadašnji šef diplomatije Eduard Beneš.

1937. godine - Japan uspostavio marionetsku kinesku vladu u Pekingu.

1939. godine - Društvo naroda iz članstva isključilo SSSR zbog agresije na Finsku.

 

1941. godine - Ustaški poglavnik Ante Pavelić u Drugom svetskom ratu saopštio da je Nezavisna Država Hrvatska objavila rat SAD i Velikoj Britaniji.

1950. godine - Konstituisano Društvo za nauku i umetnost Crne Gore, preteča Crnogorske akademije nauka i umetnosti.

 

1959. godine - Arhiepiskop Makarios Treći postao prvi predsednik Kipra.

 

1960. godine – Potpisana je Pariska konvencija o osnivanju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Konvencija je stupila na snagu u septembru 1961. godine.

 

1960. godine - Generalna skupština UN usvojila Deklaraciju o davanju nezavisnosti zemljama pod kolonijalnom upravom i taj datum se obeležava kao Dan dekolonizacije. U Deklaraciji je zapisano da su UN "uverene da postojanje kolonijalizma sprečava razvoj međunarodne ekonomske saradnje i onemogućava socijalni, kulturni i ekonomski razvoj zavisnih naroda" i da je kolonijalizam "suprotan idealima svetskog mira".

 

1962. godine – Kenet Kaunda formirao je u Severnoj Rodeziji - Zambija prvu vladu kojom su dominirali Afrikanci.

 

1974. godine - Umro američki novinar Volter Lipman, dobitnik dve Pulicerove nagrade za novinarstvo, koji je tokom 60 godina pisanja stekao ugled jednog od najboljih svetskih spoljnopolitičkih komentatora. Njegovu rubriku "Danas i sutra" objavljivalo je 250 listova u SAD i 25 listova u drugim zemljama. Napisao je više publicističkih dela, uključujući "Javno mnjenje".

 

1981. godine – Izrael je anektirao Golansku visoravan koju je preoteo od Sirije u ratu 1967. godine.

 

1989. godine – Umro je ruski nuklearni fizičar Andrej Dmitrijevič Saharov, borac za političke slobode i ljudska prava i protivnik nuklearnih eksperimenata. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1975. godine.

 

1989. godine - Opozicioni lider Patrisio Ajlvin izabran za predsjednika Čilea na prvim slobodnim izborima u toj zemlji od 1970. godine. Prethodni demokratski izabrani šef države socijalista Salvador Aljende ubijen je u vojnom puču 1973. godine, koji su inspirisale i potpomogle SAD.

 

1994. godine – Predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od bivšeg predsednika SAD Džimija Kartera da posreduje radi postizanja mira u Bosni i Hercegovini.

 

1995. godine – U Jelisejskoj palati u Parizu potpisan je mirovni sporazum o okončanju 44-mesečnog rata u Bosni, koji je postignut 21. novembra u Dejtonu, SAD. Sporazum su potpisali predsednici bivših jugoslovenskih republika Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i Srbije, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović i Slobodan Milošević. Tim sporazumom Bosna i Hercegovina je podeljena na dva entiteta – Federaciju BiH i Republiku Srpsku, a nadgledanje sprovođenja mira povereno je snagama NATO.

 

1998. godine – U oružanom napadu maskiranih lica na kafić u centru Peći na Kosovu ubijena su šestorica mladića srpske nacionalnosti.

 

1998. godine – U sukobu Vojske Jugoslavije i naoružanih Albanaca u blizini Prizrena poginulo je 36 Albanaca, a šestorica su ranjena.

 

2004. godine - Predsednik Francuske Žak Širak otvorio je najviši most na svetu - Milo viadukt, visok 343 metra i dugačak 2,5 kilometara.

 

2006. godine - Trogodišnja istraga Skotland jarda pokazala da je princeza Dajana 31. avgusta 1997. godine u Parizu stradala u saobraćajnoj nesreći i da nije reč o ubistvu.

 

2006. godine - BiH, Srbija i Crna Gora pristupile Partnerstvu za mir.

 

2010. godine - Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) obeležio je 60 godina postojanja. Osnovan 1950. godine sa 33 zaposlena i budžetom od 300.000 dolara, Komesarijat je imao zadatak da posle Drugog svetskog rata zbrine dva miliona izbeglica. UNHCR je 2010. godine raspolagao budžetom većim od tri milijarde dolara i angažovao je više od 6.000 ljudi koji su se u 110 zemalja brinuli o 21 milion izbeglica.

 

2013. godine - Umro Piter O'Tul, irski pozorišni, filmski i TV glumac. Debitovao je na filmu 1959. godine poznat po ulogama u filmovima “Lorens od Arabije”, “Beket”, “Zima jednog lava”, “Venera”, “Troja”. Osvojio je četiri Zlatna globusa, Emi, Bafta nagradu i Oskara za životno delo dobio je 2003. godine.

2013. godine - Kineska istraživačka svemirska letelica „Čange-3“ ; sletela je na površinu Meseca, čime je Kina, posle Rusije i SAD, postala treća država koja je uspela da pošalje lunarno vozilo na Mesec. U sastavu letelice je svemirski modul „Zec od žada“, zadužen za tromesečna istraživanja geološke strukture i materija na površini Meseca.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar