Vest: Molitve upućene danas bivaju ispunjene. Danas je Sveta Petka

Molitve upućene danas bivaju ispunjene. Danas je Sveta Petka

Molitve upućene danas bivaju ispunjene. Danas je Sveta Petka

Srpska pravolsavna crkva i njeni vernici danas slave +++ PREPODOBNA MATI PARASKEVA - SVETA PETKA.

Molitve upućene danas bivaju ispunjenje. Danas je Sveta Petka-0Prepodobna mati Paraskeva – Sveta Petka

Ova slavna ugodnica Božija rodi se u gradu Epivatu (Pivat - po turski Bojadis), koji se nalaziše između Silinavrije i Carigrada. Ona beše srpskog porekla, iz imućne i veoma pobožne porodice. Imala je brata, koji se zvao Jevtimije, i koji se zamonašio veoma mlad, a kasnije bi izabran za episkopa Maditskog. Još kao devojčica, dok je sa majkom odlazila u crkvu i čula reči Božanskog Jevanđelja:"Ko hoće za mnom da ide neka de odrekne sebe i uzme krst svoj i za mnom neka ide" (Mk. 8,34), ona svim srcem pripade Gospodu i kada odraste pridruži se plejadi blagočestivih ugodnika Božijih. Nakon smrti svojih roditelja, ova sveta devica željna podvižničkog života napusti roditeljski dom i ode u Carigrad, a zatim se zaputi u pustinju Jordansku, gde se Hrista radi podvizavala sve do starosti svoje. U doba pozne starosti posluša glas Anđela Božijeg, ostavi pustinju i vrati se u svoj rodni grad, Epivat. Tu ona požive još dve godine u neprestanom postu i molitvi, pa se predstavi Bogu u 11 stoleću. Njeno telo bi od strane vernih sahranjeno po hrišćanskim običajima, ali ne na gradskom groblju već izdvojeno od drugih. Po promislu Božjem, koji htede da proslavi ugodnicu svoju, otkri njene svete mošti posle mnogo godina i to na veoma čudesan način. Njene čudotvorne mošti prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle u Trnovo, da bi opet bile vraćene u Carigrad, a iz Carigrada u Beograd. Sada se svete i čudesne mošti, Svete petke nalaze u rumunskom gradu Jašu. U Beogradu se nalazi čudotvorna i lekovita voda (agaizma) ove svetiteljke, koja leči sve bolesnike, koji sa verom u Boga i ljubavlju prema ovoj svetiteljki prilaze k njoj.

Sveti mučenik Nazarije, Gervasije i Protasije

Nazarije rođen u Rimu od oca Jevrejina i majke hrišćanke. Majka mu Perpetua beše krštena samim apostolom Petrom. Primivši veru materinu Nazarije se svojski predade ispunjenju svih propisa crkvenih. Neustrašivo propovedajući Jevanđelje Nazarije dođe u Mediolan (Milan). Tamo nađe u tamnici Gervasija i Protasija, i služaše im sa velikom ljubavlju. Saznavši za to mesni knez naredi te izbiše Nazarija i prognaše iz grada. U viziji nekoj javi mu se majka njegova i reče mu, da treba da ide u Galiju (Francusku) i tamo propoveda Jevanđelje. Tako Nazarije i učini. Posle nekoliko godina Nazarije opet dođe u Mediolan, sada sa mladićem Kelsijem, učenikom svojim, koga on krsti u Galiji. Tu zateče braću Gervasija i Protasija još u tamnici, u koju i njega brzo baci knez Anulin. I radovahu se Hristovi mučenici zbog novog susreta po Božjem Promislu. Car Neron naredi, da se Nazarije ubije; i knez izvede iz tamnice Nazarija i Kelsija, i odseče im glave. Uskoro potom biše posečeni i sv. Gervasije sa Protasijem od nekoga vojvode Astazija, koji kroz Mediolan iđaše u rat protiv Moravaca. Pa kad ču vojvoda, da ova dva brata ne prinose žrtve idolima, uboja se da zbog toga ne izgubi bitku, pa naredi te ih odmah posekoše. Gervasije i Protasije behu blizanci blaženih roditelja i za veru takođe učenika: Vitalija i Valerije. Mošti sv. Nazarija prenese sv. Amvrosije iz nekog vrta van grada u crkvu sv. Apostola, a mošti sv. Gervasija i Protasija behu mu otkrivene u jednoj čudesnoj viziji.

Beseda

o tome kako angeli vojuju za pravednike

Angel Gospodnji ustaće oko onih koji

se boje Njega (Gospoda), i izbaviće ih (Ps. 33, 8).

Angel će Gospodnji vojevati za one koji se Boga boje. To se pokazalo jasno mnogo puta, što je zapisano, i bez broja puta, što nije zapisano. Arhangel Mihail opolči se za Isusa Navina. Angel vojeva za cara Jezekiju pravednoga, i za jednu noć uništi svu vojsku Haldejsku. Koliko puta angeli posetiše apostole i mučenike hrišćanske u tamnici, i ukrepiše ih i razveseliše? Pravedniku je uteha to što zna da je Bog svevideći, te vidi njegovu nevolju; i što je Bog svemoguć, te može da ga spase od nevolje; i što je Bog premilostiv, te hoće da ga spase od nevolje. Poslaće Bog angela svoga svetloga na pomoć pravedniku; i pravednik se ne će boriti protiv tiranina svoga, nego će se angel Božji boriti mesto njega. A kad se angel Božji opolči, kakva vojska sme mu na suprot stati? kakva li carevina s njim vojevati? U ranijem psalmu veli prorok David: ne će se spasti car mnogom silom, niti će se div spasti veličinom snage svoje, laž je konj u spasavanju. To sve ništa ne pomaže, ako je nepravda saveznik svemu tome. Kad se jedan angel opolči protiv svega toga, sve će to prsnuti kao mehur od vode. David je i sam bio car, i sećao se je dobro, kako je negde kao čobanin iz praćke ubio Golijata, diva do zuba naoružana. On je više puta osetio pomoć angela Božjega. Zato on i može s takvom pouzdanošću da teši pritešnjene pravednike rečima utehe i snage: angel Gospodnji ustaće za vas, o svi vi koji se Gospoda bojite i Njemu služite, i izbaviće vas angel Božji.

O braćo moja, ne sumnjajmo u ove reči, nego ispitujmo svaki dan pažljivo, kako nas angel Božji ostavlja s tugom, kada grešimo, i kako nam pritiče u pomoć s radošću i silom neiskazanom, kada se kajemo i od Boga milost prosimo.

O Gospode Bože, Stvoritelju naš, Care bezbrojnih angela, oprosti nas i spasi nas, i zaštiti nas angelima Tvojim svetim. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar