Vest: Drage DAME danas zamislite želju, jer će Vam je sveta Ksenija ispuniti.

Drage DAME danas zamislite želju, jer će Vam je sveta Ksenija ispuniti.

Drage DAME danas zamislite želju, jer će Vam je sveta Ksenija ispuniti.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prepodobnu Kseniju Rimljanku i Svetog mučenika Vavilu.

Drage DAME danas zamislite želju, jer će Vam je sveta Ksenija ispuniti.-0Prepodobna Ksenija Rimljanka

Rođena u Rimu kao jedinica ćerka znamenitog senatora. Privučena ljubavlju Hristovom ne htede stupati u brak, kako željahu roditelji njeni, nego, da bi izbegla to, odbegne iz doma tajno sa dve robinje svoje, i dođe na ostrvo Koa, u mesto Milas, gde osnuje devičku obitelj podvizavajući se tu do smrti. Iako beše slaba žena, ipak imađaše mušku izdržljivost u postu, molitvi i bdenju. Često po celu noć stajaše na molitvi; beše odevena bednije od svih sestara, a na hleb koji jeđaše, često posipaše pepeo iz kadionice. U času njene smrti (+ 450. godine) pojavi se divno znamenje nad devičkim manastirom: venac od zvezda sa krstom u sredini, sjajnijim od sunca. Od njenih moštiju mnogi bolesnici dobiše isceljenje. Robinje njene sledovahu u svemu primeru svoje igumanije, i kada umreše, biše sahranjene, po svojoj želji, kod nogu blažene Ksenije.


Sveti mučenik Vavila

Sveti mučenik Vavila, sveštenik u Siciliji. Postadao za Hrista sa dva svoja učenika u III veku.


Prepodobni Makedonije

Prepodobni Makedonije, sirijski pustinjak. Tek pod starost hranio se hlebom pečenim, a pre toga jeo je samo ječmena zrna omekšana u vodi. Skončao zemni život 418. godine.


Prepodobni Filon, episkop kiparski

Posvećen za episkopa od svetog Epifanija, kad ovaj bi pozvan u Rim da molitvom pomogne sestri cara Honorija. Potumačio je Petoknjižije i Pesmu nad pesmama. Upokojio se mirno u V veku.


Prepodobni Dionisije Olimpijski, čudotvorac

Podvizavao se na Olimpu. Za monaha postrižen u Svetoj Gori, gde je bio iguman Filotejevskog manastira. Pred kraj života opet se povukai u samoću na Olimp gde se i upokojio u XVI veku.


Beseda


o najvidovitijem Proroku

Zašto zlo mislite u srcima svojem? (Mat. 9, 4)
Kada je Gospod izvoleo uputiti ukor farisejima i književnicima, ovi nisu bili u tom času nikoga ni ubili, ni prevarili, ni poharali. I ne samo to, nego u tom času oni nisu bili nikoga ni rečima uvredili. Zašto ih, dakle, Gospod ukori, kada oni ne bejahu učinili nikakv greh, ni delom, ni rečju? Zato što pomisliše zlo.
I zla pomisao je greh. To je velika novost, koju Hristos donese u svet. Upravo zla pomisao je izvorni greh svakoga greha, jer pre nego što čovek nešto kaže ili učini grešno, on pomisli grešno. Pomisao je uzročni greh, ostali gresi su samo sledstveni gresi. Ko želi uništiti ove druge, mora iskoreniti one prve. Ko želi zaustaviti tokove vode, mora prvo isušiti izvore. Neka se niko, dakle, ne pravda: ja nisam grešan, jer nisam nikoga ubio, ni opljačkao, ni oskvrnio. ni slagao. Gle, mi smo puni misli ubilačkih, pljačkaških, skvrnavnih, i prevarnih! Ako li nismo delom učinili greh, to je samo stvar milosti Božje i spoljašnjih prilika. Da je Bog popustio i da su prilike podesne bile, mi bismo učinili sve one grehe koje smo i pomislili. Nije zmija otrovna samo onda kada ujede nego i kada ne ujede, jer nosi otrov u sebi.
Ne samo, dakle, da je pomisao greh, nego je ona izvor greha, početak greha, seme i koren greha. Eto zašto Gospod, svevideći i sveznajući, ukori one koji pomisliše zlo. Zašto zlo mislite u srcima svojima?
O Gospode, svevideći i sveznajući, pomozi nam očistiti srce i um naš od pomisli zlih, da bi tako i reči i dela naša bila čista. Tebi slava i hvala vavek. Amin.




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar