Vest: Danas obeležavamo Svetog mučenika Savu Stratilata

Danas obeležavamo Svetog mučenika Savu Stratilata

Danas obeležavamo Svetog mučenika Savu Stratilata

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sv. mučenik Sava Stratilat; Sv. Sava Erdeljski; Sv. Sveštenomuč. Branko (Istočni Petak).

Danas obeležavamo Svetog mučenika Savu Stratilata-0Sveti mučenik Sava Stratilat:

U vreme cara Avrelijana življaše ovaj slavni Sava u Rimu, i imaše vojvodski čin. Poreklom beše od Gotskog plemena. Posećivaše često hrišćane po tamnicama i pomagaše ih svojim imanjem. Zbog velike čistote i posta dade mu se od Boga vlast nad duhovima nečistim. Kada bi optužen kao hrišćanin, on smelo stade pred cara, baci preda nj svoj vojnički pojas, i javno ispovedi Hrista Gospoda. Bi mučen raznim mukama, šiban, gvožđem strugan, svećama opaljivan. No on ne podleže tim smrtonosnim mukama, no javi se živ i zdrav. Njegovi drugovi, vojnici, videći očigledno, da Bog pomaže Savi, primiše veru Hristovu. Njih 70 na broju odmah biše po naredbi carevoj posečeni. Svetom Savi javi se u tamnici sam Hristos Gospod u velikoj svetlosti i krepljaše mučenika Svoga. Po tom Sava bi osuđen na smrt potopljenjem u vodu. I bačen bi u reku duboku, gde predade dušu Bogu, 272 god. I duša mu ode ka Gospodu, kome je veran ostao u mukama mnogim.

Prepodobna Jelisaveta:

U ranoj mladosti stupi u monaštvo u manastiru sv. Kozme i Damjana u Carigradu, i primi na sebe težak podvig radi Hrista Boga i radi duše svoje. Sebe je smatrala nevestom Hristovom, i ovaj svet kao i nepostojeći. Od njene velike ljubavi prema Bogu proisticaše i njeno veliko milosrđe prema ljudima, naročito prema bolnim i stradalnim. Darom, koji joj Bog dade, isceljivaše ona razne bolesti i razne muke na ljudima. Na njenim noćnim molitvama viđali su je svu obasjanu svetlošću nebeskom. A po smrti i mošti joj behu celebne, te se na njenom grobu kroz vekove sticaše mnoštvo bolnika i stradalnika. Upokojila se mirno i prešla u večnu radost Gospoda svoga 540 god.

Sveti mučenici Evsevije, Neon, Leontije i Longin:

Ova četvorica behu vojnički drugovi sv. Đorđa. Videći hrabro trpljenje i čudesa sv. Đorđa, ovi divni vojnici postaše hrišćani, zbog čega biše posečeni.

Sveti mučenici Pasikrat i Valentin:

Kada sudija nagovaraše Pasikrata da prinese žrtvu idolima, a tako isto i brata mučenikova Papijana koji beše otpao od Hrista zbog straha od mučenja, tada Pasikrat metnu ruku svoju u oganj i viknu: "telo je smrtno i ognjem sagoreva, no duša je besmrtna i ne oseća vidljive muke!" Majka ga pak mnogo podržavaše i hrabraše da istraje do kraja. Bi posečen s Valentinom; i oba se preseliše u carstvo Hristovo, oko 228 god.

Prepodobni Toma Jurodivi:

Kad god po poslu manastirskom beše u gradu Antiohiji, ovaj Toma se pravljaše lud Hrista radi. Neki Anastasije ne hte mu dati traženu milostinju za manastir nego mu udari šamar. Tada Toma proreče: "od sada niti ću ja što primiti od Anastasija, niti će mi Anastasije moći što dati!" Posle jednog dana umre Anastasije, a i Toma pri povratku za manastir izdahnu. I tako se zbi proročanstvo ovog svetog čoveka. Prestavi se sv. Toma u Dafni kod Antiohije, u vreme patrijarha Domina (546-560 g.).

Sveti novomučenici Luka i Nikola:

Divni mladić Luka, krojač po zanatu, postrada za Hrista 1564 god., a Nikola 1776 god.

Danas obeležavamo Svetog mučenika Savu Stratilata-1Sveti Sava II, mitropolit Erdeljski:

Svetitelj Sava (pre monašenja Simeon) rodio se u uglednoj porodici Brankovića (ne treba mešati svetorodnu porodicu Branković s ovom porodicom, jer su se oni doselili u Banat iz Hercegovine). Pored Save II, ova porodica je dala još tri episkopa: Savu I, Mateja i Longina. Njegov rođeni brat bio je čuveni istoriograf grof Đorđe Branković. Za mitropolita Erdeljskog Sava je izabran posle povlačenja mitropolita Longina 1656. godine. Odmah nakon hirotonije uspostavio je dobre odnose s Pećkom patrijaršijom. Boravio je 1668. godine u Moskvi, gde je od cara molio da utiče na poboljšanje položaja pravoslavnih vernika u Banatu koje su ugnjetavali protestanti. Usled organizovane zavere svetitelj Sava je 1680. godine utamničen. Oslobođen je zauzimanjem vlaškog kneza Šerbana. Upokojio se 1681. godine izmučen teškom i neravnopravom borbom koju je vodio da bi zaštitio pravoslavne u Banatu.

Danas obeležavamo Svetog mučenika Savu Stratilata-2Sveti sveštenomučenik Branko:

Branko Dobrosavljević rođen je 4. januara 1886. godine u Skadru kod Vojnića. Završio je osam razreda gimnazije za ispitom zrelosti i bogosloviju u Sremskim Karlovcima 1908. Rukopoložen je za đakona 15. marta, a za prezvitera 22. marta 1909. Službovao je u parohijama u Buvači, Radovici i Veljunu. Odlikovan je Ordenom Svetog Save i Ordenom jugoslovenske krune petog stepena. Na Đurđevdan 6. maja 1941. godine - na dan svoje Krsne slave - protu Branka uhapsile su ustaše koje je predvodio Ivan Šajfor iz Veljuna. Toga dana uhapšeno je preko 500 Srba, među njima i sveštenik Dimitrije Skorupan, paroh iz Cvijanović Brda, i sin prote Branka Nebojša. Najpre su bili zatočeni u žandarmerijskoj stanici u Veljunu, a sutradan (7. maj) odvedeni su i poubijani kod Hrvatskog Blagaja u šumi zvanoj “Kestenovac.” Ustaše su naterale protu Branka da svome živom sinu čita opelo. Godine 1946, močeničke mošti prote Branka i ostalih stradalnih Srba prenesene su u zajedničku grobnicu u Veljunu. Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve prota Branko Dobrosavljević proglašen je za sveštenomučenika i unet u Imenoslov Srpske crkve kao sveti.

BESEDA:

o ništavilu svega u sravnjenju sa Hristom

Držim sve da su trice,

samo da Hrista dobijem (Filib. 3, 8).

Apostol koji ovo piše imao je svetsku učenost, imao je bogatstvo i prijatelje, imao je mladost i zdravlje, imao je sve izglede na svetske uspehe u svome narodu. No on kaže: sve ostavih! Radi Hrista Isusa Gospoda svojega sve ostavi. Pred svetskim mudracima postade kao budala, pred bogatašima kao prosjak, pred prijateljima kao neprijatelj; mladost i zdravlje iznuri dragovoljnim mukama i stradanjima; sve izglede na svetske uspehe zatvori sam sebi jednim potezom. I zašto sve ovo učini ti, o sveti apostole Pavle? Zato što držim sve da su trice, samo da Hrista dobijem.

Pa da li se, braćo, prevari apostol Pavle ostavivši sve kao trice, i da li dobi nešto više dobivši Hrista? Dvadeset stoleća svedoče, da se apostol ne prevari, i da dobivši Hrista dobi nesravnjivo i više i bolje od onoga što ostavi i žrtvova. Dobi mudrost iznad svake svetske učenosti, i bogatstvo netruležno i nepropadljivo; i prijatelje u licu nelažnih angela Božjih; i besmrtnu mladost bez bolesti i starenja; i uspeh božanski, koji traje bez promene u životu večnom. Sve ovo on dobi dobivši Hrista. I sve ovo on dobi ostavivši sve što svet daje ljubimcima svojim.

Zaista, braćo, bolji je Hristos od sveta; i nema reči kojima bi se opisala Njegova nadmoćnost nad svetom. Svet svoje ljubimce obmanjuje, a Hristos Svoje ljubimce istinski nagrađuje. Jer svet daje malo a uzima sve; daje trulež a uzima život. Hristos pak traži malo a daje sve; traži da odbacimo trulež a daje život večni. Hristos je, braćo, naš jedini istinski prijatelj.

O vaskrsli Gospode Hriste, pomozi nam odreći se trica, odreći se truleži, i daruj nam život večni. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar