Vest: Danas je međunarodni dan reka

Danas je međunarodni dan reka

Danas je međunarodni dan reka

Međunarodni dan reka slavi vodene tokove širom sveta pa i kod nas, ali se pre svega obeležava kako bi se naglasile mnogobrojne vrednosti naših reka, kako bi se povećala opšta informisanost o njihovom stanju, i kako bi se podržala njihova ogromna važnost za celokupno blagostanje planete. S toga vam predstavljamo našu najčistiju reku. 

Reka Gradac svojim nijansama zelene boje dokazuje svoju bistrinu i čistoću, zbog čega je i proglašena najčistijom rekom u Srbiji, a takođe je proglašena i za jednu od najčistijih reka u Evropi. Reka Gradac se nalazi na 5km od Valjeva i biser je zapadne Srbije zbog svoje lepote, predivnog kanjona i predivne prirode. Veoma je specifična jer se od svog izvorišta i preko svog toka različito ponaša. Izvire podno planine Povlen, najveće u nizu Valjevskih planina, da bi nakon nekoliko kilometara ponovo ponirala i ponovo izbila na površinu.Nastaje na mestu gde se sastaju Bukovska reka i Zabava i odatle, sve do ušća u reku Kolubaru, teče kroz klisurasti krajolik u dužini od 28km. 

Kanjon Gradac, koji je usecan kroz vekove, dug je 22.7km i on predstavlja pravu avanturu. Veoma su interesantna vrela reke Gradac koja se nižu celim njenim tokom. Kanjon reke Gradac je pravo remek delo prirode, to pokazuje i sama okolina. Nešto čime se ne mogu ni mnogo veće reke podičiti je da oko ove reke postoji preko 70 pećina za koje se pouzdano zna. 

Danas je međunarodni dan reka -0

Ovde ćete se osećati kao da ste sami deo prirode i poželećete da se stalno vraćate. 




Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar