Vest: Danas se pomolite i upalite sveće za pokojne. Danas je veliki praznik

Danas se pomolite i upalite sveće za pokojne. Danas je veliki praznik

Danas se pomolite i upalite sveće za pokojne. Danas je veliki praznik

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prenos moštiju Svetog Nikifora Carigradskog.

Danas se pomolite i upalite sveće za pokojne. Danas je veliki praznik-0 Sveti Nikifor, patrijarh carigradski:

Upravljaše, mudro i revnosno, crkvom svetom kao najveći arhipastir carigradski. Kada Lav Jermenin usta protiv ikona, on se usprotivi caru, i najpre cara savetovaše a po tom izobličavaše. Zato ga nečestivi car progna na ostrvo Prokonis. Na tom ostrvu beše manastir, koji sam Nikifor beše sagradio u čast svetog Teodora. I tu provede ovaj ispovednik vere pravoslavne trinaest godina, a potom predstavi se i ode ka Gospodu 827. godine. Pošto izgiboše svi carevi ikonoborci, i na carski presto sede Mihail s majkom Teodorom, a na patrijaršijski bi povraćen patrijarh Metodije, tada (846. godine) prenesoše se mošti svetog Nikifora sa Prokonisa u Carigrad, i behu položene prvo u crkvu svete Sofije, iz koje je za života i izgnan bio, a posle u crkvu Svetih Apostola. Glavno praznovanje ovoga velikog jerarha biva 2. juna, a 13. marta praznuje se otkriće i prenos njegovih netljenih moštiju. Beše sveti Nikifor izgnan iz Carigrada 13. marta, i opet 13. marta, posle devetnaest godina, mošti mu prenete u prestonicu.

Sveta mučenica Hristina Persijanka:

Za nepokolebljivo ispovedanje vere Hristove bila ljuto mučena u Persiji u četvrtom stoleću. Toliko su je mučitelji šibali bičevima da je iznemogla i skončala. Duša njena rastavi se od izmučenog tela i useli u večnu radost Hrista Cara i Gospoda.

Sveštenomučenik Publije:

Ovaj sveštenomučenik beše prejemnik u episkopstvu slavnoga Dionisija Areopagita u Atini. Kao episkop mučen od nevernika i posečen u drugom stoleću. Za kratkovremene muke nasledi život večni.

Beseda:

o izmirenju zlih radi zla
I u taj se dan pomiriše Pilat i Irod među sobom;
jer prije bijahu u zavadi
 (Lk. 23. 12)
I u sramoti i poniženju svome pravednik čini dobro neprijateljima svojim. On ih izmiruje. Istina, u ovom slučaju. njihovo izmirenje nije značilo zajednički rad na nekom dobrom delu nego zajedničko gonjenje pravednika. Ali bar plamen njihove međusobne mržnje utuljavao se i gasio. I to je pravedniku plata. Pilat i Irod behu neprijatelji. No onoga dana, kada Spasitelj bi izveden na sud i kod jednog i kod drugog, oni se izmiriše. Knez Mira donese mir među zavađene, mir koji pomože otesati krst za Njega. No On i dođe da bude dragovoljna žrtva za grehe mnogih.
I danas se međusobni protivnici mire kad treba napasti i osuditi Gospoda. Puno ih je koji se kolju među sobom dok im ne pomenete ime Gospodnje. A čim čuju to ime, postepeno se mire među sobom radi napada na to sveto ime. Lakše nepravednik podnosi nepravednika nego pravednika. Lakše se nepravednik s nepravednikom razume i miri nego li s pravednikom.
Čak i partije u nekim državama, najzavađenije međusobno, mire se kad treba presuditi, kakvo mesto da se da Gospodu Isusu Hristu u državi, da li prvo (kako Njemu i dolikuje) ili poslednje? Na takvom pitanju krvni neprijatelji mire se među sobom, da bi samo Gospodu dodelili poslednje mesto. Tako isto se u vreme ono zavađene partije fariseja i sadukeja, izmiriše i udružiše protiv Hrista. A zašto Najčistiji i Najpotrebniji da bude na poslednjem mestu? Zato - po njihovoj pameti - da bi za njih ostala prva mesta. Ista pobuda izmirenja bila je i kod fariseja i sadukeja, krvnih protivnika, kad trebaše tražiti da se Hristos ubije. Ista ta pobuda prouzrokovala je izmirenje između Pilata i Iroda, kada je trebalo presuditi da se Hristos ubije.
O braćo moja, ne tražimo nikad mir s nepravdom protiv pravde. Nego uvek tražimo mir s Bogom, i sa savešću. Bože, pomozi nam da takav mir uvek imamo. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

 



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar