Vest: Na današnji dan - 1. April -

Na današnji dan - 1. April -

Na današnji dan - 1. April -

1572. godine – Ustankom protestanata protiv španskog kralja Filipa II Holandija je počela borbu za samostalnost. U narednim decenijama, zajedno sa Engleskom, Holandija je vodila bespoštednu borbu za prevlast nad morima i kolonijama sa već oslabljenom Španijom.

1791. godine - Pod optužbom da je pregovarao sa dvorom ubijen francuski političar i pisac Onore Gabrijel Viktor Riketi de Mirabo, najbolji govornik Francuske revolucije i jedan od glavnih zastupnika interesa trećeg staleža. Doprineo je pobedi Ustavotvorne skupštine nad kraljem, ali ne kao principijelan protivnik monarhije. Dela: "Esej o despotizmu", "O pruskoj monarhiji pod Fridrihom Velikim".

1809. godine – Rođen ruski pisac Nikolaj Vasiljevič Gogolj, otac ruske realističke proze. Romantično-folklornim pripovetkama osvojio je čitaoce i književnu kritiku. Romanom "Taras Buljba" je, ponesen etičkim vrlinama i borbom kozačkih predaka protiv poljskih i turskih osvajača, iskazao divljenje za njihovu neuporedivu hrabrost, odanost Rusiji i pravoslavlju i žeđ za slobodom. Na Gogoljevo opredjeljenje za književnost jako su uticala prijateljstva sa Žukovskim i, naročito, Puškinom koji mu je dao ideje za nekoliko dela.U zbirkama pripovedaka "Večeri na salašu kraj Dikanjke", "Mirgorod", "Petrogradske priče", "Arabeske", poemi "Mrtve duše", komedijama "Revizor" i "Ženidba" oživeo je ogromnu pozornicu spahijske Rusije, s karijeristima, podmitljivcima, sitnim kradljivcima tuđeg vremena, silnicima i pijancima. Njegovi junaci su postali obrazac lenosti, gluposti, sebičnosti i korupcije. Pred smrt je uništio rukopis drugog toma "Mrtvih duša". Na osnovu Gogoljevog dela, Visarion Bjelinski je formulisao principe naturalne škole ruske književnosti, a Nikolaj Černiševski ga je smatrao osnivačem "satiričnog ili, tačnije rečeno, kritičkog pravca ruskog realizma".

1815. godine – Rođen je nemački državnik i političar Oto fon Bizmark, prvi kancelar ujedinjenog nemačkog carstva, poznat kao “gvozdeni kancelar”. Predsedavao je Berlinskim kongresom 1878. godine na kojem su evropske sile uspostavile nov odnos snaga na jugoistoku Evrope – osujećena je namera Rusije za stvaranje velike Bugarske, a Srbija i Crna Gora stekle su međunarodno priznanje.

1864. godine - Rođena srpska glumica Zorka Todosić, članica beogradskog Narodnog pozorišta od 1886. godine do 1913. godine, umetnica izuzetnog talenta i temperamenta i velike sugestivnosti. Ostvarila je niz karakternih, komičnih i dramskih uloga, nosila ceo operetski repertoar i igrala glavne uloge u komadima s pevanjem. Igrala je naslovnu ulogu u prvom izvođenju “Koštane”. Ostvarila je još velike uloge u Nušićevom “Put oko sveta” u ulozi Juliške, kao i u Srerijinim komadima “Pokondirena tikva” i “Zla žena”.

1868. godine – Rođen je francuski pesnik i dramski pisac Edmon Rostan, koji je u jeku naturalizma s velikim uspehom oživeo romantični teatar. Njegov “Sirano de Beržerak” osvojio je publiku i održao se na repertoarima svetskih pozorišta do danas.

1873. godine - Rođen ruski kompozitor, dirigent i pijanista Sergej Vasiljevič Rahmanjinov, čija su dela ogledalo ruske narodne osećajnosti. Komponovao je opere, simfonijske kompozicije i druga dela, ali se najoriginalnije izrazio u klavirskim kompozicijama. Dela: "Rapsodija na Paganinijevu temu" za klavir i orkestar i četiri klavirska koncerta i solo pjesmama. Iz Rusije je emigrirao 1918. godine i do smrti 1943. godine je živeo u SAD.

1918. godine – U Velikoj Britaniji je osnovano Kraljevsko vazduhoplovstvo – RAF.

1920. godine – Rođen je japanski glumac Toširo Mifune, koji je svetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima režisera Akire Kurosave. Proslavio se filmovima “Rašomon”, “Sedam samuraja”, “Krvavi presto”, “Šogun”.

1924. godine – Rođen je Miodrag Petrović Čkalja jedan od najpopularnijih glumaca i komičara na teritoriji bivše Jugoslavije. Od početka školovanja počinje da se bavi glumom u dramskim sekcijama. Posle rata 1946. godine postaje član dramskog studija Radio Beograda u emisiji “Veselo veče”, gde počinje njegova popularnost. Ostvario je veliki broj uloga na filmovima i TV serijama. Najpoznati filmovi: “Orlovi rano lete”, “Bog je umro uzalud”, “Paja i Jare”, “Diližansa snova”, “Put oko sveta”, dok je u serijama ostvario uloge “Servisna stanica”, “Ljubav na seoski način”, “Kamiondžije”, “Bolji život”, “Vruć vetar”. Dobitnik je više nagrada za ostvarene uloge. Ispred kuće u kruševcu mu je podignut spomenik, dok je u Beogradu dobio ulicu.

1924. godine – Nemački sud osudio je Adolfa Hitlera na pet godina zatvora zbog pokušaja puča u novembru 1923. godine, ali je već 20. decembra amnestiran. Hitler je u zatvoru napisao knjigu “Majn kampf” u prevodu Moja borba u kojoj je izneo koncepciju o “novom poretku” i rasnoj supremaciji Nemaca.

1933. godine – U Nemačkoj je počeo progon Jevreja bojkotom njihovih poslova i blokiranjem bankovnih računa.

1939. godine – Okončan je trogodišnji građanski rat u Španiji u kojem je poginulo više od milion ljudi, a više od pola miliona je izbeglo iz zemlje. Španija je narednih 36 godina bila pod diktaturom generala Franciska Franka.

1945. godine – Iskrcavanjem američkih trupa u Drugom svetskom ratu počele napad na japansko ostrvo Okinava, koje je branilo 140.000 Japanaca. U napadu je učestvovalo više od 450.000 Amerikanaca, 1.321 ratni brod i 1.721 avion. U borbama je poginulo oko 100.000 Japanaca i oko 10.000 Amerikanaca, saveznici su izgubili 36 brodova i 763 aviona, Japanci 16 brodova, uključujući tada najveći ratni brod u svetu "Jamato" i 7.830 aviona. Okinava je zauzeta posle tri meseca žilavog otpora 2. jula.

1946. godine – Prvom omladinskom radnom akcijom u posleratnoj komunističkoj Jugoslaviji počela je izgradnja železničke pruge Brčko-Banovići. U izgradnji 90 kilometara pruge učestvovalo je 60.000 mladih iz cele tadašnje Jugoslavije. Akcija se završila 7. novembra 1946. godine.

1948. godine – Počela je sovjetska blokada Berlina.

1952. godine - Umro mađarski pisac Ferenc Molnar, tvorac publicističkog stila u mađarskoj literature. Njegov roman "Junaci Pavlove ulice" ogleda se klasično delo omladinske književnosti. Ostala dela: drame i komedije "Liliom", "Vuk", "Gardist", "Crveni mlin", "Labud", "Olimpija", "Igra u dvorcu".

1968. godine - Umro ruski fizičar Lav Davidovič Landau, jedan od najvećih u 20. veku. Bio je otac sovjetske škole teorijske fizike, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1962. godine. Zasnovao je termodinamičku teoriju faznih prelaza u čvrstom telu, teoriju tečnog helijuma blizu apsolutne nule, teoriju kombinovane inverzije, teoriju dvaju neutrinskih komponenata, predvidio pojavu drugog zvuka, obogatio teoriju superprovodljivosti, otkrio nove zakonitosti u ponašanju provodnika, unapredio kvantnu teoriju polja i fiziku elementarnih čestica i kosmičkih zraka. Sa ruskim fizičarem Iljom Lifšicom napisao je kapitalno djelo "Kurs teorijske fizike", “Teorija polja”, “Kvantna mehanika”, “statistička fizika”. Ostala dela: "Elektroprovodljivost metala".

1970. godine – Beogradski radio “Studio B” počeo je emitovanje programa iz zgrade novinske kuće “Borba”.

1975. godine – Predsednik Kambodže Lon Nol pobegao je u Indoneziju nakon što su Crveni Kmeri opkolili glavni grad Pnom Pen.

1976. godine – U Parizu je umro nemački slikar i vajar Maks Ernst, jedan od osnivača dadaističkog pokreta u Kelnu. Godine 1924. u Parizu prišao je nadrealistima i postao jedan od najistaknutijih predstavnika tog pokreta. U savremeno slikarstvo uveo je nove tehnike – kolaž-fotografiju i frotaž tehniku. Pisao je pamflete i manifeste, a bavio se i scenografijom.

1983. godine – U katastrofalnom zemljotresu u Kolumbiji više od 500 ljudi je poginulo, a više od 1.500 je povređeno.

1995. godine - Četiri meseca posle ulaska u Čečeniju ruske trupe iz svih većih mesta isterale čečenske islamske separatiste.

1996. godine – Spajanjem “Micubiši banke” i “Banke Tokio” u Japanu je stvorena najveća svetska banka.

1999. godine – U vazdušnim napadima NATO-a na SR Jugoslaviju srušen je Petrovaradinski most na Dunavu, u Novom Sadu. Most je totalno uništen i samo je njegov vrh ostao da viri iz vode.

2000. godine - Ponovo pušten u saobraćaj nadvožnjak preko Južne Morave u Grdelici, koji je srušen 12. aprila 1999.godine u bombadrovanju NATO-a kada je ubijeno više putnika. Tačan broj onih koji su bili u vozu nikada nije utvrđen a niko od pilota nije osuđen za taj zločin.

2001. godine – U Beogradu je uhapšen bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević pod optužbom da je tokom desetogodišnje vladavine zloupotrebljavao položaj i time pribavio ličnu korist i korist za Socijalističku partiju Srbije. Miloševića su srpske vlasti sun a Vidovdan iste godine predale Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. U pritvorskoj jedinici 11. marta 2006. godine je preminuo ne dočekavši kraj procesa.

2001. godine – Američki špijunski avion sudario se s kineskim lovcem iznad Južnog kineskog mora, nakon čega je američka letilica prinudno sletela u kinesku vojnu bazu Hajnan. Nakon izvinjenja američke vlade, Kinezi su 13. aprila oslobodili 24 člana posade.

2003. godine – Britanski sud je osudio dvojicu Alžiraca na 11 godina zatvora zbog prikupljanja novca za terorističku mrežu Al Kaida. To je bila prva presuda za veze sa Al Kaidom u Velikoj Britaniji.

2003. godine – Umro je Majkl Džeter, američki pozorišni i filmski glumac, koji je u čuvenoj dečjoj seriji “Ulica Sezam”, tumačio ulogu gospodina Nudla.

2005. godine – Umro je Harald Junke, jedan od najomiljenijih nemačkih televizijskih, filmskih i pozorišnih zvezda, kojeg su mnogi zvali nemačkim Frenk Sinatrom.

2009. godine – Hrvatska i Albanija postale punopravne članice NATO-a.

2010. godine – Američki filmski i TV glumac Džon Forsajt umro je u 92. godini. Svetsku popularnost stekao je ulogom Blejk Karingtona u seriji “Dinastija”.

2014. godine – Aviokompanija Er Srbija je obavila prvi let iz Beograda za Budimpeštu i tako označila ponovo uspostavljanje avionske linije između dva grada, nakon pauze od 22 godine.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar