Vest: Na današnji dan - 1. Decembar -

Na današnji dan - 1. Decembar -

Na današnji dan - 1. Decembar -

1135. godine - Umro engleski kralj Henri Prvi, mlađi sin Vilijama Prvog Osvajača. Tokom vladavine od 1100. godine učvrstio je kraljevsku vlast, a 1106. godine osvojio je Normandiju i pripojio je Engleskoj.

1455. godine – Umro je italijanski vajar, zlatar i slikar Lorenco Giberti, koji je izradio čuvena vrata na krstionici katedrale u Firenci, nazvana "vrata raja", kod kojih je na nov način rešio problem prostora. Uradio je i više kipova u Firenci i Sijeni, uključujući reljef za katedralu u Sijeni. Njegov spis “Commentarii” predstavlja vredan dokument za izučavanje italijanske arhitekture i slikarstva.

1640. godine – Portugalija je posle ustanka kojim je zbačena španska vlast ponovo stekla nezavisnost. Dve sedmice kasnije vojvoda od Braganse krunisan je za portugalskog kralja pod imenom Žoao IV. Španija je nezavisnost Portugalije priznala tek 1668. godine.

1761. godine – Rođena je Mari Tiso, koja se proslavila praveći voštane maske ličnosti pogubljenih u Francuskoj revoluciji, a u Velikoj Britaniji je 1802. godine postavila stalnu izložbu voštanih figura svojih savremenika danas poznat kao Muzej Madam Tiso.

1813. godine - Posle neodređenog odgovora francuskog cara Napoleona Prvog Bonaparte na mirovne uslove saveznika - Rusija, Pruska i Austrija odlučile se za invaziju Francuske.

1819. godine - Rođen srpski istoričar i publicista Danilo Medaković, veoma zaslužan za širenje knjige u narodu. U vreme revolucije 1848. godine pokrenuo je list "Napredak" koji je ubrzo zabranjen zbog opozicionog stava prema patrijarhu Josifu Rajačiću. Napisao je "Povesnicu srpskog naroda".

1821. godine – Dominikanska Republika, koja obuhvata dve trećine istočnog dela karipskog ostrva Haiti, tada poznatog kao Hispanjola, proglasila je nezavisnost od Španije.

1822. godine - Osnivač brazilskog carstva Dom Pedro krunisan za cara Brazila pod imenom Pedro Prvi.

1825. godine – Umro je ruski car Aleksandar I Romanov, koji je tokom vladavine od 1801. godine do 1825. godine proširio teritoriju Rusije na proctor današnje Gruzije, Finske, Besarabije i Azerbejdžana. Nakon poraza Napoleona u Rusiji 1812. godine imao je vodeću ulogu u antifrancuskoj koaliciji evropskih sila i jedan je od glavnih incijatora stvaranja Svete alijanse 1815. godine. Uspešno je ratovao protiv Otomanskog carstva i pomagao je srpskim ustanicima.

1898. godine - U skupštini Srbije podnesen prvi predlog za osnivanje Univerziteta u Beogradu, odnosno za reorganizaciju Velike škole i njeno prerastanje u Beogradski univezitet. Potom je izrađeno više projekata zakona, ali je tek u februaru 1905. godine usvojen predlog ministra prosvete Andre Nikolića, čime su stvoreni uslovi za otvaranje univerziteta u oktobru 1905. godine.

1906. godine – U Parizu je otvoren bioskop “Omnija Pate”, prva dvorana u svetu namenski izgrađena za prikazivanje filmova.

1918. godine – Provincija Transilvanija, ranije u sastavu Mađarske, odnosno Austro-Ugarske, ujedinila se sa Rumunijom. U sastav Rumunije ušao je i rumunski deo Banata i još neke pokrajine. Ovaj datum Rumuni slave se kao nacionalni praznik Dan ujedinjenja.

1918. godine - Odlukom danskog parlamenta Island stekao nezavisnost.

1918. godine - U Beogradu proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, s princem Aleksandrom Prvim Karađorđevićem kao regentom i Beogradom kao prestonicom, koja je 1929. godine dobila ime Jugoslavija. Ujedinjenje jugoslovenskih zemalja omogućila je pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu i u novu državu su uključene nezavisne predratne države Srbija i Crna Gora i teritorije u sastavu poražene Austro-Ugarske (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Vojvodina i Dalmacija. Vojvodina je odlučila da prvo uđe u sastav Srbije, a potom u Kraljevinu SHS.

1925. godine – U Lokarnu u Švajcarskoj potpisani su sporazumi između evropskih država o garanciji mira i nepovredivosti granica. Najvažnijim smatra se Rajnski pakt kojim su se Nemačka, Francuska i Belgija obavezale na poštovanje granica, a Nemačka prihvatila demilitarizaciju Rajnske oblasti. Ove sporazume prekršio je Hitler 1936. godine, kada je okupirao Rajnsku oblast, a potom napao Čehoslovačku 1938. godine i Poljsku 1939. godine.

1934. godine – U Lenjingradu je ubijen Sergej Kirov, blizak Staljinov saradnik, član Politbiroa i sekretar Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije. Atentat na Kirova bio je Staljinu povod da otpočne sa žestokim obračunima sa protivnicima i pokrene talas čistki do 1938.godine je fizički likvidirao većinu starih revolucionara, učesnika i vođa Oktobarske revolucije.

 

1935. godine- Rođen američki filmski glumac i režiser Alen Stjuart Konigsberg, poznat kao Vudi Alen, obnovitelj holivudske filmske komedije sedamdesetih godina 20. veka. Kasnije je pod uticajem švedskog režisera Ingmara Bergmana režirao intelektualističke filmove s psihoanalitičkom pozadinom. Filmovi: "Uzmi pare i beži", "Sve što ste oduvek želeli da znate o seksu, ali se niste usudili da pitate", "Ljubav i rat", "Eni Hol", "Menheten", "Enterijeri", "San letnje noći", "Zelig".

 

1936. godine – Umro je italijanski pisac Luiđi Pirandelo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1934. godine, jedan od najznačajnijih dramskih pisaca 20. veka, koji je otvorio nove puteve moderne dramaturgije. Od njegove 44 drame sabrane pod naslovom “Gole maske”, najpoznatije su “Đakomino”, “Henri IV”, “Šest lica traže pisca”.

 

1971. godine - U Karađorđevu na sednici Predsedništva Saveza komunista Jugoslavije smenjen deo rukovodstva Saveza komunista Hrvatske - nosilaca politike tzv. masovnog pokreta. Ocenjeno je da i u drugim republikama ima pojava suprotnih politici rukovodstva SKJ, pa su usledile čistke u Srbiji, Sloveniji i Makedoniji koje su, posebno u Srbiji - u kojoj je smenjeno stotine uspešnih direktora pod optužbom za tehnokratizam - u korenu sasekle sve pokušaje političke demokratizacije društva i suštinskih reformi privrede.

 

1973. godine – Umro je izraelski državnik David Ben Gurion, vođa borbe za stvaranje države Izrael i njen prvi premijer.

 

1981. godine – U najvećoj nesreći u istoriji jugoslovenskog vazduhoplovstva, avion “DC-9 super 80” ljubljanskog “Inex-adria avioprometa” udario je u planinu u blizini Ajačija na Korzici. Poginulo je svih 178 putnika i članova posade.

 

1988. godine – Benazir Buto je postala premijer Pakistana, kao prva žena na čelu jedne islamske zemlje.

 

1989. godine – Mihail Gorbačov je kao prvi sovjetski lider posetio Vatikan i dogovorio se s papom Jovanom Pavlom II o uspostavljanju diplomatskih odnosa SSSR i Vatikana.

 

1991. godine – Na referendumu u sovjetskoj republici Ukrajini nadmoćna većina birača izjasnila se za nezavisnost od SSSR.

 

1992. godine - U prvoj vladi SR Jugoslavije premijera Milana Panića ostavke podneli potpredsednik Oskar Kovač i članovi Radmila Milentijević i Nikola Šainović, a nepun mesec kasnije Savezna skupština izglasala nepoverenje vladi.

 

1994. godine - U napadu Hrvatskog veća odbrane i regularnih jedinica Hrvatske vojske na srpska naselja oko Glamoča poginula tri srpska borca i dve žene. U borbama je nestalo 13 srpskih civila, a potpuno ili delimično uništeno je 11 stambenih i privrednih objekata.

1998. godine - Naftna korporacija "Ekson" saglasila se da za rekordnu sumu od 76,6 milijardi dolara kupi korporaciju "Mobil", čime je stvorena najveća svetska naftna kompanija.

 

2000. godine - Lider Partije nacionalne akcije Vinsent foks inaugurisan je za predsjednika Meksika, čime je okončan 71 godinu dug period vladavine Institucionalne revolucionarne partije. To je bio prvi poraz te partije od 1929. godine.

 

2004. godine - Umro je holandski princ Bernard otac kraljice Beatrise. Bernard de Lip-Bisterfeld rođen je u Nemačkoj, a kralj Holandije postao je 7. januara 1937. godine, kada je oženio tadašnju holandsku kraljicu Julijanu.

2010. godine - Američki kongres je odlučio da se američkim Indijancima i crnim farmerima, koji su decenijama čekali da Vašington odgovori na njihove tužbe, isplati 4,6 milijardi dolara i time zaključi istorijski sudski spor.

2011. godine-Preminula je Krista Volf književni kritičar, romanopisac i esejista, jedna od najpoznatijih spisateljica u bivšoj Istočnoj Nemačkoj sa delima: "Moskovske pripovetke", "Razmišljanja o Kristi T", "Podeljeno nebo", "Bez mesta - Nigde", "Šta ostaje".

2016. godine - Tajlandski prestolonaslednik Maha Vadžiralongkorn zvanično je  stupio na presto i tako nasledio nedavno preminulog oca Bumibola Aduljadeja, koji je vladao 70 godina.

2017. godine - Kolumbijski Kongres ratifikovao je izmenjeni mirovni sporazum vlade i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK),nakon što je prethodni sporazum postignut krajem septembra, odbačen na referendumu. U oružanim sukobima u Kolumbiji koji traju preko 50 godine procenjuje se da je stradalo 220.000 ljudi.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar