Vest: Danas slavimo lekare i čudotvorce. Danas su Sveti Vrači Kozma i Damjan

Danas slavimo lekare i čudotvorce. Danas su Sveti Vrači Kozma i Damjan

Danas slavimo lekare i čudotvorce. Danas su Sveti Vrači Kozma i Damjan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete mučenike i besrebrenike Kozmu i Damjana.

Danas je lekarska slava. Danas su Sveti Vrači Kozma i Damjan-0Sveti mučenici Kozma i Damjan

Bezmezdni lekari i čudotvorci. Ova dvojica svetitelja behu rođena braća,rodom iz Rima, kao deca kršteni i u hrišćanskom duhu vaspitani. Imađahu veliku blagodat od Boga, da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku.Zasvoj trud nisu tražili nikakve nagrade, samo su zahtevali od bolesnika da veruju u Hrista Gospoda. Nasledivši veliko imanje, oni su ga milostivo razdavali bednim i nevoljnim. U to vreme carovaše u Rimu car Karin. Pred njega dovedu gonitelji hrišćanstva ovu svetu braću, okovanu u lance. Posle dugog ispitivanja car im naredi da se odreknu Hrista i prinesu žrtve idolima. No Kozma i Damjan ne samo ne poslušaše cara nego ga još savetovahu da on odstupi od mrtvih idola i da prizna jedinoga istinitoga Boga. "Naš Bog nije stvoren, no On je Stvoritelj svega, a tvoji su bogovi izmišljotine ljudske i delo ruku umetnika. I kad ne bi bilo umetnika da vam naprave bogove, vi se ne bi imalikome klanjati." Posle čuda učinjenoga nad samim carem, - jer ga čudesno isceliše od teškog neduga - car i sam izjavi svoju veru u Hrista i otpusti braću svetu s mirom. I oni produžiše slaviti Hrista Boga i isceljivati bolne, i behu sami od naroda proslavljani na sve strane. Pozavidi im na slavi neki lekar, negdašnji učitelj njihov, i pod izgovorom da beru lekovite trave izvede ih u planinu i pobi kamenjem. Česno postradaše za veru Hristovu 284 god. Njihov spomen posta trajan u crkvi na zemlji, a njihove duše preseliše se u carstvo Gospoda, da večno žive u slavi i radosti.

Danas je lekarska slava. Danas su Sveti Vrači Kozma i Damjan-1Prepodobni Petar patricije

Ovaj svetitelj beše Carigradski plemić i vojvoda u vreme cara Nikifora. U jednome ratu s Bugarima car Nikifor bi ubijen, a Petar sa 50 vojvoda i kneževa grčkih zarobljen i bačen u tamnicu. Iz tamnice čudesno oslobođen sv. Jovanom Bogoslovom. Tada on prezre svu svetsku slavu, ostavi ženu i sina, i udalji se na goru Olimp, gde se kao monah i učenik sv. Joanikija Velikog podvizavao 34 god. Po smrti žene i sina nastani se u Carigradu, gde u postu i molitvi provede još 8 godina i upokoji se u Gospodu 865 god. u 77 god. svoga života.

Sveti mučenik Potit

Trinaestogodišnji dečak, rodomiz Sardinije. Pretrpevši mnoge muke za Hrista i od svoga oca i od državnih gonitelja hrišćanstva, Potit bi posečen mačem u vreme cara Antonina (138-161.) iscelivši pre toga i krstivši kćer carevu Agniju.

Beseda

o tome kako treba da se radujemo Hristu

Kojemu (Hristu) radujte se,

premda ste sad malo, gdje je potrebno,

žalosni u različnijem napastima (I Pet. 1, 6).

Tako govori apostol Petar, sveti, čiji je život bio ispunjen mnogim napastima i čestim žalostima. Tako govori čovek, koji je ostavio dom i čeljad svoju i pošao za Hristom; koji je radi Hrista pretrpeo mnoge muke: odgladi, od žeđi, od Jevreja, od Rimljana, od lažnih proroka, od surovih neznabožaca, i koji je najzad na krstu raspet, sve radi Hrista Gospoda. On koji je u ovom životu bio nemilosrdno bičevan velikim žalostima i velikim napastima, savetuje nas, da se radujemo Hristu, da bi ta radost progutala sve naše srazmerno malene žalosti i napasti. Ali zašto, braćo, da se radujemo Hristu? Zato što nam On otkri i pokaza stvarnost najvećih i najlepših nada i snova roda ljudskog: otkri nam Boga jednoga, živoga, svemoćnoga, svemudroga i svemilostivoga, i dade nam pravo da se zovemo sinovima Njegovim; otkri nam i pokaza život besmrtni i večni, život nesravnjeno bolji od ovoga života na zemlji; otkri nam carstvo duhovno, carstvo angela i pravednika, carstvo svakog dobra, svetlosti istine i pravde; otkri nam i pokaza cilj našeg bitisanja ovde na zemlji i smisao svih naših trudova i patnji u ovom vremenom životu; otkri nam okean radosti nebeske, prema kome su sve naše žalosti i napasti kao kaplje mutne vode, koje ne mogu taj okean da zamute.

O braćo, kolika nas radost čeka! O braćo, kako malenu cenu traži od nas Gospod, da kupimo tu radost, u kojoj se angeli kupaju i u kojoj pravednici plivaju! Samo da ispunimo nekoliko Njegovih kratkih zapovesti - to je sva cena!

O Gospode Isuse, prečudni izvore radosti, ponose naš i diko naša, slavo i hvalo naša, stavi prst Tvoj nausta naša, i ne dopusti, da nas mutne kaplje žalosti i napasti otruju. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar