Vest: Danas obeležavamo svete mučenike u Evgeniji

Danas obeležavamo svete mučenike u Evgeniji

Danas obeležavamo svete mučenike u Evgeniji

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete mučenike u Evgeniji (Mesne poklade).

Danas obeležavamo svete mučenike u Evgeniji-0 Sveti mučenik Mavrikije i sedamdeset vojnika:

U vreme cara Maksimijana bi veliko gonjenje hrišćana. U gradu Apamiji sirskoj Mavrikije beše starešina mesne vojske. Neznabošci ga tužiše caru kao hrišćanina i kao sejača vere hrišćanske među vojnicima. Sam car dođe i povede istragu. S Mavrikijem bi izvedeno pred cara i sedamdeset vojnika hrišćana, među kojima i sin Mavrikijev Fotin. Ni laska ni pretnja careva ne može pokolebati ove junake. Na pretnje careve odgovoriše: "O care, nema straha u dobroumnoj i moćnoj duši onih koji ljube Gospoda!" Kada car naredi te svukoše s njih vojničke pojase i haljine, oni mu rekoše: "Bog naš obući će nas haljinama i pojasima netruležnim, i večnom slavom!" Kada ih car ukorevaše što su prezreli čast vojničku, datu im od njega, oni odgovoriše: "Čest tvoja je beščešće, jer si zaboravio Boga koji ti je dao carsku vlast!" Tada car naredi, te pred očima Mavrikijevim posekoše mu sina Fotina, da bi time ustrašio oca i ostale. No Mavrikije reče: "Ispunio si našu želju, o mučitelju, i poslao si napred pred nama Fotina, vojnika Hristova". Tada ih car osudi na najnečovečniju smrt: odvedoše ih u neko blato, obnažiše, privezaše za drveće i namazaše medom, da ih komarci, ose i stršljenovi izujedaju. U strašnim mukama predadoše duše Bogu tek desetog dana i odoše da se večno raduje s angelima svetim na nebu. Hrišćani tajno uzeše tela njihova i česno pogreboše. Ovi hrabri Hristovi vojini postradaše oko 305. godine.

Danas obeležavamo svete mučenike u Evgeniji-1 Mnogi mučenici u Evgeniji, blizu Carigrada:

U vreme cara Arkadija otkopaše se mošti mnogih mučenika Hristovih, među kojima i apostola Andronika i pomoćnice mu Junije (Rm 16, 7). Ove mošti pronađoše se prema otkrovenju od Boga nekome kliriku Nikoli Kaligrafu. "Njihova imena zna samo Gospod, koji ih je zapisao u Knjigu Živih na nebesima". Nad moštima apostola Andronika sagradio je car Andronik I, divan hram u XII veku.

Prepodobni Talasije i Limnije:

Pustinjaci sirijski. Jedan od njihovih naročitih podviga bilo je ćutanje. Po smrti svetog Talasija 440. Limnije pređe ka svetom Maronu (14. febr.) i tamo se podvizavao na vrhu planine pod otvorenim nebom.

Sveti Papije Jerapoljski:

Učenik svetih apostola i patrološki pisac. Bio episkop u Jerapolju. Od njega imamo svedočanstvo o Evanđelju Matejevom i Markovom, o četiri Marije i o braći Gospodnjoj, kao i jedan nepotpuno sačuvan spis: Izjašnjenje Reči Gospodnjih.

Beseda:

o budalama mudrijim od sveta
Mi smo budale Hrista radi (I Kor. 4, 10)
Tako govori veliki apostol Pavle, koji se najpre rukovodio svetskom mudrošću, koja je protiv Hrista, dok nije poznao laž i gnilost mudrosti svetske i svetlost i postojanost mudrosti Hristove. Tada se sveti apostol nije srdio na svet, što ga naziva budalom Hrista radi, niti je se pak, prkoseći svetu, sam libio da se nazove tim imenom.
Nije ni od kakve vrednosti za nas kako će nas svet smatrati i nazivati. Važno je pak i prevažno, kako će nas angeli sveti na nebesima smatrati i nazvati, kad se posle smrti sretnemo s njima. To je od sudbonosne važnosti, a ostalo je sve ništa.
Ili smo mi budale za svet zbog Hrista, ili smo budale za Hrista zbog sveta. No, o kako je malotrajan zvuk reči svetske! Ako nam svet kaže: budala! svet će umreti, i reč njegova će umreti. Šta onda vredi reč njegova? No ako nam besmrtnici nebeski kažu: budala!, to niti mre, niti se skida s nas kao večna osuda.
Ko ne veruje u Živoga Boga, ni u besmrtan život, ni u vaploćenje Gospoda Hrista, ni u Hristovo vaskrsenje, ni u istinu jevanđelsku, ni u večnu Božju milost i pravdu - je li čudo ako on smatra budalom onoga ko u sve to veruje?
O neka bi svak od nas, koji se krstom krstimo, ne samo lako podnosio nego sa zadovoljstvom primao naziv budale Hrista radi! Radujmo se i veselimo se, ako nas nevernici tako nazovu, jer to znači da smo blizu Hrista a daleko od nevernika. Radujmo se i veselimo se, i ponovimo silnim ehom svetu u uši: da, da, zaista mi smo budale Hrista radi!
Gospode premudri, krepi nas silom Tvojom, da se ne strašimo nevernoga sveta ni kad nas šiba bičevima niti pogrdnim rečima Tebe radi. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar