Vest: Na današnji dan - 07. Novembar -

Na današnji dan - 07. Novembar -

Na današnji dan - 07. Novembar -

1598. godine – Rođen je španski slikar Fransisko de Surbaran, čije delo, uz stvaralaštvo Velaskeza, predstavlja vrhunac španskog baroknog slikarstva. Bio je dvorski slikar kralja Filipa IV, a njegovi najbolji radovi nalaze se u samostanima u Sevilji.

 

1659. godine – Francuska i Španija su zaključile Pirinejski mir, kojim je završen rat između dve zemlje započet 1635. godine.

 

1781. godine - Zločinačka rimokatolička inkvizicija u Sevilji poslednji put u Španiji javno spalila "grešnike" optužene za jeres.

 

1867. godine – Rođena je poljska naučnica Marija Sklodovska Kiri, prva žena koja je stekla akademsku titulu pariske Akademije medicine i postala šef katedre za fiziku na Sorboni. Radeći sa suprugom Pjerom na istraživanju radioaktinosti, otkrila je radijum i polonijum 1898. godine. Supružnici Kiri su 1903. godine podelili Nobelovu nagradu za fiziku sa Bekerelom, a 1911. godine Marija Kiri je dobila i Nobelovu nagradu za hemiju.

 

1875. godine – Britanski istraživač Vernej Kameron stigao je na atlantsku obalu Afrike kao prvi Evropljanin koji je prešao Afriku od obale do obale. Na taj put krenuo je 1873. godine iz Zanzibara.

 

1879. godine – Rođen je ruski revolucionar Lav Davidovič Bronštejn, poznat kao Lav Trocki, jedna od ključnih ličnosti u obe ruske revolucije, 1905. godine i 1917. godine. Bio je član Politbiroa boljševičke partije, predsednik uticajnog Petrogradskog sovjeta, šef diplomatije u prvoj sovjetskoj vladi. Nakon sukoba sa Staljinom, isključen je 1927. godine iz partije, 1929. godine je proteran iz SSSR, a u avgustu 1940. godine, po Staljinovom nalogu, ubijen u Meksiku. Njegova ideja o permanentnoj revoluciji, kao jedinom načinu za pobedu socijalizma u svetu, našla je sledbenike u pokretu trockista.

 

1913. godine – Rođen je francuski pisac Alber Kami, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. godine. Najpoznatija dela: "Stanac", “Kuga”, “Mit o Sizifu”, “Pisma nemačkom prijatelju”, “Pobunjeni čovek”. Poginuo je 1960. godine  u saobraćajnoj nesreći.

 

1917. godine – U Petrogradu je pod vodstvom vođe boljševika Vladimira Iljiča Lenjina počela Oktobarska socijalistička revolucija. Crvena garda zauzela je sve značajne punktove u gradu, srušena je privremena vlada Aleksandra Kerenskog i formirana prva sovjetska vlada s Lenjinom na čelu.

 

1937. godine U Beogradu, na uglu ulica Grobljanske - Ruzveltova i Kralja Aleksandra, postavljen spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću. Inicijator je bila Srpska književna zadruga, a spomenik je izradio vajar Đorđe Jovanović. Spomenik je izliven u bronzi i na njemu piše "Vuku - srpski narod".

 

1944. godine – Frenklin Ruzvelt izabran je četvrti put za predsednika SAD, što je jedinstven slučaj u američkoj istoriji.

 

1946. godine – Završena je prva savezna radna akcija omladine Jugoslavije na železničkoj pruzi Brčko-Banovići. Oko 70.000 mladih iz cele zemlje i 2.000 iz inostranstva izgradilo je za 190 dana prugu dugu 90 kilometara.

 

1956. godine - Tokom Suecke krize, Generalna skupština UN izglasala je rezoluciju kojom je Velikoj Britaniji, Francuskoj i Izraelu naloženo da odmah povuku trupe iz Egipta.

 

1972. godine – Ričard Nikson izabran je drugi put za predsednika SAD, ali je u avgustu 1974. godine bio prisiljen da podnese ostavku zbog afere Votergejt u kojoj je otkriveno da su pristalice republikanaca uoči tih izbora, radi špijunaže provalile u glavno sedište Demokratske stranke. To je bilo prvi put da američki predsednik podnese ostavku.

 

1980. godine - Umro američki filmski glumac Stiv Mekvin, koji je najčešće igrao u avanturističkim filmovima, obeleživši ih snažnim temperamentom i ličnim šarmom. Filmovi: "Sedmorica veličanstvenih", "Sinsinati Kid", "Šampion rodea", "Beg", "Leptir", "Tom Horn", "Lovac".

 

1987. godine – U Tunisu je u državnom udaru koji je predvodio premijer Bin Ali oboren Habib Burgiba, predsednik države od sticanja nezavisnosti 1956. godine. Ben Ali je za 84-godišnjeg lidera, koji je 1974. godine proglašen doživotnim predsednikom Tunisa, rekao da je isuviše senilan da bi vladao.

 

1990. godine – Meri Robinson je, na predsedničkim izborima održanim nakon 17 godina, postala prva žena predsednik Irske.

 

1992. godine – Umro je slovački državnik Aleksander Dubček, vođa reformističkog pokreta u Čehoslovačkoj krajem šezdesetih godina 20. veka nazvanog “Praško proleće”, promoter “socijalizma sa ljudskim likom”. U januaru 1968. godine je izabran za generalnog sekretara Centralnog komiteta KPCC, a u avgustu iste godine je smenjen nakon vojne intervencije Varšavskog pakta. Posle pada komunističkog režima 1989. godine izabran je za predsednika čehoslovačkog parlamenta.

 

1998. godine Na Zemlju sletio spejs šatl "Diskaveri", u čijoj je posadi bio i 77-godišnji veteran američke astronautike Džon Glen, posle desetodnevne nostalgične misije, 36 godina nakon Glenovog prvog kosmičkog leta.

 

2000. godine – Održani su predsednički izbori u SAD koji su, zbog spora oko izbornih rezultata, doveli zemlju u političku krizu bez presedana. Odlukom Vrhovnog suda SAD 13. decembra za predsednika je izabran republikanski kandidat Džordž Buš Mlađi.

 

2001. godine – Belgijska nacionalna avio kompanija Sabena podnela je zahtev za bankrot i time postala prva evropska avio kompanija koja je to uradila zbog velikih gubitaka u avio industriji, nakon terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine.

 

2002. godine – Na referendumu na Gibraltaru, velikom većinom glasova odbijen je britansko-španski plan o podeli suvereniteta nad ovom kolonijom, što je izvalo zastoj u pregovorima između Londona i Madrida.

 

2004. godine – Umro je južno-afrički scenarista Gibson Kente, osnivač pozorišta Crnaca, koji je otvoreno priznao da ima AIDS.

 

2007. godine – U Briselu je parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije. Sporazum su parafirali potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i komesar za proširenje EU Oli Ren. Pregovori sa EU trajali su dve godine, uključujući i jednogodišnji prekid.

 

2016. godine - Umro Leonard Koen, kanadski književnik i muzičar. Primljen u Rokenrol kuću slavnih 2008. godine, a nagradu Gremi za životno delo dobio je 2010. godine.Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar