Vest: Danas se opraštaju svi grehovi: Obratite se svetitelju i pratite njegova načela.

Danas se opraštaju svi grehovi: Obratite se svetitelju i pratite njegova načela.

Danas se opraštaju svi grehovi: Obratite se svetitelju i pratite njegova načela.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Propodobnog Jefrem Sirin, Prepodobnog Isaka Sirina.

Danas se opraštaju svi grehovi: Obratite se svetitelju i pratite njegova načela.-0Propodobni Jefrem Sirin

Rođen u Siriji od siromašnih roditelja u vreme cara Konstantina Velikog. Svoju ranu mladost proveo dosta burno, no najednom nasta prelom u duši njegovoj i on počne sav plamteti ljubavlju prema Gospodu Isusu. Bio je učenik svetog Jakova Nisibijskog (13. januar). Od velike Božje blagodati lila se mudrost s jezika njegovog kao medeni potok, a iz očiju su mu neprestano tekle suze. Trudoljubiv kao pčela Jefrem je neprestano ili pisao knjige, ili usmeno poučavao monahe u manastiru i narod u gradu Edesi, ili pak sam se predavao molitvi i razmišljanju. Mnogobrojne su njegove knjige, prekrasne su njegove molitve. Najpoznatija mu je ona molitva uz Časni post: Gospodi i Vladiko života mojego: Kad su ga hteli silom uzeti za episkopa, on se napravi lud i počne juriti kroz grad Edesu vukući za sobom haljinu svoju. Videvši to ljudi, ostave ga na miru. Bio je savremenik i prijatelj svetog Vasilija Velikog. Sveti Jefrem je uglavnom apostol pokajanja. Njegovi spisi i dan-danas mekšaju mnoga srca otvrdla od greha, i vraćaju ih Hristu. Upokojio se u dubokoj starosti 378. godine.

VELIKOPOSNA MOLITVA JEFREMA SIRINA

Gospode i Vladiko života moga, duh lenjosti mrzovolje, vlastoljublja i praznoslovlja, ne daj mi. (zemni poklon)

Duh celomudrenosti, smirenoumlja, trpljenja i ljubavi, daruj meni sluzi Tvome. (zemni poklon)

O Gospode Care, daruj mi da vidim grehe svoje i da ne osuđujem brata svoga, jer si blagosloen u vekove vekova. Amin. (zemni poklon)

Danas se opraštaju svi grehovi: Obratite se svetitelju i pratite njegova načela.-1Prepodobni Isak Sirin

Rođen u Ninivi, i u mladosti podvizavao se u manastiru Mar-Matejskom, u blizini Ninive. Kada se proču zbog svetosti života i mnogih čudesa, on bi izabran za episkopa ninivskog i primoran da se primi toga čina. No samo posle pet meseci on ostavi episkopstvo i tajom se udalji u pustinjski manastir Rabban-Šabur. Sastavio je mnogo dela, od kojih je do nas došlo oko stotinu beseda o duhovnom životu i podvižništvu, pisanih uglavnom po sopstvenim doživljajima. Nesravnjiv kao psiholog i rukovoditelj u duhovnom životu. Čak i takvi svetitelji, kao što je bio sveti Simeon Divnogorac, tražili su od njega savet. Upokojio se u dubokoj starosti koncem VII veka.

Prepodobni Paladije, pustinjak sirijski

Veliki podvižnik i čudotvorac. Pred njegovom kelijom osvane leš nekoga bogataša, koga razbojnici behu ubili i opljačkali. Kada Paladija poteraju na sud, on, da bi se spasao bede, pomoli se Bogu i molitvom vaskrse mrtvaca. Upokojio se u IV veku.

Beseda


o Čoveku koga niko ne zna

Ko si ti? I reče im Isus: početak (Jov. 8, 25)
Gospod Isus je početak stvaranja, početak obnavljanja, početak spasavanja, početak vaskrsenja i slave besmrtne.
Gde god se neko zlo u svetu želi iskoreniti, On je početak. Bez Njega se ne može. Gde god se neko dobro u svetu želi nazidati, On je početak. Bez Njega se ne može. Želi li se iskoreniti nesloga izloba u porodici, u selu, u gradu, u vascelom svetu, bez Njega se ne može. S Njim se mora početi. Želi li se uneti dobra volja, mir, ljubav i sloga u porodici, u selu, u gradu, u narodu, u vascelom svetu, bez Njega se ne može. On je početak.
Zašto se bez Hrista ne može zlo iskoreniti, niti dobro nasaditi? Zato što je svako zlo od greha, a grehe jedini On može opraštati. Kada On, i samo On, oprosti greh, onda je greh iščupan iz korena. A nikakvo dobro ne može se bez Njega nasaditi zato što je u Njega sva riznica dobra, sve seme dobra. Jedini je On sejač dobra po njivi sveta.
Apostol Pavle, koji je sve ovo pojmio bolje od nas, veli:
Sve mogu u Isusu Hristu koji mi moć daje (Filib. 4, 13). a bez Isusa Hrista ko može početi lečiti sebe od zla, lečiti druge od zla, i usađivati dobro u sebe, i usađivati dobro u druge? Niko, vaistinu niko.
Zato, braćo, ako smo rešeni zlo iskorenjivati u sebi i u drugima, i mesto zla dobro usađivati u sebe i u druge, počnimo s početkom, to jest počnimo sa pobediteljem zla i sejačem dobra - sa Gospodom Isusom Hristom.
O Gospode Isuse Hriste, budi nam Ti početak u svakoj borbi protiv zla, i u svakom dobrom delu. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar