Vest: Ministarka zaštite životne sredine u poseti Valjeva

Ministarka zaštite životne sredine u poseti Valjeva

Ministarka zaštite životne sredine u poseti Valjeva

Do početka iduće grejne sezone, u Valjevu bi moglo da bude osetno manje zagađenje, jer je naš grad od ovog ministarstva dobio 80 miliona dinara za kompletnu zamenu kotlova u gradskoj Toplani i još četiri miliona za pošumljavanje odnosno ozelenjavanje javnih površina.

Tim povodom je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najpre obišla Toplanu, gde se upoznala sa detaljima ove investicije, koja će značajno smanjiti aerozagađenje u Valjevu.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio Vladi Srbije i ministarstvu koji su prepoznali problem i omogućili da se konačno počne sa rešavanjem višedecenijskog problema prekomernog zagađenja vazduha u Valjevu.

Ministarka je pohvalila Valjevo zbog činjenice da ima projekte i želju da reši aerozagađenje u gradu.

„Grad je konkurisao na dva konkursa koja su uspešno prošla, prve svega treba naglasiti „Projekat za pošumljavanje“, koji sprečava aerozagađenje i ono što je najbitnije, a to je da se izvrši zamena gradskog kotla. Dugo se pričalo o Valjevu, jer spada u grad koji je u vrhu skale sa prekomernim aerozagađenjem. Ministartsvo je po prvi put ove godine otvorilo sredstva za smanjenje aerozagađenja širom Srbije, preko 50 jedinica lokalne samouprave se prijavilo i osvojilo sredstva za ovaj projekat“, rekla je ministarka.

„Ovaj problem koji je od životnog značaja za opstanak Valjeva ne može da se reši bez pomoći države i zato sam zaista srećan što smo zajednički počeli da ispunjavamo ono najvažnije obećanje koje smo dali, a to je da će građani Valjeva udisati čistiji vazduh. Siguran sam da ćemo već od sledeće grejne sezone osetiti boljitak u gradu. Što se tiče sredstava koje smo na ovom javnom pozivu dobili, dobili smo ih za konkretne projekte. To je proširenje toplovodne mreže, izgradnja vrelovoda „Železnička“ u dužini od 1250 metara za priključenje objekata za Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje, Istorijskog arhiva, a uporedo sa izgradnjom primarnog vrelovoda, stvaraju se uslovi za izgradnju priključnog vrelovoda za objekat kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ i objekte koji su na toj lokaciji u izgradnji. Zatim zamena energenta na kotlu od 50 megavata, gde sa mazuta prelazimo na prirodni gas“, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da je treći projekat  vrednosti 5 miliona dinara, od čega je Ministarstvo izdvojilo 4 miliona, a grad Valjevo će participirati sa milion dinara i odnosi se na pošumljavanje, odnosno na ozelenjavanje.

„Ideja projekta je da duž nove Ulice Mirka Obradovića zasadimo bar 150 stabala drveća, a zasadićemo ih u najvećem gradskom naselju Kolubara 2. Dakle oporavaljmo ranjena pluća Valjeva zajedno sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvom. Još jednom bih iskoristio priliku da se na tome zahvalim ministarki i da kažem da očekujem i da se nadam da ćemo nastaviti saradnju na zdravijoj i zelenijoj Srbiji i Valjevu. Sa ukupno 103 miliona za ova tri projekta započinjemo rešavanje višedecenijskog problema aerozagađenja. Što se tiče radova, u narednih nekoliko dana raspisaćemo javnu nabavku, prikupićemo svu dokumentaciju za raspisivanje javne nabavke i za nekih 30 – ak dana od tog momenta ćemo imati izabranog izvođača i siguran sam da ćemo do nove grejne sezone završiti sve“, istakao je gradonačelnik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata najavio gasifikaciju Valjeva i Grad je sve preduzeo da u narednih šest meseci pripremi projektnu dokumentaciju, tako da bi već tokom novembra, decembra mogli da počnu prvi  radovi na izgradnji transportnog gasovoda visokog pritiska,  uporedno sa tim bi se radila i prva glavna mernoregulaciona stanica koja bi bila u Privrednoj zoni, naglasio je gradonačelnik i dodao da je iznos tih radova  29 miliona evra, a u drugoj fazi bila bi gasifikacija grada i vrednost tih radova je negde oko 14 miliona evra. Sredstva su obezbeđena od strane države.

„Pokušaćemo da ako nam sredstva dozvole da opredelimo novac za besplatni priključak i besplatne podstanice. To su sve stvari koje su jako bitne za smanjenje aerozagađenja u gradu. Jedan dimnjak manje, dišemo čistiji vazduh“, zaključio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

„Ono što je važno za sve građane je da shvate koliko je važan gas da ga koriste i da im se time omogućava besplatan priključak na gas, a Grad će imati još neka iznenađenja i povlastice što je izuzetno važno. Aerozagađenje nije jedini problem u gradu Valjevu, a ono što takođe utiče na životnu sredinu je i čvrst otpad“, istakla je ministarka Vujović.

Ministarka se danas u Valjevu sastala sa direktorima Regionalnog centra za upravljanje otpadom „EKO Tamnava“ Zoranom Petrovićem, JKP „Vidrak Valjevo“ Ksenijom Badem i gradskim urbanistom Jasnom Mićić.

„Do kraja godine će početi radovi na regionalnoj deponiji „Kalenić“, za region koji obuhvata 15 opština i koji je najspremniji po papirologiji i dokumentaciji. Koristićemo sredstva iz kredita što je jedna od značajnih stvari za čitav ovaj region. Na ovom projektu je počelo intenzivno da se radi, i kako navodi ministrka suočili smo se sa problemima s kojima niko nije imao hrabrosti da se uhvati u koštac. Sa sledećom grejnom sezonom imaćemo prve rezultate, biće dosta smanjeno aerozagađenje, biće manje praškastih čestica u vazduhu, pre svega sumpora, postoji i statistika, tako da će merenja u novoj grejnoj sezoni pokazati rezultate“, zaključila je ministarka.

Ministarka Irena Vujović je naglasila da je preduzeće Srbijagas i Ministarstvo građevine odredilo cenu priključka na gas od 780 evra na tri godine, ali da je cilj da se ta cena još više spusti.Gradonačelnik je rekao da se razmatra mogućnost da priključak, pa čak i podstanice za dovođenje gasa do individualnih korisnika, budu besplatni za građane Valjeva i da se finansiraju iz budžeta Grada.

Problem valjevske deponije je višedecenijski, a rešenje je u izgradnji Regionalnog centra „Kalenić“. Ministarka je rekla da će u trećem kvartalu početi radovi na izgradnji Regionalne deponije, što podrazumeva da se do kraja 2021. godine pribavi potrebna dokumentacija i izvrši javna nabavaka, pa će se nakon toga znati precizan početak ovih radova.

Ministarka je navela da je bitno da se regionalna deponija gradi po svim evropskim standardima, a da će radovi početi krajem godine, to će biti region sa 500.000 ljudi i da će u Regionalnom centru „Kalenić“ biti uložen kredit od 26 miliona evra.

Na pitanje novinara da li će se razgovarati sa kompanijama koje u Valjevu istražuju litijum, ministarka Vujović je  navela da joj je poznato to pitanje, ali da ne postoji nikakav zvanični zahtev u Ministarstvu zaštite životne sredine.

„Ovo sada je sve nagađanje, onog trenutka kada nam se obrate, stručni tim Ministarstva će sugerisati da li je tehnologija dobra ili ne. Onog trenutka kada se obrate, radićemo po najstrožim standardima i zahtevati da se ispune svi uslovi“, zaključila je ministarka Irena Vujović.



(Izvor: Opština Valjevo)



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar