Vest: Danas je Tucindan!

Danas je Tucindan!

Danas je Tucindan!

Danas je Tucindan, narodni praznik koji se uvek proslavlja 5. januara  dva dana pred Božić.

Prema srpskom verovanju, ovo je dan kada se kolje pečenica za Božić. I samo ime praznika navodi na ovaj zaključak – naime, nekada se prase ili jagnje koje će biti posluženo za praznik dva dana kasnije „tuklo“ – ubijalo sekirom ili nožem, pa odatle i naziv – Tucindan.

Ovaj običaj se u Srbiji verovatno zadržao još iz paganskih, mnogobožačkih vremena i bio je u vezi sa prinošenjem žrtve. Vremenom, crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, dugog šest nedelja, sa mrazevima i zimom koja je u ove dane obično najjača, jaka hrana dobro dođe.

Za božićnu pečenicu se bira najlepše prase ili jagnje, mada neki pripremaju i ćurku ili kokošku. Životinja treba da bude bela, bez belega i telesnih nedostatka. Peče se sutradan, na Badnji dan, a jede za Božić.

S druge strane, deca su se takođe veoma radovala današnjem prazniku jer je strogo zabranjeno udariti ih danas.

Ukoliko, kaže verovanje, danas udarite decu, ona će u cele godine biti nevaljala, a izaći će im i čir na svakom mestu gde danas budu udarena. Ako su mališani danas ipak dobili neku ćušku, stvar se može popraviti - onaj koji je danas udaren treba da kaže:

"Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri."

Danas je, prema običajima, i dan kada domaćice sređivaju kuće i pripremaju namirnice za Božić. Ne valja se na današnji praznik ništa dati iz kuće jer će onda cele godine stvari samo "izlaziti" iz doma.

Danas takođe obavezno vratite sve dugove i izmirite sve račune, jer ćete u suprotnom biti dužni sve do narednog Božića!


Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar