Vest: Dodeljena nagrada „Ljubomir P. Nenadović“

Dodeljena nagrada „Ljubomir P. Nenadović“

Dodeljena nagrada „Ljubomir P. Nenadović“

Za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u sezoni 2020/2021. godine proglašena je knjiga „Brojčanik – putopisni dnevnici“ Mira Vuksanovića, kome je danas u Brankovini dodeljena nagrada „Ljubomir P. Nenadović“.

Odluku da ova nagrada, koja se osmi put dodeljuje za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku, bude uručena akademiku i piscu Miru Vuksanoviću, doneo je žiri u sastavu prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Mihailo Pantić i Vladimir Šekularac, urednik časopisa “Putopis“ i savetnik za bibliotečku delatnost.


Član žirija prof. dr Mihailo Pantić se obratio skupu konstataciojom da „svako ko voli i razume književnost zna da je putopis najstabilniji, od prvih vremena gotovo nepromenljivi prozni oblik  dokumentarne, delimično funkcionalne ili posvema fiktivne prirode.“

„Izmene koje je u prirodi i strukturi putopisa u knjizi „Brojčanik“ Miro Vuksanović izvršio su, dakle, trostruke, i svedene na suštinu glasile bi ovako: putujem da bih saznao, ali ne samo o svetu, već i da bih na poseban način osetio i video sebe; ne putujem u daljinu nego u mesto rođenja o kojem pisci ne prestaju da pišu, konvencionalno, ali i po izuzetku upečatljivo, kao nekada Isidora Sekulić, a danas Milovan Danojlić i Ljubomir Simović, kao i treće, a moglo bi biti prvo, činim to u formi putopisnog dnevnika, fragment po fragment, onako kako se dnevnici i pišu, vođen mišlju da misao i doživljaj treba uhvatiti i pribeležiti odmah, jer smo bića sklona zaboravu…“, rekao je prof. dr Mihailo Pantić.Direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“  Violeta Milošević je uručila nagradu Miru Vuksanoviću, koji se u svojoj besedi osvrnuo, pre svega, na znamenitu Brankovinu.

„Godinama, od vremena dok sam bio student i dalje, do danas, kad god sam blizu Valjeva, idem u Brankovinu, i uvek mi se čini da sam došao prvi put, da moram da dođem opet. Brankovina je bajka koja je stvarna. Takvi slučajevi se pamte. Ima ih samo ponegde. Brankovina je čarovita svakome ko zna istoriju  njenog središta i ko zna imenik ljudi koji su takvo središte svojim ugledom stvorili“, nadahnuto je kazivao laureat ovogodišnje nagrade „Ljubomir P. Nenadović“.

U ime grada Valjeva, dobitnika i skup je pozdravio Nenad Patijarević, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

 

„Biblioteka je najstarija kulturna institucija u Gradu i na pravi način reprezentuje Valjevo i organizuje ovu manifestaciju. U ime Grada mogu da kažem da ćemo mi nastaviti da podržavamo ovakve stvari i doprinesemo, koliko god je moguće, da ovaj događaj napreduje i da u budućnosti manifestacija bude na još višem nivou“, rekao je Nenad Patijarević.

Na svečanosti koja je održana ispred brankovačke crkve i grobova Nenadovića, nastupio je Kamerni hor „Abrašević“, kojim je dirigovao Dragan Vasiljević, kao i Etno sekcija i gudački kvartet Muzičke škole „Živorad Grbić“, pod rukovodstvom profesorke Milene Urošević.



U okviru svečanosti je organizovana izložba o prethodnim dobitnicima ove nagrade, a oni su dr Milisav Savić, Radmila Petrović Gikić, Ljubomir Simović, Laslo Blašković, Stevan Tontić, dr Aleksandar Laković, dr Nikola Popović.

Dodeli nagrade su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, koje je i ove godine podržalo manifestaciju, Narodne biblioteke Srbije, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Matice srpske, predstavnici biblioteka, profesori i učenici filološkog smera Valjevske gimnazije i OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine, kao i predstavnici institucija, mediji i građani.

Ljubomir Nenadović je bio srpski književnik, diplomata i ministar prosvete, a rođen je u Brankovini 26. septembra 1826. godine. Bio je sin prote Mateje Nenadovića i unuk kneza Alekse Nenadovića. Ljuba Nenadović je napisao  pet knjiga putopisa, pisanih u obliku pisama. To su Pisma iz Švajcarske, Prva pisma iz Nemačke, Pisma iz Italije, Druga pisma iz Nemačke i Pisma o Crnogorcima. 



Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !



(Grad Valjevo)




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar