Vest: Danas slavimo sveca zaštitnika pravednih i dobrih ljudi.

Danas slavimo sveca zaštitnika pravednih i dobrih ljudi.

Danas slavimo sveca zaštitnika pravednih i dobrih ljudi.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave prepodobnog Maksima ispovednika i Svetog mučenika Neofita.

Danas slavimo sveca zaštitnika pravednih i dobrih ljudi.-0Prepodobni Maksim ispovednik

Carigrađanin po rodu i najpre visoki dvorjanin na dvoru cara Iraklija, a potom monah i iguman jednog manastira nedaleko od prestonice. Najveći branilac Pravoslavlja od tzv. monotelitske jeresi, koja se iščauri iz jeresi Evtihijeve. Naime: kao što je Evtihije tvrdio, da je u Hristu jedna priroda, tako su monoteliti tvrdili, da je u Hristu jedna volja. Maksim se opre tome tvrđenju i nađe se kao protivnik i cara i patrijarha. No on se ne ustraši, nego istraja do kraja u dokazivanju da su u Gospodu bile dve volje kao i dve prirode. Njegovim nastojanjem održi se jedan sabor u Kartagini a drugi u Rimu, i oba ta sabora anatemišu učenje monotelita. Stradanje Maksimovo za Pravoslavlje ne da se opisati: istjazavan od kneževa, obmanjivan od prelata, pljuvan od mase narodne, tučen od vojnika, progonjen, zatvaran, dok najzad, sa odsečenim jezikom i rukom, ne bi osuđen na doživotno progonstvo u zemlju Skitsku, gde tri godine provede u tamnici, pa predade dušu Bogu, 666. godine.

Pouke Svetog Maksima:

  • Onaj ko ljubi Boga poznanje Boga pretpostavlja svemu stvorenome od Njega. Kroz čežnju, on je neprestano prilepljen uz njega.


  • Onaj ko u srcu svome vidi trag mržnje prema ma kom čoveku za ma kakvu pogrešku potpuno je tuđ ljubavi prema Bogu. Jer, ljubav prema Bogu nikako ne trpi mržnju prema čoveku.



  • Nemoj prljati svoje telo sramnim delima i nemoj skrnaviti dušu zlim pomislima, te će mir Božiji doći na tebe, donoseći ljubav.


  • Ne odmeravaj sebe prema najslabijima od ljudi, nego bolje obogaćuj sebe prema meri zapovesti o ljubavi.



  • Prestani da udovoljavaš sebi i nećeš mrzeti brata svoga.


Blaženi Maksim Grk


Rođen u Grčkoj, odakle bi dozvan na dvor ruskog cara Vasilija Jovanovića za carskog bibliotekara i prevodioca. Mnogo je radio, ali mnogo je i stradao za istinu. provei je dugo vremena u tamnici gde je napisao poznati kanon Svetome Duhu, koji se i sada upotrebljava u crkvi. Upokojio se u gospodu 1556. godine.


Sveti mučenik Neofit


Rodom iz Nikeje. Budući još detetom činjaše čudesa velika blagodaću Božjom. Izveo vodu iz kamena, vaskrsao svoju mrtvu majku. Belim golubom odveden u goru Olimpijsku gde iz jedne pećine istera lava i on se nastani unutra. Mučen za Hrista u petnaestoj godini svojoj, u vreme cara Dioklecijana, i to u Nikeji. Nikako se ne hte odreći Hrista. Posle bijenja i tamnovanja bačen u oganj, no Bog ga očuva živa. Tada ga staviše pred gladnog lava, no lav se umiljavaše oko Neofita. Svetitelj pozna u tome lavu onoga istog, u čijoj se pećini on podvizavao, pa ga pomilova i naredi mu da ide opet u svoju pećinu. Tada Neofita probodu kopljem i on se preseli dušom u dvore Gospodnje.


Sveta mučenica Agnija


Trinaestogodišnja devojčica, za veru u Hrista bačena u oganj, pa mačem posečena. Projavila  veliku čudotvornu moć za života i po smrti. Postradala u vreme Dioklecijana, 305. godine.


Beseda 

o razumevanju kroz tvorenje

Ko hoće Njegovu (Božju) volju tvoriti razumjeće je li ova nauka od Boga (Jov. 7, 17)
Malo koristi dokazivati logikom ljudskom i rečima, da je nauke Hristova od Boga. Najbrži i najpouzdaniji način, da se dozna njen istinitost, jeste u tvorenju volje Božje onako kako ju je Hristo objavio i iskazao. Ko bude tvorio, taj će i poznati. Ako plačeš radi Boga, poznaćeš kakva je uteha Bog. Ako bivaš milosrdan, poznaćeš milosrdnost Božju. Ako mir gradiš, poznaćeš kako ti priliči nazivanje sinom Božjim. Ako praštaš ljudima, ps znaćeš kako Bog prašta tebi. Nikada nnko ne može saznati, da je nauka Hristova od Boga osim onoga ko tvori volju Božju, Jer samo tvorenje volje Božje, iz vršavanje zapovesti Božjih, to je ključ za otključavanje Raja, u kom se Bog vidi. To je ključ za razumevanje Svetoga Pisma i svih tajni Otkrovenja. Sveti Vasilije piše: "Potrebna je čistota života, da bi se ras poznalo ono što je prikriveno u Svetom Pismu". Šta još hoće Gospod od nas kad nas uči, da kroz tvorenje volje Njegove dolazimo do poznanja božanstvenosti nauke Njegove? Prost hoće to, da se mi delom uverimo u božanstvenost nauke Njegove. One želi da se mi na lakši način uverimo, nego na teži, ne samo slušajući nego i tvoreći, zato što ko se uveri na lakši način, lakše se i pokoleba i razuveri, a ko se uveri na teži način, teško se koleba i razuverava. Zato, braćo, potrucimo se da tvorimo volju Božju, da bismo poznali Boga, i spasli dušu svoju. O Gospode svemudri, pomozi nam silom Duha Tvoga Svetoga tvoriti volju Tvoju svetu. Tebi slava i hvala vavek. Amin



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar