Vest: Danas slavimo Svetog Jevtimija Velikog, zaštitnika slabih i nesrečnih.

Danas slavimo Svetog Jevtimija Velikog, zaštitnika slabih i nesrečnih.

Danas slavimo Svetog Jevtimija Velikog, zaštitnika slabih i nesrečnih.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Jevtimija Velikog i prve slovenske  mučenike Svetog Enema, Nirena i Pena.

Danas slavimo Svetog Jevtimija Velikog, zaštitnika slabih i nesrečnih.-0Sveti Jevtimije Veliki

Rođen u jermenskom gradu Melitini blizu reke Eufrata oko 377. godine, od roditelja plemenitih i znamenitih. Jedinac sin, rođen po molitvi svoje majke Dionisije, koja imade nebesko neko viđenje o rođenju Jeftimijevom. Od mladosti podvizavao se, najpre u blizini svoga grada, a potom, pošto poseti Jerusalim u dvadeset devetoj godini života, u pustinji između Jerusalima i Jerihona, nazvatoj Fare. Ispunjavao je sve dane i noći molitvom, unutrašnjim bogomislijem, sozercanjem i trudom telesnim. Oko njega se sabraše mnogi učenici, od kojih su neki slavni svetitelji, kao: Kiriak Otšelnik, Sava Osvećeni, Teoktist i drugi. Po Božijem daru bio je veliki čudotvorac: izgonio demone, lečio teške bolesti, izveo vodu u pustinju, umnožio hleb, proricao. Monahe je učio trudoljublju govoreći: "Ako vi bez svoga truda jedete hleb, znači vi jedete tuđi trud". Kad su neka mlađa bratija htela postiti više od drugih, on im to zabrani i naredi da dolaze za opštu trpezu, da se ne bi pogordili od svog suvišnog posta. Još je govorio da nije dobro za monaha da prelazi s mesta na mesto, jer, veli: "Drvo koje se često presađuje, ne donosi ploda". Ko god želi da čini dobro, može ga činiti na onom mestu gde je. O ljubavi je govorio: "Što je so hlebu, to je ljubav ostalim vrlinama". Prve nedelje Časnog Posta on se udaljavao u pustinju i tamo ostajao u molitvama i bogomisliju do pred Vaskrs. Za njegova života stvori se u blizini njegove pećine ogromna lavra koja je posle vekovima bila prepuna monaha kao košnica pčela. Poslednja mu je zapovest bila, da se u manastiru drži gostoljublje, i da kapija manastira nikad ne bude zatvorena. Upokojio se u devedeset sedmoj godini života. Na pogrebu mu je bio i patrijarh jerusalimski Anastasije. Ceo dan patrijarh je čekao, dok je ogromna masa naroda celivala svetitelja, i tek uveče uspe da dovrše opelo. Sedmoga dana po smrti javi se Jevtimije svome učeniku Domentijanu, sav svetao i radostan. Prepodobni Jevtimije u istini bio je pravi sin svetlosti. Upokojio se 473. godine. "Što je so hlebu, to je ljubav ostalim vrlinama", govorio je Sveti Jevtimije Veliki.

Sveti mučenici Enen, Niren i Pen

Smatraju se prvim mučenicima slovenskim, koji se pominju u istoriji. Nazivaju se Skitima, i učenicima svetog apostola Andreje. Postradali za veru od svojih neznabožačkih suseda s desne strane Dunava, blizu Varne. Vezani na ledu, oni se zamrzoše, i upokojiše u Gospodu. 

Običaji

Zbog života koji je posvetio drugima i učenju o tome da čovek mora da pruži pomoć čak i neznancu kada se ovaj nađe u nevolji, Prepodobni Jevtimije Veliki i danas se smatra zaštitnikom slabih i nesrećnih ljudi. Smatra se da je veliki greh na današnji dan oterati prosjaka sa praga ili odbiti da pružite pomoć nekome ko to traži. Ako to učinite, narod kaže, uvredićete Prepodobnog Jevtimija Velikog, a onda ćete život provesti bez njegovog blagoslova i ništa vam neće ići od ruke.

Beseda


o jedinoj svetlosti u tami

Ja sam svetlost svijetu (Jov. 8, 12)
Otkako je sveta i vremena niko od rođenih nije se usudio izreći ove reči. Bilo je i ima ljudi, koji govore: ja donosim svetlost!, ali nikad niko nije se osmelio reći: ja sam svetlost! Jedini je Gospod Isus mogao izreći te reči smelo i uvereno. Njegov kratki život na zemlji i Njegova duga istorija od blizu 2000 godina potpuno su opravdali ove reči. On je svetlost istine, pravde i života.
On je svetlost istine, jer je javio Sobom istinu o pravoj prirodi Boga. i o pravoj prirodi čoveka, i o odnosu čoveka prema čoveku, i o odnosu čoveka prema Bogu, i o odnosu Boga prema čoveku. Nebo i zemlja proći će, a Njegove reči neće proći, jer i nebo i zemlja postali su Njegovom rečju, a Njegova reč je od Njega i sa Njim zauvek, i neće proći.
On je svetlost pravde, jer je pokazao jačinu pravde i nemoć nepravde. On je to javio u jarkoj svetlosti onim što je rekao, onim što je učinio, i onim što je doživeo i preživeo među nepravednicima. To je On javio i kroz crkvu Svoju u toku dosadašnjih 20 stoleća, kroz bezbrojne svetitelje pravde i mučenike za pravdu. Pravda je od Boga i na dugoj liniji istorije ona nikad ne može biti pobeđena,; nepravda je od nemoćnih bića; ona brzo istrči sa svojim trijumfalnim barjakom na bedem, ali se isto tako brzo i sruši u grob.
On je svetlost života. Njegove reči osvetljuju život; Njegova dela osvetljuju život; Njegova pobeda osvetljuje život; naročito Njegovo vaskrsenje, kao najsjajnije sunce, jarkom svetlošću osvetljuje život, i razgoni smrt kao slabu senku.
O Gospode Isuse, svetlosti najsvetlija, Sunce istine, Sunce pravde, i Sunce života, obasjaj nas grešne i nedostojne! Tebi slava i hvala vavek. Amin.




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar