Vest: Imate san za koji mislite da ne može da se ostvari? Idite danas u crkvu i pomolite se ovom svetitelju.

Imate san za koji mislite da ne može da se ostvari? Idite danas u crkvu i pomolite se ovom svetitelju.

Imate san za koji mislite da ne može da se ostvari? Idite danas u crkvu i pomolite se ovom svetitelju.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Onisimu, Prepodobnom Jevsiviju Pustinjaku.

Imate san za koji mislite da ne može da se ostvari? Idite danas u crkvu i pomolite se ovom svetitelju.-0Sveti apostol Onisim

Jedan od Sedamdeset. Bi rob Filimona, čoveka bogata i ugledna u gradu Kolosaju u Frigiji, no pogrešio nešto svome gospodaru i pobeže u Rim gde ču Jevanđelje od apostola Pavla i krsti se. Pa kako je apostol Pavle i Filimona ranije bio priveo pravoj veri, to on izmiri ovu dvojicu, Filimona i Onisima, gospodara i roba, napisavši naročitu poslanicu Filimonu, jedan od najdirljivijih pisanih sastava koji uopšte postoje u Svetom Pismu. "Molimo te", piše apostol Filimonu, "za čedo moje Onisima, kojega rodih u okovima svojim... Jer možda se zato i rastade s tobom za kratko da ga dobiješ za vječnost, ne više kao roba, nego više od roba, brata ljubljenoga..." (Fil 1, 10 i 15-16). Tronut ovim pismom Filimon zaista primi Onisima kao brata oslobodivši ga robovanja. Docnije Onisim bude postavljen za episkopa od samih apostola i primi Efesku stolicu po smrti apostola Timoteja. To se vidi iz poslanice Ignjatija Bogonosca. U vreme Trajanovog gonjenja Onisim već kao starac bi uhapšen i u Rim doveden. Tu je odgovarao pred sudijom Tertulom, tamnovao i najzad posečen bio. Telo njegovo uze neka bogata žena, stavi u srebrni kovčeg i česno sahrani 109. godine.

Prepodobni Evsevije

Pustinjak sirijski. Najpre se podvizavao pod rukovodstvom svetih muževa, a docnije udaljio i osamio u pustinji. Hranio se isključivo biljnom hranom. Čak ni voća nije okušao. Sve vreme provodio u otvorenom prostoru na molitvi, trpeći svaku nepogodu vremena. Doživeo starost od 95 godina i mirno se upokojio u Gospodu 440. godini.

Običaji

Sveti apostol Onisim zaštitnik je svih ljudi koji, bez obzira na svoje poreklo, vrednim i marljivim trudom, stižu do rezultata. Imate san? Idite danas u crkvu i pomolite se ovom svetitelju. Njegov život uči da ništa nije nemoguće i da je, uz pomoć i blagoslov Hrista, svaki san dostižan i ostvariv.

Beseda:

o vernom narodu i nevernim starešinama
Kad dođe Hristos,
eda li će više čudesa činiti nego ovaj što čini
? (Jov. 7, 31)
Gospod Hristos činjaše čudesna dela pred svima, i svi videše, ali svi ne verovaše. Narod vide čudesa Njegova i poverova u Njega. Sluge čuše reči Njegove i poverovaše u Njega. A vođe naroda i starešine slugu takođe videše čudesa Njegova, ali ne poverovaše u Njega. I tako se još u one dane obistiniše reči Spasitelja: mnogi će prvi biti poslednji i poslednji prvi. Oni koji behu prvi u časti i vlasti, behu poslednji u veri u Njega; a oni koji behu poslednji u časti i vlasti, behu prvi u veri u Njega.
Zašto narod i sluge poverovaše a kneževi i književnici ne poverovaše? Zato što narod i sluge smatrahu sebe malenim i neznatnim, te nemahu ni gordosti lične, niti pak zavisti prema Hristu. Narod i sluge bez zlobe i predrasude gledahu božanska čudesa, i slušahu božanske reči, i divljahu se i radovahu se. A kneževi i književnici smatrahu sebe za prve u narodu i u svetu te behu ispunjeni gorodšću i zavišću, pa ne mogahu ni časa gledati čudesna dela niti slušati božanske reči bez zlobe i zavisti.
Vidite li, braćo, kako čovek bez smernosti i skromnosti ne može ni poznati istinu, ni radovati se istini? Vidite li kako gordeljivac i zavidljivac ne dadu ni Bogu ispred sebe? Isto kao negda satana!
Gospode Isuse, istino večna, očisti srca naša od gordosti i zavisti. Da bismo Te mogli videti i Tebi se radovati. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar