Vest: Danas je Tucindan! Priprema se pečenica; ništa se ne daje iz kuće, a dugove treba vratiti...

Danas je Tucindan! Priprema se pečenica; ništa se ne daje iz kuće, a dugove treba vratiti...

Danas je Tucindan! Priprema se pečenica; ništa se ne daje iz kuće, a dugove treba vratiti...

Danas je Tucindan, narodni praznik koji se uvek proslavlja 5. januara  dva dana pred Božić.

Prema srpskom verovanju, ovo je dan kada se kolje pečenica za Božić. I samo ime praznika navodi na ovaj zaključak – naime, nekada se prase ili jagnje koje će biti posluženo za praznik dva dana kasnije „tuklo“ – ubijalo sekirom ili nožem, pa odatle i naziv – Tucindan.

Ovaj običaj se u Srbiji verovatno zadržao još iz paganskih, mnogobožačkih vremena i bio je u vezi sa prinošenjem žrtve. Vremenom, crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, dugog šest nedelja, sa mrazevima i zimom koja je u ove dane obično najjača, jaka hrana dobro dođe.

Za božićnu pečenicu se bira najlepše prase ili jagnje, mada neki pripremaju i ćurku ili kokošku. Životinja treba da bude bela, bez belega i telesnih nedostatka. Peče se sutradan, na Badnji dan, a jede za Božić.

S druge strane, deca su se takođe veoma radovala današnjem prazniku jer je strogo zabranjeno udariti ih danas.

Ukoliko, kaže verovanje, danas udarite decu, ona će u cele godine biti nevaljala, a izaći će im i čir na svakom mestu gde danas budu udarena. Ako su mališani danas ipak dobili neku ćušku, stvar se može popraviti - onaj koji je danas udaren treba da kaže:

"Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri."

Danas je, prema običajima, i dan kada domaćice sređivaju kuće i pripremaju namirnice za Božić. Ne valja se na današnji praznik ništa dati iz kuće jer će onda cele godine stvari samo "izlaziti" iz doma.

Danas takođe obavezno vratite sve dugove i izmirite sve račune, jer ćete u suprotnom biti dužni sve do narednog Božića!Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar