Vest: Danas je svetac koji se smatra zaštitnikom vojnika.

Danas je svetac koji se smatra zaštitnikom vojnika.

Danas je svetac koji se smatra zaštitnikom vojnika.

Srpaska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Teodor Statilata, Svetog Savu II Arhiepiskopa srpskog.

Danas je svetac koji se smatra zaštitnikom vojnika.-0Sveti velikomučenik Teodor Stratilat

Ima mučeništva dragocenijeg od dragocenog. Dragocenost mučeništva zavisi od veličine blaga koje jedan hrišćanin napusti, i mesto toga primi stradanje; i zavisi još od veličine stradanja, koje on podnese Hrista radi. Sveti Teodor, vojvoda rimski, u vojsci cara Likinija, i gradonačelnik grada Iraklije, prezre i svoju mladost, i lepotu, i čin vojvodski, i milost carsku, i mesto svega toga primi na se grozne muke Hrista radi. Najpre bi Teodor šiban, i primi šest stotina udaraca po leđima i pet stotina po trbuhu; potom bi na krst dignut i sav strelama izrešetan. Najzad mačem posečen. Zašto sve to? Zato što Teodor sveti ljubljaše Hrista Gospoda iznad svega u svetu; što prezre glupu idolopokloničku sujevericu cara Likinija, što skruši idole od srebra i zlata, i razdade komađe od njih siromasima; što obrati mnoge u veru Hristovu, i što pozva i samoga cara Likinija da se odreče idola i poveruje u jedinog živog Boga. Za sve vreme mučenja sveti Teodor je neprestano govorio: "Slava Tebi Bože moj, slava Ti!" Postrada sveti Teodor 8. februara 319. godine u tri časa po podne, i preseli se u carstvo Hristovo. On se smatra zaštitnikom vojnika koji ga prizivaju u pomoć. Čudotvorne mošti njegove prenete su iz Evhaite u Carigrad i sahranjene u crkvi Vlaherni (v. 8. jun).

Danas je svetac koji se smatra zaštitnikom vojnika.-1Sveti prorok Zaharije

Jedanaesti od manjih proroka. Zajedno s prorokom Agejem pobuđivao kneza Zorovavelja da obnovi hram jerusalimski. Prorekao svečani ulazak Hristov u Jerusalim na magaretu, mladetu magaričinu; (Zah 9, 9) i Judino izdajstvo za trideset srebrnika: i izmjeriše mi platu, trideset srebrnika; (Zah 11, 12) i bežanje apostola od Hrista u vreme Njegovog stradanja: udariće pastira, i ovce će se razbjeći. (Zah 13, 7) Prorok Zaharija naziva se Srpovicem, zato što je u viziji video srp što silazi s neba da pokosi nepravednike, naročito lopove i hulitelje imena Božjeg. Upokojio se poslednje godine carovanja Darija Histaspa, oko 520. godine pre Hrista.

Danas je svetac koji se smatra zaštitnikom vojnika.-2Sveti Sava II, arhiepiskop srpski

Sin kralja Stefana Prvovenčanog, a sinovac svetog Save I. Pre monašenja zvao se Predislav. Sledujući primer svog velikog strica Predislav se zamonaši i revnosno preda podvigu. Izabran za arhiepiskopa srpskog posle svetog Arsenija, pod imenom Save II, on je upravljao crkvom s velikom predanošću i ljubavlju. Upokojio se 1268. godine. Mošti mu leže u manastiru u Peći.


Običaji

Sveti Teodor bio je vojskovođa i uglednik gradonačelnik pre nego što je uzeo veru Hristovu i postadao zbog nje. Kako je i sam bio vojnik koji je rizikovao sve, Sveti velikomučenik Teodor Stratilat se danas smatra zaštitnikom vojnika. Veruje se da će ih on zaštititi od svake nevolje ako mu se pomole i zatraže pomoć.


Beseda


o tome kako pravi hrišćanin sreta mržnju sveta

I svi će omrznuti na vas imena mojega radi (Lk. 21, 17)
Svi koji vole sebe više nego Boga, omrznuće na sledbenike Gospoda Isusa;
Svi koji vole telo više nego dušu, omrznuće na sledbenike Gospoda Isusa;
Svi koji vole ovaj svet više nego večno Carstvo Božje, omrznuće na sledbenike Gospoda Isusa;
Svi koji vole greh više nego vrlinu, omrznuće na sledbenike Gospoda Isusa.
Broj ovih mrzitelja imena Isusovog nekad je veći, nekad manji. No ma koliki da je njihov broj, ne bojte se, braćo, jer broj angela i svetitelja jeste ogroman. Broj vaših srodnika na nebesima, to jest onih koji ljube Gospoda Isusa, previšava broj zvezda na nebu i peska u moru. O ne bojte se, s vama je Hristos, a to znači da ste vi uvek nadmoćniji od mrzitelja vaših. Kad je Najjači na vašoj strani, vi ste uvek mnogobrojniji, jer ste uvek jači od svakoga broja neprijatelja vaših.
O Gospode Isuse, Gospode svesilni, samo Ti uvek budi s nama, i pomozi nam, da mi uvek budemo neodstupno s Tobom, i straha će našeg nestati. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar