Vest: Na današnji dan - 11. Maj -

Na današnji dan - 11. Maj -

Na današnji dan - 11. Maj -

330. godine – Rimski car Konstantin I Veliki proglasio je grčki grad Vizant za novu prestonicu Rimskog carstva. Grad, koji je po njemu nazvan Konstantinopolj (Carigrad) osvojili su Turci 1453. godine i kao Istanbul bio je prestonica Otomanskog carstva do 1923. godine.

483. godine – Rođen romejski car Flavije Anikije Justinijan Prvi, poznat kao Justinijan Veliki, koji se proslavio kodifikacijom rimskog prava, velikom graditeljskom aktivnošću i osvajanjima. Težeći obnovi Rimskog carstva, taj vladar - rođen u jednom selu kod Naisusa pod imenom Upravda, što na staroslovenskom znači pravo, pravda - pokorio je 534. godine Vandale u severnoj Africi, 555. godine Ostrogote u Italiji i osvojio deo Španije. Ratovao je i protiv Persijanaca, koji su ugrožavali azijske provincije, ali nije uspio da spreči upade Slovena na Balkan. Prema njegovom nalogu, najbolji pravnici su pripremili "Korpus juris civilis", sastavljen od prečišćenih zakona rimskih careva, raznih pravnih spisa i izvoda za školovanje pravnika. Time je sačuvao norme rimskog prava, što je imalo izuzetan značaj za razvoj pravne teorije u Evropi. Sazidao je 537. crkvu Sveta Sofija, najveću u Carigradu, koju su posle osvajanja grada 1453. Turci oskrnavili pretvaranjem je u džamiju i nagrdili njenu arhitekturu doziđivanjem četiri minareta.

1686. godine – Umro je nemački fizičar i pronalazač Oto fon Gerike. Prvi je demonstrirao vakuum, izumeo je vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

1745. godine – Francuske trupe pobedile su Britance u bici kod Fontenoa i preuzele Holandiju od Austrije.

1778. godine – Umro je engleski državnik Vilijam Pit Stariji, jedan od pokretača Sedmogodišnjeg rata (1756-63) posle kojeg je Britanija postala kolonijalna sila.

1824. godine – Britanske snage preuzele su Rangun u Burmi.

1852. godine - Na Baščaršiji u Sarajevu u požaru izgorelo oko 2.000 dućana, 1.600 u vlasništvu Srba. Srbi iz Srbije pritekli su u pomoć "jednoplemenoj i jednorođenoj braći", a spisak darodavaca se čuva u Arhivu Beograda.

1867. godine – Londonskim ugovorom zagarantovana je samostalnost i neutralnost Luksemburškog Vojvodstva.

1896. godine – Rođen je jugoslovenski kompozitor Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu. U težnji ka oblikovanju nacionalnog izraza, spojio je elemente muzičkog folklora pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom (“Simfonija orijenta”, “Haos”, “Heliofonija”, “Simfonijski ep”).

1888. godine – Rođen je američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pesma “Vajt Krismes” ubraja se i danas u bestselere američkog tržišta ploča.

1901. godine - Rođen srpski glumac Viktor Starčić, izuzetno nadaren za suptilne portrete, produhovljeni umetnik s dubokim emocionalnim i psihološkim poniranjem u uloge. Ostvario je više sjajnih uloga u filmovima, a neke kreacije su ušle u antologiju jugoslovenskog pozorišta, poput Pometa u "Dundo Maroju", Hljestakova u "Revizoru", Smrdića u "Rodoljupcima", Aurela u "Ledi", Pavlina u "Jegoru Buličovu", Glumca u predstavi "Na dnu", Lembaha u "Agoniji", Don Zanea u "Gloriji".

1904. godine – Rođen je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih slikara 20. veka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela “Andaluzijski pas” i “Zlatno doba”.

1925. godine - Umro srpski slikar Stevan Todorović, član Srpske kraljevske akademije. Slikarstvo je učio u Beču i Minhenu. Počeo je kao romantičar sa lepim osećanjem za kolorit, a završio kao hladni akademičar. Izradio je oko 300 portreta savremenika, uključujući Kornelija Stankovića, Đuru Daničića, Vladana Đorđevića, kraljicu Nataliju.

1927. godine - Umro francuski slikar španskog porekla Huan Gris, pionir stila poznatog kao sintetički kubizam. U početku je stvarao pod uticajem zemljaka Pabla Pikasa, a kasnije je našao originalan izraz u kolažima i sažimanju formi, na granici apstrakcije.

1931. godine – Propast najveće austrijske banke Kredit-Anstalt označila je početak finasijskog kolapsa centralne Evrope.

1940. godine - Potpisan jugoslovensko-sovjetski trgovinski ugovor. Strahujući od italijanskih pretnji, Jugoslavija je tražila 200 aviona, tešku artiljeriju, tenkove i benzin. Šef sovjetske diplomatije Vjačeslav Molotov je isporuke uslovio uspostavljanjem diplomatskih odnosa, što je učinjeno 25. juna 1940.

1943. godine - Izbeglička jugoslovenska vlada u Londonu u Drugom svetskom ratu, na insistiranje britanske vlade, zatražila od četničkog komandanta Draže Mihailovića da prekine saradnju s okupatorima i uspostavi dobre odnose s partizanima.

1949. godine – Sijam je promenio ime u Tajland; Izrael je primljen u UN.

1968. godine – U nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata sa policijom, francuski premijer Žorž Pompidu učinio je ustupke studentskim zahtevima.

1973. godine – Uspostavljeni su diplomatski odnosi Savezne Republike Nemačke i Demokratske Republike Nemačke, čime je okončano razdoblje nepriznavanja DR Nemačke kao suverene države.

1981. godine – Umro je popularni rege pevač Bob Marli.

1987. godine – Indijski premijer Rađiv Gandi stavio je Penđab pod federalnu kontrolu zbog pobune Sika.

1988. godine – Umro engleski dupli agent Harold Adrijan Rasel "Kim" Filbi, jedan od najuspešnijih u sovjetskoj obaveštajnoj službi, u koju je stupio kao student u Kembridžu 1934. Posle rata bio je oficir za vezu između britanske i američke obaveštajne službe, što mu je omogućilo da u periodu "hladnog rata" Moskvi dostavlja informacije od najvećeg značaja. Kad je gotovo otkriven, nestao je u Bejrutu i obreo se 1963. u Moskvi, gde je i umro. Za izvanredne zasluge za SSSR, koji je smatrao otadžbinom, nagrađen je najvišim sovjetskim odlikovanjima.

1992. godine – Zbog umešanosti jugoslovenske vojske u sukobe u Bosni, ministri inostranih poslova EZ doneli su odluku da povuku ambasadore iz Beograda i zatražili suspendovanje članstva SR Jugoslavije u OEBS-u.

1992. godine – Tokom pozorišnih susreta “Joakim Vujić” u Kruševcu umro je srpski glumac Jovan Milićević.

1996. godine – Američki putnički avion DC-9 se srušio u močvaru Everglejds na Floridi ubrzo po poletanju s aerodroma u Majamiju. Poginulo je svih 110 putnika i članova posade.

1997. godine – Superkompjuter kompanije IMB “Duboko plavo” pobedio je svetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.

1999. godine - Prilikom bombardovanja mosta preko Južne Morave u Vladičinom Hanu NATO avijacija ubila učenike gimnazije Gordanu Nikolić i Milana Ignjatovića. Kasetne bombe su usmrtile dvoje civila u Nišu, a te bombe, zabranjene međunarodnim konvencijama, u selu Staro Gracko kod Lipljana oduzele su život četvorogodišnjoj Dragani Dimić i jednom starijem bračnom paru.

2000. godine – Indija je dočekala svog milijarditog stanovnika – u državnoj bolnici Safdarjang u Nju Delhiju rođena je devojčica.

2002. godine – Umro je Džo Bonano poznat pod imenom “Džo Banana”, jedan od osnivača američke mafije, koji nikada nije osuđivan tokom desetina godina koliko se nalazio na čelu “pet porodica” koje su se bavile organizovanim kriminalom.

2003. godine – Potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Filip Vujanović izabran je za predsednika Crne Gore. Drugi predsednički mandat osvojio je na izborima 6. aprila 2008, a treći 2013. godine.

2004. godine – Umro je Fil Gerš jedan od najpoznatijih holivudskih agenata, koji je decenijama zastupao vodeće holivudske zvezde, uključujući Hemfrija Bogarta, Dejvida Nivena i Džejmsa Mejsona.

2006. godine - Umro američki bokser Flojd Paterson, prvak sveta u teškoj kategoriji. Rođen je 1935. u mnogočlanoj porodici afroamerikanaca u Bruklinu, veoma mlad posvetio se boksu i 1952. u Helsinkiju, osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u srednjoj kategoriji. Četiri godine potom postao je najmlađi profesionalni prvak sveta, savladavši u pet rundi zemljaka Arčija Mura. U njujorškom Polo-graundu 1959. Paterson je neočekivano izgubio titulu, pošto ga je Šveđanin Ingemar Johanson u trećoj rundi čak sedam puta poslao na pod. Godinu dana kasnije, Paterson se nokautom revanširao Johansonu i vratio naziv prvaka sveta. Po mišljenju eksperata, bila je to jedna od najlepših borbi u ringu u dotadašnjoj istoriji "plemenitog sporta".

2008. godine – Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova dobila je Koalicija za evropsku Srbiju – Boris Tadić, koju predvodi Demokratska stranka.

2010. godine – Dejvid Kameron, lider Konzervativne partije, postao je novi britanski premijer nakon što je kraljica Elizabeta II prihvatila ostavku laburiste Gordona Brauna, dotadašnjeg premijera.

2013. godine – Najmanje 17 osoba je ubijeno, a više desetina ranjeno tokom izbornog dana u Pakistanu. Izbori u Pakistanu održani su pored upozorenja talibana, koji izbore smatraju neislamskim, da će bombaškim i oružanim napadima širom zemlje upozoravati birače da ne glasaju kako bi izbegli krvoproliće.

2016. godine  -  Korupcija godišnje proguta više od dva odsto ukupnog svetskog bogatstva, odnosno na mito se svake godine potroši izmedju 1.500 i 2.000 milijardi dolara, navodi Medjunarodni monetarni fond (MMF)





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar