Vest: Na današnji dan - 12. Novembar -

Na današnji dan - 12. Novembar -

Na današnji dan - 12. Novembar -

1554. godine - Parlament Engleske ponovo odobrio rimokatoličku veru.

 

1812. godine – Nakon povlačenja iz Moskve, ostaci Napoleonovih trupa pretrpeli su teške gubitke na reci Berezini. Posle debakla na Berezini Napoleon je pobegao s malom pratnjom u Pariz i rekao da će podići novu armiju od 300.000 ljudi, ali je poraz u Rusiji za njega bio početak kraja.

 

1833. godine – Rođen je ruski kompozitor i hemičar Aleksandar Porfirijevič Borodin, jedan od “Velike petorice”, čije je delo značajno doprinelo razvoju ruske simfonijske i kamerne muzike. Inspirisao se ruskom narodnom muzikom, narodnim pričama i legendama i istočnjačkim folklorom. Na svom životnom delu, operi “Knez Igor” radio je 18 godina, a dovršili su ga Rimski-Korsakov i Glazunov, stvorivši remek-delo ruske romantične opere. Autor je i značajnih radova iz hemije i biohemije.

 

1840. godine – Rođen je francuski vajar Ogist Roden, jedan od najvećih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka. Njegovo delo objedinilo je romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo. Najznačajnija dela: “Mislilac”, “Poljubac”, “Balzak”, “Gradjani Kalea”, “Vrata pakla”, “Večni idol”.

 

1859. godine – Rođen je srpski arhitekta Andra Stevanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Velike škole i Beogradskog univerziteta. Projektovao je više značajnih građevina, među kojima zgrade Narodnog muzeja i Akademije nauka u Beogradu.

 

1866. godine – Rođen je kineski revolucionar i državnik Sun Jat Sen, prvi predsednik Kine nakon zbacivanja dinastije Mandžu 1911. godine. Borbu za stvaranje republike počeo je 1894. godine, zatim je 1905. godine osnovao Saveznu ligu iz koje je nastala politička stranka Koumintang. Nakon njegove smrti 1925. godine vođstvo stranke preuzelo je desno krilo na čelu sa Čang Kaj Šekom.

 

1912. godine Spasilačka ekipa na Antarktiku pronašla posmrtne ostatke engleskog polarnog istraživača kapetana Roberta Folkona Skota i njegovih pratilaca. Pretpostavlja se da su on i članovi njegove ekspedicije umrli u martu 1912. godine pri povratku s Južnog pola.

 

1918. godine – Proglašena je prva austrijska republika, dan posle kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu i abdikacije cara Karla I.

 

1919. godine Engleski piloti Ros i Kejt Smit poleteli iz Haunsloua kod Londona na prvi let od Velike Britanije do Australije. U australijski grad Darvin sleteli su 13. decembra 1919. godine.

 

1920. godine – Potpisan je Rapalski ugovor kojim je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pod pritiskom Velike Britanije i Francuske, ustupila Italiji Istru, Julijsku krajinu, Zadar i ostrva Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu, kasnije i Rijeku.

 

1927. godine Lav Bronštejn, poznatiji kao Lav Trocki, pod optužbom da se borio za vlast posle smrti Vladimira Uljanova Lenjina, isključen iz vladajuće boljševičke partije. Josif Džugašvili Staljin postao je neprikosnoveni lider SSSR. Trocki je prvo interniran u Alma Atu a iz zemlje proteran je 1929. godine, a po nalogu Staljina ubijen u Meksiku 1940. godine.

1929. godine
Rođena američka filmska glumica Grejs Keli, koja je posle udaje 1956. godine za princa od Monaka Renijea Trećeg postala princeza Grejs od Monaka. Filmovi: "Tačno u podne", "Provincijalka", "Pozovi M radi ubistva", "Visoko društvo", "Dvorišni prozor".

 

1933. godine – Nacional-socijalistička radnička partija Adolfa Hitlera dobila je izbore i preuzela vlast u Nemačkoj.

 

1937. godine Japanci su okupirali kineski grad Šangaj.

 

1942. godine – Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomerija je u Drugom svetskom ratu zauzela Tobruk u Libiji i zarobila najmanje 30.000 nemačkih i italijanskih vojnika.

 

1944. godine – U fjordu Tromzo na severu Norveške saveznici su u Drugom svetskom ratu potopili “Tirpic”, poslednji veliki ratni brod nacističke Nemačke.

 

1948. godine – Japanski sud za ratne zločine osudio je na smrt bivšeg premijera, generala Hideki Todjoa i još šest japanskih vođa u Drugom svetskom ratu.

 

1955. godine – Umro je hrvatski pesnik Tin Ujević koji je svojom lirikom, ali i boemskim životom obeležio razdoblje između dva svetska rata u jugoslovenskoj književnosti. Najpoznatija dela: “Lelek sebra”, “Kolajna”, “Žedan kamen na studencu”.

 

1956. godine – Beogradsko pozorište “Atelje 212” je u adaptiranom delu zgrade “Borbe” izvelo prvu predstavu, “Fausta” Johana Volfganga Getea.

 

1969. godine – Ruski pisac Aleksandar Solženjicin izbačen je iz Saveza sovjetskih pisaca zbog žestokih kritika staljinizma u romanu “U prvom krugu”. Ukazom Vrhovnog sovjeta, najčuveniji sovjetski disident je 1974. godine proteran iz SSSR.

 

1970. godine – U snažnom ciklonu i visokim talasima u Istočnom Pakistanu (Bangladeš) život je izgubilo najmanje 200.000 ljudi.

 

1974. godine – Južna Afrika je suspendovana iz Generalne skupštine UN zbog politike aparthejda.

 

1977. godine – Jedna od osnivača i vođa zapadnonemačke levičarske terorističke organizacije Bader-Majnhof Ingrid Šubert izvršila je samoubistvo u zatvorskoj ćeliji.


1981. godine – Američki spejs-šatl “Kolumbija” drugi put je poleteo u orbitu oko Zemlje, postavši prva svemirska letelica koja je upotrebljena po drugi put.

 

1982. godine Jurij Andropov izabran za generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR, dan posle smrti Leonida Brežnjeva.

 

1989. godine Umrla španska revolucionarka Dolores Ibaruri, nazvana La Pasionarija, predsednik Komunističke partije Španije, jedno od najslavnijih imena Španskog građanskog rata. Pripisane su joj reči "No pasaran", parola pod kojom su republikanci branili Madrid od fašista. Posle pada Republike provela je 38 godina u inostranstvu, najviše u SSSR. Vratila se u Španiju 1977. godine i postala član parlamenta.

 

1990. godine - Princ Akihito krunisan za cara Japana.

 

1995. godine – Potpisan je Erdutski sporazum kojim se teritorija Sremsko-baranjske oblasti, poznat kao deoRepublika Srpska Krajina, utvrđuje kao deo Republike Hrvatske. Sporazumom je predviđen jednogodišnji period pod međunarodnom upravom.

 

1999. godine – Na području planine Bajgora, na Kosovu se srušio avion Svetskog programa UN za hranu tipa “ATR-42”. U nesreći je poginuo 21 putnik i tri člana posade.

 

2001. godine – Jugoslovenski viceadmiral u penziji Miodrag Jokić, optužen za ratne zločine na području Dubrovnika 1991. godine, dobrovoljno se predao Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Nakon priznanja krivice osuđen je na sedam godina zatvora.

 

2001. godine – U udesu aviona američke kompanije Airbus-300 koji je pao na obližnje kuće odmah po poletanju sa njujorškog aerodroma “Džon F. Kenedi”, poginulo je svih 260 putnika i pet osoba koje su se našle na mestu nesreće.

 

2010. godine - Umro Henrik Mikolaj Gorecki, poljski kompozitor, svetski poznat po Simfoniji broj 3 zvanoj i Simfonija tužnih pesama za sopran i orkestar, iz 1976. godine.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar