Vest: Danas obeležavamo Prepodobnomučenika Nikona i druge

Danas obeležavamo Prepodobnomučenika Nikona i druge

Danas obeležavamo Prepodobnomučenika Nikona i druge

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prepodobnomučenika Nikona i druge.

Danas slavimo Prepodobnomučenika Nikona i druge-0 Prepodobnomučenik Nikon i drugi:

Rođen u Neapolju od oca neznabošca i majke hrišćanke. Nikon beše oficir rimski u Neapolju. I ne beše kršten, iako ga majka, tajno od oca, poučavaše veri Hristovoj. Jednom kad pođe sa svojom četom u boj, posavetova ga majka, ako mu bude do nevolje, da se prekrsti i prizove Hrista na pomoć. I zaista, kada u boju Nikonova četa bi opkoljena i sasvim blizu konačne pogibije, Nikon se prekrsti i u srcu zavapi Hristu. U tome času on se ispuni neobičnom silom, jurne u neprijatelje svoje, i jedne pobije a druge nagna u bekstvo. Vraćajući se doma Nikon neprestano u čudu uzvikivaše: "Veliki je Bog hrišćanski!" Pošto obradova majku izvešćem o svojoj pobedi pomoću krsta Hristovoga, on tajno otplovi u Aziju, gde ga episkop kizički Teodosije krsti. Po krštenju zatvori se u jedan manastir, gde se predade učenju i podvigu. No pred smrt episkop Teodosije imade viziju, u kojoj mu bi naređeno, da sebi za naslednika rukopoloži Nikona. Starac Teodosije odmah pozove Nikona i rukopoloži ga za đakona, potom za prezvitera i episkopa. No Božjim Promislom Nikon uskoro dođe u Neapolj gde obrete svoju majku još u životu. Po smrti materinoj on se udalji sa devet učenika, negda ratnih drugova, u Siciliju, i tamo se odade propovedi Jevanđelja. No beše strašno gonjenje hrišćana u to vreme. I knez Kvintijan uhvati Nikona sa drugovima i udari na velike muke. Njegovih stotinu devedeset učenika i drugova biše posečeni. A Nikona je mučitelj vezivao konjma za repove, bacao ga s visoke stene u provaliju, tukao, strugao, no Nikon sve te muke prežive. Najzad bi posečen mačem i preseli se Gospodu. Njegovo telo bi ostavljeno u polju, da ga ptice pojedu. No neko čobanče, s besnim duhom, zakači se i padne na mrtvo telo Hristovog mučenika, i odmah se isceli. Ono razglasi o telu Nikonovom, te hrišćani dođu i česno ga pogrebu. Postrada sveti Nikon u vreme cara Dekija.

Danas slavimo Prepodobnomučenika Nikona i druge-1 Prepodobni Nikon Pečerski:

Drug svetog Antonija Pečerskog i duhovni otac prepodobnog Teodosija. Zbog postriženja bojara Varlama i evnuha Jefrema bi ugrožen od kneza Izjaslava, no kneginja obrati gnev knežev u strah Božji, i Nikon sveti bi ostavljen na miru. Hoteći da ukrasi hram ikonama, Nikon se moljaše Bogu za pomoć. I zbog molitava njegovih dođoše iznenadno u Kijev iz Carigrada neki Grci ikonopisci, kojima se u viziju behu javili sveti Antonije i Teodosije, i uputili ih u Kijev ka Nikonu. Proslavljen svojim smelim podvizima i duhovnom mudrošću. U starosti bi i preko volje igumanom pečerskim. Prestavio se Gospodu 1066. godine. Njegove mošti netljene čuvaju se u pešterama kijevskim.

BESEDA:

o nemoći čoveka pred veličanstvom Boga

I kad ga vidjeh, padoh k nogama njegovijem kao mrtav (Otkr. 1, 17).

To sveti Jovan pade kao mrtav kad vide Gospoda Isusa u slavi. Sveti Jovan, ljubljeni učenik Isusov, jevenđelist, devstvenik, ljubitelj Gospoda, revnitelj svetinje - on se ne mogaše održati na nogama niti u prisebnosti kada vide Učitelja svoga u nebesnoj slavi i sili Njegovoj! Nego pade kao mrtav. Kako li će tek izdržati prisustvo Gospoda i pogled Njegov, kao plamen ognjeni, oni koji se ogrešiše o Njega, ustaše protiv Njega, pohuliše ime Njegovo, prezreše ljubav i žrtvu Njegovu, narugaše se krstu Njegovom, pogaziše zapovesti Njegove, gonjahu Crkvu Njegovu, sramoćahu sveštenike Njegove, ubijahu verne Njegove? Šta će se tek s njima desiti pred licem Gospodnjim, kad sveti Jovan pade kao mrtav? Šta će se desiti s književnicima koji razvraćaju? sa vaspitačima koji ubijaju veru u mladim dušama? sa skepticima koji sumnjom svojom truju ljude? sa razbojnicima i lopovima? sa razvratnicima i deteubicama? Šta će se desiti s neprijateljima Hristovim - kad prijatelj Hristov pade kao mrtav pred neiskazanim bleskom slave Njegove?

Tolika je slava. i sila. i vlast, i krastota, i gospodstvo, i svetlost i veličanstvo Gospoda Isusa, vaskrslog i vaznesenog. da najbliži drugovi Njegovp. koji su tri godine bez straha gledali lice Njegovo na zemlji. padaju kao mrtvi. kad Mu sagledaju lice na nebesima, posle stradanja, smrti i pobede!

Gospode sveslavni p svesilni, obasjaj nas i oživi nas silom i slavom Tvojom. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar