Vest: Danas izbegavajte svađe i loše misli, zapalite sveću za oprost grehova

Danas izbegavajte svađe i loše misli, zapalite sveću za oprost grehova

Danas izbegavajte svađe i loše misli, zapalite sveću za oprost grehova

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prepodobnog Vasilija Ispovednika, Prepodobnog Jovana Kasijana.

Danas izbegavajte svađe i loše misli, zapalite sveću za oprost grehova.-0 Prepodobni Vasilije Ispovednik:

Pustinjski žitelj i u telu anđeo i čudotvorac. Drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita. Vasilije verno sledovaše svom učitelju Prokopiju i u miru i u gonjenju. Mnoge muke pretpeše od ikonoboraca. A kada ikonoborci propadoše, po Božjem Promislu, Vasilije se vrati zajedno s Prokopijem u svoj manastir gde se u postu i molitvi dugo podvizavaše, i mirno skonča 747. godine.

Sveštenomučenik Proterije:

Ovaj svetitelj beše prezviter u Aleksandriji u ono vreme kada patrijarh u tom mestu beše jeretik Dioskor, jedan od pokretača monofizitske jeresi, koja učaše da u Hristu nisu dve prirode nego jedna. U to vreme carovaše Markijan i Pulherija. Proterije, muž svet i blagočestiv, ustade protiv Dioskora, zbog čega pretrpe mnoge bede. Tada bi sazvan IV vaseljenskom sabor u Halkidonu, na kome jeres monofizitska bi osuđena, Dioskor zbačen s prestola patrijaršijskog i poslat u zatočenje. Na njegovo mesto bi izabran ovaj pravoverni muž Proterije. On upravljaše crkvom sa revnošću i ljubavlju istinskog sledbenika Hristova. No sledbenici Dioskorovi ne prestaše stvarati metež u Aleksandriji. Pri jednom takom krvavom metežu Proterije izađe iz grada s namerom da se privremeno udalji, ali mu se na putu javi prorok Isaija i reče: "Vrati se u grad, ja čekam da te uzmem". Proterije se vrati i uđe u crkvu. Čuvši za ovo, obesni jeretici navališe u crkvu, uhvatiše patrijarha i noževima ga izbodoše. S Proterijem pogiboše tada još šestorica hrišćana. Tako primi mučenički venac za istinu pravoslavnu ovaj divni pastir stada Hristova, 457. godine.

Sveštenomučenik Nestor, episkop magidijski:

Odlikovao se velikom krotošću. U vreme Dekija bi izveden na sud i ljuto mučen za Hrista. Pred smrt vide u viziji žrtveno jagnje, što on protumači kao znak svoje skore žrtve. Bi mučen od eparha Publija, i najzad na krst raspet u Pergiji 250. godine.

Sveti blaženi Nikolaj, jurodivi pskovski:

Živeo životom juroda u gradu Pskovu u vreme cara Ivana Groznoga i upokojio se 28. februara 1576. godine.

Prepodobni Jovan Kasijan:

Ovaj veliki duhovnik rodio se u Rimu od roditelja slavnih. U mladosti izuči sve nauke svetskem naročito filosofiju i astronomiju. Potom, se sav predade izučavanju Svetoga Pisma. Prostirući se od odbra na bolje i želeći sve viši stepen savršenstva, Kasijan ode iz Rima u Carigrad, da lično čuje i vidi Sv. Jovana Zlatousta. Zlatousti ga pouči i posveti za đakona. Koristivši se mnogo mudrim Zlatoustom, Kasijan se uputi dalje na Istok, da se još više nauči i usavrši. Najviše se zadržao u Misiru, u Nutriji, među čuvenim duhovnim atletama, od kojih se naučio vežbanju u svakoj dobrodetelji. Napokon se opet vrati na Zapad, i nastani se u gradu Marselju. Tu osnova dva manastira, jedan muški i jedan ženski. Na molbu monaha napisa Kasijan više spisa, od kojih je naročito koristan za ljubitelje duhovnog života: ,,Osam knjiga o borbi protiv osam glavnih strasti." Vrlo mu je važan spis protiv jeretika Nestorija. Ovaj spis napisa Kasijan na molbu arhiđakona Lava. Posluži verno Gospodu i obogati mnoge mudrošću pa se preseli u večni život 435. godine. Mošti Sv. Kasijana i danas počivaju u Marselju. Pomen na Sv. Kasijana slavi se 29. februara po starom kalendaru.

Beseda:

o hrani duševnoj
Ja sam hleb Života (Jov. 6, 48)
Tako reče Gospod Isus gladnome rodu ljudskom. I reč se ta obistini kroz vekove na bezbrojnim sledbenicima Hristovim, koji Gospoda primiše kao hranu duše svoje. Neki očajni mladić, koji stajaše blizu samoubistva, ispovedi se jednom duhovniku. Sasluša ga duhovnik pažljivo pa mu reče: "Sine moj, sam si kriv nevolji svojoj. Duša je tvoja izgladnela do smrti. Ti si celoga života učio samo kako da hraniš telo, no nisi nikad ni pomislio da i duša potrebuje svoju hranu. i to veću i češću nego što telu treba. Duša je tvoja na umoru od gladi. Jedi i pij Hrista, sine moj. Samo to može povratiti dušu tvoju od smrti. Svaki dan i neprestano jedi i pij Hrista; On je životvorni hleb duša naših." Posluša mladić starca i povrati se u život.
Hrannmo, braćo, dušu svoju Hristom, da bi duša naša bila živa i zdrava. Hranimo neprestano um naš mislima Hristovim, da bi um naš bio prosvećen i vedar. Hranimo neprestano srce naše ljubavlju Hristovom, da bi srce naše bilo sito i radosno. Hranimo neprestano volju našu zapovestima Hristovim i primerom Hristovim, da bi volja naša svakominutno činila dobra dela. Neka Hristove misli budu naše misli; i Hristova ljubav naša ljubav; i Hristova dobra volja naša dobra volja. Neprestano hranimo duše naše Hristom Gospodom; neprestano dušom jedimo Njega i pijmo Njega. Nema hranljivijeg hleba od Njega, nema slađeg pića od Njega. U pričešću On se sav daje nama, telom i krvlju. No pričešće je opomena, da duše naše treba neprekidno da hranimo Njime. Neprekidno Njega da jedemo i pijemo, kao što neprestano dišemo.
O blagi i slatki Gospode naš, pokreni duše naše, da se neprestano Tobom hrane i žive budu. Ti si naš hleb života. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar