Vest: Na današnji dan - 04. Novembar -

Na današnji dan - 04. Novembar -

Na današnji dan - 04. Novembar -

1307. godine – Švajcarska Konfederacija je proglasila nezavisnost od Austrije.

 

1650. godine – Rođen je engleski kralj Vilijam III Oranski, koji je tokom vladavine od 1689. godine do 1702. godine učvrstio kraljevsku vlast, a pobedom nad katoličkim kraljem Džejmsom II 1690. godine ponovo uspostavio vlast u Irskoj. Po njemu je kasnije nazvan protestantski pokret oranžista koji svečanim marševima u Irskoj obeležava datum te pobede izazivajuchi proteste irskih katolika.

 

1814. godine – Proglašen je norveški ustav, kojim je ta zemlja postala nezavisna Kraljevina Norveška, vezana za Švedsku personalnom unijom.

 

1847. godine – Umro je nemački kompozitor i dirigent Feliks Mendelson, osnivač konzervatorijuma u Lajpcigu, istaknuti predstavnik muzičkog romantizma. Kao pijanista je debitovao u devetoj godini, u 15. je napisao prvu simfoniju, a u 16. majstorsko delo, scensku muziku za “San letnje noći”.

 

1890. godine – U Londonu je otvorena prva linija podzemne električne železnice u svetu.

 

1908. godine Umro srpski istoričar, pisac, folklorista, pedagog i prevodilac Milan Milićević. bio je član Srpske kraljevske akademije. Dela: istorijska - "Kneževina Srbija", "Knez Miloš u pričama", "Karađorđe u govoru i tvoru", "Pomenik znamenitih ljudi srpskog naroda novijega doba", pripovetke: "Zimnje večeri", "Letnje večeri", "Međudnevica".

 

1918. godine – Jednu nedelju pred završetak Prvog svetskog rata poginuo je engleski pisac Vilfred Oven, čija poezija sadrži snažnu osudu rata. Znatno je uticao na posleratnu generaciju engleskih pesnika, a Bendžamin Britn komponovao je na njegove stihove muziku koju je uvrstio u svoj monumentalni “Ratni rekvijem”.

 

1922. godine – U dolini kraljeva kod Luksora u Egiptu engleski arheolog Hauard Karter je otkrio grob faraona Tutankamona.

 

1931. godine – Društvo naroda optužilo je Japan zbog agresije na Mandžuriju. Zbog osude svetske javnosti, Japan je napustio Društvo naroda u martu 1933. godine.

 

1942. godine – Završena je bitka kod El Alamejna u Drugom svetskom ratu u kojoj su Britanaca pod komandom generala Montgomerija porazili nemačko-italijanski Afrički korpus generala Ervina Romela. Time je otvoren put iskrcavanju Saveznika u severnoj Africi.

 

1946. godine – Osnovan je UNESKO (Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu).

 

1956. godine – Sovjetske trupe su ugušile pobunu u Mađarskoj, a za novog premijera postavljen je Janoš Kadar. Dotadašnji premijer Imre Nađ sa još nekoliko saradnika sklonio se u jugoslovensku ambasadu u Budimpešti. Uprkos garancija novih vlasti da neće progoniti političke zatvorenike, Nađ je posle napuštanja ambasade 22. novembra uhapšen i nakon montiranog procesa pogubljen u junu 1958. godine.

 

1956. godine – Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju o slanju mirovnih snaga na Bliski istok.

 

1956. godine – Umro srpski arheolog Miloje Vasić, jedan od osnivača arheologije u Srbiji, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Njegovo životno delo je otkopavanje preistorijskog naselja Vinča. Na osnovu toga postavio je tezu da podunavska kultura potiče iz Sredozemlja Objavio je više od sto naučnih radova. Dela: "Preistorijska Vinča, 1-2", "Arhitektura i skulptura u Dalmaciji", "Žiča i Lazarica", "Jonska kolonija Vinča".

 

1966. godine – Najteže poplave u istoriji Italije zahvatile su trećinu zemlje. U Firenci je znatno oštećeno kulturno blago, uključujući mnoge freske na zidovima palata i crkava.

 

1979. godine – Militantni islamski fundamentalisti okupirali su ambasadu SAD u Teheranu i uzeli 90 taoca, od kojih su 52 držali zatočene 444 dana. Oni su tražili izručenje iranskog šaha Reze Pahlavija, koji je nakon zbacivanja sa vlasti u islamskoj revoluciji izbegao iz zemlje.

 

1980. godine – Republikanac Ronald Regan izabran je za predsednika SAD koji je na položaju ostao dva mandata pošto je dobio i izbore 1984. godine.

 

1995. godine Ubijen izraelski premijer Jicak Rabin u trenutku kad je napuštao mirovni miting u Tel Avivu. Bio je šef vlade od 1974. godine  do 1977. godine  i od juna 1992. godine do tog dana - kada ga je revolverskim hicima usmrtio jevrejski student Jigal Amir. Od 1940. godine se kao član ilegalnog jevrejskog pokreta Palmah borio protiv britanske kolonijalne uprave u Palestini i francuskih kvislinških trupa u Siriji. Od formiranja Izraela 1948. godine, kad je u ratu protiv Arapa komandovao brigadom, bio je u armiji. General i načelnik generalštaba postao je 1964. godine i imao je istaknutu ulogu u nanošenju teškog poraza Arapima u ratu 1967. godine, ali je posle ponovnog preuzimanja vlasti 1992. godine postao arhitekta mirovnog procesa na Bliskom istoku i izmirenja s Arapima. To je izazvalo gnjev izraelskih nacionalista, a posebno prepuštanje Palestincima teritorija zauzetih u ratu 1967. godine.

 

1998. godine – Nakon kraćeg primirja, na Kosovu su obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

 

2000. godine – U Beogradu je izabrana nova vlada SR Jugoslavije, prva od 1990. godine u kojoj ne učestvuju članovi Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića.

 

2004. godine – Sjedinjene Američke Države priznale su Makedoniji njeno ustavno ime Republika Makedonija.

 

2004. godine – Umrla je američka glumica Dženet Li poznata po ulozi u filmu Alfreda Hičkoka “Psiho”, za koju je bila nominovana za Oskara.

 

2008. godine – Za predsednika Sjedinjenih Američkih Država izabran je po prvi put afroamerikanac Barak Obama, kandidat Demokratske partije. Četiri godine kasnije osvojio je novi predsednički mandat.

 

2015. godine – Vlada Srbije donela je Odluku o pravnim posledicama prestanka postojanja Novinske agencije Tanjug, koja je nakon 72 godine rada zvanično prestala da postoji istekom roka za privatizaciju medija 31. oktobra 2015. godine.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar