Vest: Na današnji dan - 12. Jun -

Na današnji dan - 12. Jun -

Na današnji dan - 12. Jun -

1667. godine – Žan Batist Deni, lekar Luja XIV, izveo je prvu uspešnu transfuziju krvi petnaestogodišnjem dečaku koristeći krv ovce.

1683. godine  - Više od 250.000 turskih vojnika počelo drugu opsadu Beča, ali su posle dva meseca osmanlijskih napada snage poljskog kralja i vojskovođe Jana Trećeg Sobjeskog razbile Turke, što je sprečilo njihovo dalje širenje u Evropi.

1691. godine- Ahmed Drugi na turskom prestolu nasledio sultana Sulejmana Trećeg.

1759. godine - Umro engleski pisac Vilijam Kolins, jedan od najznačajnijih engleskih lirskih pesnika 18. veka. Upadljivo je ispoljavao romantičarsko interesovanje za tajanstveno, legendarno i fantastično i izvesno demokratsko osećanje. Dela: ode "Veče", "Škotske praznoverice", "Sloboda".

1798. godine - Francuska armija pod vodstvom Napoleona zauzela je sredozemno ostrvo Maltu.

1848. godine - Mađari napali Sremske Karlovce, sedište Glavnog odbora Srba u Ugarskoj, u kojima je u maju 1848. godine Skupština Srba zatražila autonomiju Srpske Vojvodine (Banat, Bačka, Baranja i Srem), ali je napad odbijen.

1849. godine - Bombardovanjem iz topova Mađari do temelja uništili Novi Sad, u kojem je u požarima izgorelo oko 2.000 kuća, a posle napada od 20.000 stanovnika u gradu je ostalo 6.000. Napad je usledio pošto je hrvatski ban Josip Jelačić, gušeći mađarsku revoluciju za račun Beča, umarširao u Novi Sad i napao Mađare na Petrovaradinskoj tvrđavi.

1897. godine - Rođen engleski državnik Robert Entoni Idn, britanski premijer od 1955. godine do 1957. godine. Bio je pomoćnik šefa diplomatije, 1935. godine lord čuvar državnog pečata i ministar za vezu s Društvom naroda u kojem se zalagao za sankcije protiv fašističke Italije zbog napada na Etiopiju. Zastupao "politiku nemešanja" u Španski građanski rat, ali je podneo ostavku kad je premijer Nevil Čembrlen potpisao Minhenski sporazum, kojim je Čehoslovačka predata na milost i nemilost nacističkoj Nemačkoj. U vladama Vinstona Čerčila ponovo je predvodio britansku diplomatiju u dva mandata. Posle Čerčilovog povlačenja u aprilu 1955. godine postao je premijer i šef Konzervativne stranke, ali je podneo ostavku u januaru 1957. godine zbog neuspele britansko-francusko-izraelske agresije na Egipat.

1898. godine - Filipinski general Emilio Aginaldo tokom Američko-španskog rata, uz podršku SAD, proglasio nezavisnost Filipina. Amerikanci su ga potom izigrali, okupiravši Filipine i slomivši 1899. godine otpor filipinskih nacionalista, a taj pacifički arhipelag je formalnu nezavisnost stekao tek 1946. godine.

1900. godine – Nemački Rajhstag usvojio je zakon o povećanju nemačke ratne pomorske flote, koja će potom postati jedna od najjačih u svetu.

1917. godine - Zbog progermanske politike u Prvom svetskom ratu, grčki kralj Konstantin Prvi bio je prinuđen da abdicira u korist starijeg sina Aleksandra, posle čije je smrti 1920. godine ponovo postao kralj. Sa prestola je definitivno sišao 1922. godine zbog poraza Grčke u ratu s Turskom i nasledio ga je mlađi sin Đorđe Drugi.

1924. godine - Rođen američki državnik Džordž Herbert Voker Buš, predsednik SAD od 1989. godine do 1993. godine, koji je posle poraza SSSR u "hladnom ratu" i rasturanja te države zatražio uspostavljanje novog svetskog poretka. On je drugi državnik u 20. veku /posle Adolfa Hitlera/ koji je - u drukčijoj formi i u drugim okolnostima - lansirao ideju o novom svetskom poretku. Predvodio je 1991. godine zapadne saveznike u ratu protiv Iraka. U Drugom svetskom ratu se borio na Pacifiku kao pilot u mornaričkom vazduhoplovstvu. Bio je još ambasador u Kini, direktor CIA, i potpredsednik SAD.

1929. godine - Rođena nemačka Jevrejka Anelis Mari Frank, poznata kao Ana Frank. "Dnevnik Ane Frank" postao je simbol stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu, u kojem su Nemci planski istrebljivali taj narod u Nemačkoj i svim okupiranim zemljama Evrope. Njena porodica je posle dolaska nacista na vlast u Nemačkoj 1933. godine izbegla u holandski grad Amsterdam, gde je od 1942. godine živela u tajnom skrovištu, ali ih je 1944. godine otkrio Gestapo. Ubijena je u martu 1945. godine u nacističkom logoru Bergen-Belzen i od njene porodice rat je preživio jedino Anin otac. Posle Drugog svetskog rata pronađen je Anin potresni "Dnevnik" i 1947. godine objavljen. Pisala ga je tokom dve godine u skrovištu.

1934. godine - Fašistička vlada Bugarske, koja je došla na vlast prevratom u maju 1934. godine, zabranila je političke partije.

1936. godine - Na Malom Kalemegdanu u Beogradu osnovan zoološki vrt, u kojem je do 1941. godine sakupljeno 1.200 životinja. Tokom nemačkog bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu životinje su podelile sudbinu ljudi - 6. aprila 1941. godine mnoge su raznesene avionskim bombama.

1964. godine - Nelson Mendela, Volter Sisulu i još šest vođa Afričkog nacionalnog kongresa - crnačkog oslobodilačkog pokreta protiv rasističkog režima u Južnoj Africi, osuđeni na doživotnu robiju. U procesu ukidanja rasne diskriminacije većina je oslobođena posle tri decenije, uključujući i Mendelu, koji je potom postao prvi crni predsednik Južne Afrike.

1976. godine - U vojnom udaru u Urugvaju oboren civilni predsjednik Huan Bordaberi, čime je otpočela devetogodišnja diktatura armijskog vrha.

1987. godine – Bivši car Centralnoafričke Republike Žan Bedel Bokasa osuđen je na smrt zbog zločina izvršenih tokom 13-godišnje vladavine.

1988. godine - U Bangladešu izbile demonstracije zbog ustavnog amandmana, usvojenog pet dana ranije, kojim je islam postao državna religija u toj azijskoj zemlji.

1991. godine - Boris Jeljcin izabran za predsednika Rusije. Drugi predsednički mandat Jeljcin je osvojio u julu 1996. godine, da bi se u decembru 1999. godine dobrovoljno povukao s vlasti i za svog naslednika predložio Vladimira Putina.

1992. godine - Predstavnici UNPROFOR-a odbili da posete Trebinje, koje je u nekoliko navrata žestoko napadala hrvatska artiljerija, jer od hrvatskih predstavnika nisu dobili garancije da će bezbedno preći preko hrvatske teritorije.

1993. godine - Lider bosanskih muslimana Alija Izetbegović u Parizu tražio ukidanje embarga na uvoz oružja bosanskim muslimanima.

1993. godine - Američki avioni bombardovali glavni grad Somalije Mogadiš pri pokušaju da unište otpor lidera somalijske gerile generala Mohameda Faraha Aidida. Posle bombardovanja, nastavljenog i sledećih dana, tokom kojih je bilo više žrtava među civilima, nastupili su američki komandosi, ali nisu uspeli da uhvate Aidida.

1995. godine - Umro italijanski muzičar Arturo Benedeti Mikelanđeli, jedan od najvećih pijanista 20. veka.

1996. godine - Na pregovorima u Oslu predstavnici muslimanske vlade u Sarajevu odbili da potpišu sporazum o razoružanju na prostorima bivše Jugoslavije.

1996. godine - U Australiji se kod Brizbejna tokom vojnih vežbi sudarila dva helikoptera tipa "blejkhok", pri čemu je poginulo 18 komandosa.

1997. godine - Savjet bezbjednosti UN jednoglasno odobrio imenovanje bivšeg španskog ministra inostranih poslova Karlosa Vestendorpa za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

1998. godine - Britanski premijer i predsedavajući EU Toni Bler izjasnio se za vojnu intervenciju na Kosmetu.

1998. godine - Predsednici Srpskog narodnog saveza, Socijalističke partije Republike Srpske i Stranke nezavisnih socijaldemokrata - Biljana Plavšić, Živko Radišić i Milorad Dodik potpisali u Banjaluci sporazum o formiranju koalicije "Sloga".

1999. godine - Na Kosovu i Metohiji počelo razmeštanje međunarodnih bezbednosnih snaga, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti UN, dan nakon što su, na iznenađenje svih zapadnih zemalja, u južnu srpsku pokrajinu prvi stigli ruski vojnici koji su zaposeli aerodrom Slatina kod Prištine.

2001. godine – Makedonija je poništila priznanje Tajvana, koji je priznala dve godine ranije i okrenula se političkoj saradnji sa Kinom.

2003. godine - Američki državni sekretar Kolin Pauel u izveštaju o trgovini ljudima u svetu naveo da je BiH odredište i tranzitna zemlja za žene i devojke kojima se trguje radi seksualnog izrabljivanja, uglavnom iz Moldavije, Rumunije i Ukrajine, a u manjem obimu iz Rusije, Kazahstana i Srbije i Crne Gore.

2003. godine - Vrhovni vojni sud osudio četiri pripadnika bivše Vojske Jugoslavije, među kojima i dva oficira, na kazne zatvora od pet do 14 godina, zbog ratnog zločina nad albanskim civilima na Kosovu tokom 1999. godine, što su prve pravosnažne presude izrečene za ratne zločine. Za ubistvo dva albanska civila u selu Kušnin, kod Prizrena, pukovnik Zlatan Mančić osuđen je na 14 godina zatvora, kapetan Rade Radojević na devet, a vojnici Danilo Tešić i Mišel Sergej na sedam, odnosno pet godina zatvora.

2003. godine - Umro američki filmski glumac Gregori Pek, najpoznatiji po ulozi liberalnog južnjačkog advokata u filmu "Ubiti pticu rugalicu", za koju je nagrađen Oskarom. U Kanu je 2000. nagrađen "Zlatnom palmom" za životno delo. Ostali filmovi: "Džentlmenski sporazum", "Snegovi Kilimandžara", "Praznik u Rimu", "Mobi Dik", "Topovi sa Navarona", "Arabeska”.

2006. godine –  Umro je mađarski kompozitor Giorgi Ligeti koji se proslavio operom “Le Grand Macabre” i muzikom za film “2001: Odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika.

2007. godine - Umro je baron Gi de Rotšild, francuski bankar, jedna od najkrupnijih ličnosti svetskih finansija. Rođen 1909. godine u Parizu, tokom nacističke okupacije za vreme Drugog svetskog rata, prebegao je u SAD i kasnije u London, gde se priključio pokretu otpora generala Šarla de Gola. Rotšild je vodio porodičnu finansijsku imperiju i predsedavo je bankom "Rotšild frere" od 1967. godine do 1979. godine.

2007. godine - Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Milan Martić osuđen pred Haškim tribunalom na 35 godina zatvora.

2008. godine - U Irskoj na referendumu odbačen Lisabonski sporazum.

2008. godine –  Kanadski premijer Stiven Harper zvanično se u ime vlade izvinio starosedocima Kanade zbog prakse odvajanja dece domorodaca od njihovih porodica i primoravanja da pohađaju državne škole u cilju asimilacije u kanadsko društvo. Od 19. veka pa sve do 70-tih godina dvadesetog veka više od 150.000 dece odvedeno je prisilno iz svojih domova.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar