Vest: Danas je svetski dan čokolade

Danas je svetski dan čokolade

 Danas je svetski dan čokolade

U celom svetu danas se obeležava Dan čokolade kojim se proslavlja dolazak čokolade u Evropu davne 1550. godine.

Istorija čokolade

Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada. Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.


Danas je priprema drugačija. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter. 

Vrste čokolade:

  1. Tamna čokolada - je prva vrsta čokolade poznata od 1900. godine pre Hrista. Konzumirali su je kao napitak. Od 1828. godine prvi put se pojavljuje u obliku kakvom je poznajemo danas.
  2. Mlečna čokolada - napravljena je prvi put 1876. godine, a izumeo ju je Švajcarac Danijel Peter.
  3. Bela čokolada - na tržište dolazi 1936.
    • Ruby čokolada - čak 81 godinu kasnije, 2017. dobijamo novu vrstu čokolade. Proizveo ju je Bari Kalebaut. Reč je o čokoladi ružičaste boje bez veštačkih aroma, boja i aditiva kojoj se prirodna boja zadržava posebnim procesom tzv. ruby kakaa. Ruby čokolada ne sadrži bobice voća, njihove arome ni boju, ali ima ukus sličan bobicama.

  

Zanimljivosti:

  • Evropljani jedu više čokolade od ostatka sveta.
  • Žitelji Švajcarske, Velike Britanije i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade  na godišnjem nivou.
  • Drvo kakaa može da živi i do 200 godina, ali plodove daje samo 25 godina.
  • Ne grešite ako verujete da je čokolada lek protiv depresije. Ona sadrži amino-kiselinu triptofan, zbog koje se u telu luči serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva. Ako ste loše volje, uzmite kockicu čokolade, sigurno će vam popraviti raspoloženje.
  • Iako se veruje da čokolada šteti zubima, dokazano je da ona ipak ne uzrokuje karijes. Studija rađena na Univerzitetu Osaka u Japanu otkrila je da se neki delovi kakaoa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa. To je slučaj i sa aknama – studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association je zaključila da čokolada ne utiče na pojavu akni, čak ni ako se konzumira u većoj količini.
  • Kada pojedete čokoladu, ukus treba da se oseća još nekoliko minuta. Taj ukus treba da bude čist i bez taloga. Neke čokolade ostavljaju ukus i do 45 minuta.



Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici!





Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar