Vest: Danas je svetski dan čokolade

Danas je svetski dan čokolade

 Danas je svetski dan čokolade

U celom svetu danas se obeležava Dan čokolade kojim se proslavlja dolazak čokolade u Evropu davne 1550. godine.

Istorija čokolade

Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada. Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.

Danas je svetski dan čokolade-0

Danas je priprema drugačija. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter. 

Vrste čokolade:

  1. Tamna čokolada - je prva vrsta čokolade poznata od 1900. godine pre Hrista. Konzumirali su je kao napitak. Od 1828. godine prvi put se pojavljuje u obliku kakvom je poznajemo danas.
  2. Mlečna čokolada - napravljena je prvi put 1876. godine, a izumeo ju je Švajcarac Danijel Peter.
  3. Bela čokolada - na tržište dolazi 1936.
    • Ruby čokolada - čak 81 godinu kasnije, 2017. dobijamo novu vrstu čokolade. Proizveo ju je Bari Kalebaut. Reč je o čokoladi ružičaste boje bez veštačkih aroma, boja i aditiva kojoj se prirodna boja zadržava posebnim procesom tzv. ruby kakaa. Ruby čokolada ne sadrži bobice voća, njihove arome ni boju, ali ima ukus sličan bobicama.

Danas je svetski dan čokolade-1  Danas je svetski dan čokolade-2

Zanimljivosti:

  • Evropljani jedu više čokolade od ostatka sveta.
  • Žitelji Švajcarske, Velike Britanije i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade  na godišnjem nivou.
  • Drvo kakaa može da živi i do 200 godina, ali plodove daje samo 25 godina.
  • Ne grešite ako verujete da je čokolada lek protiv depresije. Ona sadrži amino-kiselinu triptofan, zbog koje se u telu luči serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva. Ako ste loše volje, uzmite kockicu čokolade, sigurno će vam popraviti raspoloženje.
  • Iako se veruje da čokolada šteti zubima, dokazano je da ona ipak ne uzrokuje karijes. Studija rađena na Univerzitetu Osaka u Japanu otkrila je da se neki delovi kakaoa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa. To je slučaj i sa aknama – studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association je zaključila da čokolada ne utiče na pojavu akni, čak ni ako se konzumira u većoj količini.
  • Kada pojedete čokoladu, ukus treba da se oseća još nekoliko minuta. Taj ukus treba da bude čist i bez taloga. Neke čokolade ostavljaju ukus i do 45 minuta.



Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici!





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar