Danas je svetski dan čokolade
U celom svetu danas se obeležava Dan čokolade kojim se proslavlja dolazak čokolade u Evropu davne 1550. godine.
Istorija čokolade
Čokolada vodi poreklo iz Centralne Amerike. Dobija se od biljke kakaovac u čijem plodu se nalazi veliki broj zrna kakaoa od kojih se pravi čokolada. Maje su koristile plodove kakaovca kako bi pravili napitak tako što su mrvili i kuvali u vodi plodove zajedno sa sojom, vanilom i čilijem.
Danas je priprema drugačija. Zbog izrazito gorkog ukusa zrna se ostavljaju da fermentišu da bi se razvio bogat ukus, a posle toga se suše, čiste, prže, a zatim mrve. Zagrevanjem masa se pretvara u čokoladni liker u koji se dodaju zaslađivači, emulgatori, arome, kakao buter.
Vrste čokolade:
- Tamna čokolada - je prva vrsta čokolade poznata od 1900. godine pre Hrista. Konzumirali su je kao napitak. Od 1828. godine prvi put se pojavljuje u obliku kakvom je poznajemo danas.
- Mlečna čokolada - napravljena je prvi put 1876. godine, a izumeo ju je Švajcarac Danijel Peter.
- Bela čokolada - na tržište dolazi 1936.
- Ruby čokolada - čak 81 godinu kasnije, 2017. dobijamo novu vrstu čokolade. Proizveo ju je Bari Kalebaut. Reč je o čokoladi ružičaste boje bez veštačkih aroma, boja i aditiva kojoj se prirodna boja zadržava posebnim procesom tzv. ruby kakaa. Ruby čokolada ne sadrži bobice voća, njihove arome ni boju, ali ima ukus sličan bobicama.
Zanimljivosti:
- Evropljani jedu više čokolade od ostatka sveta.
- Žitelji Švajcarske, Velike Britanije i Nemačke u proseku pojedu po 11 kilograma čokolade na godišnjem nivou.
- Drvo kakaa može da živi i do 200 godina, ali plodove daje samo 25 godina.
- Ne grešite ako verujete da je čokolada lek protiv depresije. Ona sadrži amino-kiselinu triptofan, zbog koje se u telu luči serotonin, jedan od prirodnih antidepresiva. Ako ste loše volje, uzmite kockicu čokolade, sigurno će vam popraviti raspoloženje.
- Iako se veruje da čokolada šteti zubima, dokazano je da ona ipak ne uzrokuje karijes. Studija rađena na Univerzitetu Osaka u Japanu otkrila je da se neki delovi kakaoa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa. To je slučaj i sa aknama – studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association je zaključila da čokolada ne utiče na pojavu akni, čak ni ako se konzumira u većoj količini.
Kada pojedete čokoladu, ukus treba da se oseća još nekoliko minuta. Taj ukus treba da bude čist i bez taloga. Neke čokolade ostavljaju ukus i do 45 minuta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici!