Vest: Na današnji dan - 11. Novembar -

Na današnji dan - 11. Novembar -

Na današnji dan - 11. Novembar -

1331. godine – Umro je srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina. Tokom vladavine od 1322. godine osigurao je Srbiji premoć na Balkanu pobedivši Bugare u bici kod Velbužda 1330. godine. S prestola ga je zbacio sin Dušan 1331. godine i držao u zatočeništvu u Zvečanu, gde je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Podigao je manastir Dečane, a njegova Dečanska hrisovulja dragocen je dokument sa popisom sela i stanovnika dečanskog vlastelinstva.

 

1405. godine – Umrla je srpska kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanovića. Posle Kosovske bitke 1389. godine sklopila je mir s Turcima i upravljala Srbijom u ime maloletnog sina Stefana. Kasnije se zamonašila i podigla manastir Ljubostinja, gde je sahranjena kao monahinja Evgenija.

 

1500. godine – Francuski kralj Luj XII i Ferdinand Aragonski potpisali su tajni sporazum u Granadi o podeli Italije.

 

1726. godine - Rođen srpski istoričar i pisac Jovan Rajić, jedan od najučenijih kaluđera svog doba. U istorijskom spevu "Boj zmaja s orlovi" opevao je borbu Otomanskog carstva protiv Rusije i Austrije. Glavno delo "Istorija raznih slovenskih naroda, naipače Bolgar, Horvatov i Serbov" pisao je na osnovu izvornih dokumenata. Kao prva istorija Južnih Slovena ono je, uprkos nedostacima, veoma uticalo na srpsku istorijsku nauku u prvoj polovini 19. vijeka.

 

1821. godine – Rođen je Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svetskih književnika. Njegovo delo postalo je u 20. veku neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske, estetičke, psihološke i filozofske studije i tumačenja. Uticao je na ukupnu evropsku i američku književnost, a posebno često su se na njega pozivali ekspresionisti u književnosti i egzistencijalisti u filozofiji. Najznačajnija dela: “Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi”, “Bedni ljudi”, “Poniženi i uvređeni”, “Zapisi iz mrtvog doma, “Idiot”.

 

1855. godine – Umro je danski filozof Obi Seren Kjerkegor, zastupnik antihegelijanskog pravca, kritičar hrišćanstva kao crkvene dogme i začetnik egzistencijalizma. Najznačajnija dela: “Ili-ili: fragmenti života”, “Pojam strepnje”, “Bolest na smrt”, “Filozofske mrvice”.

 

1869. godine – Rođen je Vitorio Emanuele III, italijanski kralj od 1900. godine do 1946. godine, oženjen Jelenom, ćerkom crnogorskog kralja Nikole I. Podržao je Musolinijev režim i 1936. godine je proglašen carem Etiopije, a 1939. godine kraljem Albanije. Abdicirao je 1946. godine u korist sina Umberta, nadajući se da će tako spasiti Savojsku dinastiju, ali su se Italijani u junu 1946. na plebiscitu izjasnili za republiku.

 

1878. godine – Umro je crnogorski pisac i političar Stefan Mitrov Ljubiša, često nazivan “Njegošem u prozi”. Prvu pripovetku objavio je 1868. godine i odmah postao jedan od najistaknutijih i najcenjenijih pripovedača. U njegovim pripovetkama, od kojih su najpoznatije “Kanjoš Macedonović” i “Pričanje Vuka Dojčevića” stapaju se epska legenda i realizam.

 

1885. godine - Rođen američki general Džordž Smit Paton, koji se u Drugom svetskom ratu u severnoj Africi i Evropi istakao kao energičan i vešt komandant oklopnih jedinica. Napisao je memoare "Rat kako sam ga ja vidio".

 

1918. godine – Kapitulacijom Nemačke završen je Prvi svetski rat u kojem je učestvovalo 36 država. Život je izgubili oko 10 miliona ljudi. Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Nemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alzas i Lorenu i levu obalu Rajne, potpisana je u železničkom vagonu u francuskom mestu Kompijenj.

 

1927. godine U Parizu potpisan jugoslovensko-francuski pakt, kao reagovanje na italijansko-albanski pakt iz novembra 1926. godine, kojim je fašistička Italija dobila protektorat nad Albanijom, što je bila prva etapa za njen prodor na Balkan. Italijanski fašistički diktator Benito Musolini sklopio je 1927. godine pakt i s Mađarskom da bi je okrenuo protiv Jugoslavije, pregovarao je s hrvatskim fašističkim teroristom Antom Pavelićem i komitsko-kosovsko-pravaškim grupama.

 

1941. godine – S teritorije SSSR-a u Drugom svetskom ratu počelo je emitovanje programa radio stanice “Slobodna Jugoslavija”.

 

1942. godine – Nemačke trupe su u Drugom svetskom ratu zaposele i neokupirani deo Francuske, pod kontrolom kvislinške vlade u Višiju. Istog dana nemačke i italijanske trupe su okupirale i francusko ostrvo Korzika.

 

1944. godine – Počela je Batinska bitka u kojoj su jedinice sovjetske Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, posle teških borbi 23. novembra porazile nemačke snage.

 

1945. godine – Održani su prvi posleratni izbori u Jugoslaviji na osnovu kojih je konstituisana Ustavotvorna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije.

 

1952. godine – Džon Mulin i Vejn Džonson u Los Anđelesu su prvi put prikazali svoj izum video rikorder.

 

1961. godine – Sovjetski grad Staljingrad je preimenovan u Volgograd.

 

1971. godine – Senat SAD je ratifikovao ugovor kojim je Japanu vraćeno ostrvo Okinava, oduzeto krajem Drugog svetskog rata.

 

1973. godine Sporazumom o prekidu vatre između Izraela i Egipta zvanično okončan "oktobarski rat".

 

1975. godine – Proglašena je nezavisnost Angole, posle pet vekova portugalske kolonijalne vlasti. Prvi predsednik Narodne Republike Angole postao je Agoštinjo Neto.

 

1976. godine Umro američki vajar Aleksander Sterling Kalder, negator klasičnog postupka.

 

1992. godine – Engleska anglikanska crkva je napustila vekovnu tradiciju i dopustila ženama da budu sveštenice.

 

1996. godine – Predsednik Gvatemale Alvaro Arsu je saopštio da je s gerilskim pokretom postignut sporazum o okončanju 36-godišnjeg građanskog rata u toj centralnoameričkoj zemlji.

 

2000. godine – Stupio je na snagu Zakon o Centralnoj banci Crne Gore, čime je zaokružena monetarna vlast u Crnoj Gori, inaugurisana pre godinu dana, uvođenjem nemačke marke u platni promet te republike.

 

2003. godine – Sjedinjene Američke Države uvele su ekonomske i diplomatske sankcije Siriji, zbog podrške “palestinskom otporu izraelskoj okupaciji”.

 

2004. godine – U vojnoj bolnici u Parizu umro je palestinski predsednik Jaser Arafat, koji je na čelu Palestinske oslobodilačke organizacije bio preko 30 godina.

 

2004. godine – Parlament Litvanije ratifikovao je novi Ustav Evropske unije. Litvanija je prva članica Unije koja je usvojila evropski ustav.

 

2005. godine – Umro je Briton Patrik Ličfild, jedan od najpoznatijih svetskih fotografa.

 

2008. godine Umrla je Nikica Marinović, prva mis SFRJ i prva Jugoslovenka koja se pojavila na takmičenju za izbor mis sveta 1966. na kome je osvojila titulu prve pratilje i najlepše Evropljanke.

 

2010. godine Umro Dino de Laurentis, italijanski filmski producent. Od 1940. godine bio je producent skoro 150 filmova, uključujući "Gorki pirinač" Đuzepea de Santisa i "Kabirijine noći" Federika Felinija. De Laurentis je dobio Oskara 1957. za film "Ulica" koji je režirao Felini.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar