Vest: Na današnji dan - 07. Maj -

Na današnji dan - 07. Maj -

Na današnji dan - 07. Maj -

1663. godine – U Londonu je otvoreno prvo pozorište pod pokroviteljstvom kralja Čarlsa II.

1682. godine – Umro ruski car Fjodor Treći Aleksejevič Romanov, koga je na prestolu nasledio polubrat Petar Prvi, nazvan Petar Veliki. Car je postao 1676, ali - maloletan i bolešljiv - nije bio u stanju da samostalno vlada, pa su zemljom praktično upravljali njegovi ujaci, bojari Miloslavski. Tokom njegove vladavine Rusija je učvrstila vlast na ogromnim novoosvojenim teritorijama u Povoložju, Sibiru i Ukrajini i omogućen je razvoj zanata, rudarstva i trgovine.

1832. godine – Bavarski princ Oto fon Vitlsbah izabran je za kralja Grčke koja je Londonskim ugovorom proglašena za kraljevinu.

1833. godine – Rođen nemački kompozitor Johanes Brams, istaknuti kasni romantičar. Dosledno je negovao klasičnu muzičku ravnotežu i kao pobornik oživljavanja oblika klasične i pretklasične muzike komponovao je u tradiciji Johana Sebastijana Baha, Ludviga van Betovena i ranih romantičara, ali s dovoljno originalnosti i snage da postigne jedinstvo krepkosti i nežne melanholije, oporosti i raspevanosti. Sintetizovao je principe klasike i romantike, pa su ga sledbenici nazvali osnivačem nemačke novoklasične škole. Dela: četiri simfonije, kamerna muzika, violinske i klavirske sonate, balade, intermeca i varijacije za klavir, dva klavirska i jedan violinski koncert, vokalne kompozicije ("Nemački rekvijem"), solo pesme, horovi.

1840. godine – Rođen ruski kompozitor Petar Iljič Čajkovski, najistaknutiji ruski simfoničar 19. veka, koji je stvorio sintezu evropskog artizma i ruske narodne osećajnosti. Njegova muzika se odlikuje iskrenošću izraza koji razotkriva psihološke procese i osećanja i svojevrsnom lepotom i snagom muzičke misli. Karakteriše ga i široko raspevana melodika, bogatstvo harmonije i blistav orkestarski kolorit. Inspirisao se narodnom muzikom, bajkama i ruskom istorijom. Komponovao je šest simfonija, opere, uvertire, koncerte za klavir, koncerte za violinu, kamernu muziku, balete, solo pesme, klavirske kompozicije. Dela: opere "Evgenij Onjegin", "Pikova dama", simfonija "Patetična", baleti "Labudovo jezero", "Ščelkunčik", "Uspavana lepotica", uvertira "Romeo i Julija".

1870. godine - Umro srpski socijalista Živojin Žujović, ideolog socijalizma, koji je prvi u Srbiji izneo materijalistički pogled na svet. Ideje socijalista je prihvatio na školovanju u Rusiji, zatim u Minhenu i Cirihu. Objavio je više studija, rasprava i polemika.

1892. godine – Rođen srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme "Plava grobnica" o masovnom sahranjivanju srpskih vojnika u more, trajnog poetskog spomenika tragedije srpske vojske u Prvom svetskom ratu posle povlačenja preko Albanije. Studirao je filozofiju i pedagogiju u Beogradu. Učestvovao je u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Posle povlačenja preko Albanije radio je kao državni službenik na Krfu i u Solunu. Umro je od tuberkuloze u 25. godini i sahranjen je na solunskom groblju Zejtinlik. Dela: četiri knjige pesama i više drama, uključujući "Kraljevu jesen" i "Uroševu ženidbu".

1893. godine – Povodom 400. godišnjice osnivanja štamparije na Obodu, u Crnoj Gori, Književno-umetnička zajednica priredila je prvu izložbu srpskih knjiga u Beogradu.

1901. godine – Rođen je američki filmski glumac Gari Kuper, dobitnik Oskara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

1915. godine – Nemačka podmornica “U-20” torpedima je potopila britanski putnički brod “Lusitaniju”, što je doprinelo odluci SAD da uđu u Prvi svetski rat. Poginulo je 1.198 putnika i članova posade, među kojima veliki broj Amerikanaca.

1928. godine – U Velikoj Britaniji je starosna granica izbornog prava žena snižena sa 30 na 21 godinu.

1939. godine – Nemačka i Italija su sklopile politički i vojni savez (Osovina Berlin – Rim). Kasnije se tom savezu pridružio i Japan.

1943. godine – Savezničke snage su u Drugom svetskom ratu zauzele Tunis i Bizertu.

1945. godine – Potpisivanjem dokumenta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke završen je Drugi svetski rat. Dokument su u Remsu potpisali feldmaršal Jodl u ime Vermahta i general-pukvnik Bedel Smit u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i ruski oficiri bili su svedoci. Dokument o okončanju rata potpisan je 9. maja u Berlinu.

1954. godine – Vijetnamske trupe potukle su Francuze kod Dijen Bijen Fua, čime je okončana francuska dominacija u Indokini.

1960. godine – Leonid Brežnjev je na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR zamenio maršala Klimenta Vorošilova.

1995. godine – Na predsedničkim izborima u Francuskoj Žak Širak (Jacques Chirac) pobedio je socijalističkog kandidata Lionela Žospena.

1996. godine – Pred Međunarodnim sudom u Hagu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, počelo je suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin posle Nirnberga i Tokija.

1997. godine – Vlada SAD osudila je Švajcarsku zbog prihvatanja zlata i dragocenosti od žrtava holokausta za vreme Drugog svetskog rata.

1999. godine – U napadu NATO na SR Jugoslaviju bombardovan je centar Niša gde je poginulo 16, a ranjeno 70 ljudi.

1999. godine – Papa Jovan Pavle II posetio je Rumuniju, kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji je, posle hiljadugodišnjeg raskola, posetio neku pravoslavnu zemlju.

2001. godine – Ronald Bigz, učesnik u “najvećoj pljački veka” u Engleskoj 1963. godine, dobrovoljno se predao britanskim vlastima, pošto je 35 godina proveo u Brazilu.

2002. godine – Pri padu aviona McDonel-Daglas MD-82, kineske avio-kompanije u more u blizini grada Daliana, poginulo je svih 112 putnika i članova posade.

2004. godine – Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je svečanu zakletvu u Kremlju i time zvanično započeo drugi predsednički mandat.

2006. godine – Umrla je Lilijan Asplujd poslednja preživela putnica koja se sećala katastrofe broda “Titanik”. U nesreći su iz njene porodice stradali otac i troje braće, dok su ona, njena majka i brat preživeli brodolom.

2012. godine – Novoizabrani predsednik Rusije Vladimir Putin nakon inauguracije u Kremlju i zvaničnog stupanja na dužnost, za premijera Rusije predložio Dmitrija Medvedeva, dotadašnjeg predsednika.

2015. godine – Konzervativna partija britanskog premijera Dejvida Kamerona osvojila je većinu mesta u Donjem domu parlamenta i tako nakon pet godina dosla u poziciju da oformi konzervatnu vladu.

2017. godine - Predsednik Francuske postao je Emanuel Makron, kandidat centra. Makron  je najmladji predsednik francuske Pete Republike i prvi predsednik koji ne pripada nijednoj tradicionalnoj stranci u zemlji, levici ili desnici.




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar