Vest: Danas bez teških poslova. Obeležavamo Svetog Ćirila i Metodija

Danas bez teških poslova. Obeležavamo Svetog Ćirila i Metodija

Danas bez teških poslova. Obeležavamo Svetog Ćirila i Metodija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave SVETI ĆIRILO I METODIJE, Sveti Nikodim srpski.

Danas bez teških poslova. Obeležavamo Svetog Ćirila i Metodija-0Sveti Kiril i Metodije Ravnoapostolni:

Braća rođena, rodom iz Soluna, od roditelja znamenitih i bogatih, Lava i Marije. Stariji brat Metodije kao oficir provede deset godina među Slovenima (makedonskim) i tako nauči slovenski jezik. Po tom se Metodije udalji u goru Olimp i predade monašom podvigu. Tu mu se pridruži docnije i Kiril (Konstantin). No kada hazarski car Kagan potraži od cara Mihaila propovednike vere Hristove, tada po zapovesti carevoj ova dva brata budu pronađeni i poslati među Hazare. Ubedivši Kagana u veru Hristovu, oni ga krstiše sa velikim brojem njegovih doglavnika i još većim brojem naroda. Posle izvesnog vremena oni se vrate u Carigrad, gde sastave azbuku slovensku od trideset osam slova, i počnu prevoditi crkvene knjige s grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava odu u Moravsku, gde veru blagočestivu rasprostreše i utvrdiše, a knjige umnožiše i dadoše ih sveštenicima, da uče omladinu. Na poziv pape odu u Rim, gde se Kiril razbole i umre 14. februara 869. godine. Tada se Metodije vrati u Moravsku i potrudi se do smrti na utvrđenju vere Hristove među Slovenima. Po njegovoj smrti - a on se upokoji u Gospodu 6. aprila 885. godine - učenici njegovi, petočislenici, sa svetim Klimentom kao episkopom na čelu, pređoše Dunav i spustiše se na jug, u Makedoniju, gde, iz Ohrida, produžiše među Slovenima posao, započeti Kirilom i Metodijem na severu.

Sveštenomučenik Mokije:

Rimljanin po rođenju, i sveštenik u Amfipolju, gradu makedonskom. Postradao za vreme Dioklecijana. Molitvom sokrušio kip boga Dionisa, čime neke od neznabožaca ogorči protiv sebe a neke opet privede k veri. Posečen za Hrista 295. godine.

Danas bez teških poslova. Obeležavamo Svetog Ćirila i Metodija-2Sveti Nikodim, arhiepiskop pećki:

Ovaj veliki jerarh beše Srbin po rođenju. Podvizavao se u Svetoj Gori, i bio iguman Hilandara. Po smrti Save III bude izabran za arhiepiskopa "vseja serbskija i pomorskija zemlji" 1317. godine. On je krunisao kralja Milutina 1321. godine. Preveo je Jerusalimski Tipik na srpski. U predgovoru ove knjige on kaže: "Svemogući Bog, koji zna nemoć našu, daće moć duhovnu, no ako mi prvo trud pokažemo". Iskreno je voleo podvižnički život, i trudio se da ga utvrdi u srpskoj zemlji. Neumorno se trudio na iskorenjivanju bogumilske jeresi i utvrđivanju vere pravoslavne. Upokojio se u Gospodu 1325. godine. Čudotvorne mošti počivaju mu u manastiru u Peći, gde počivaju i mošti mnogih drugih svetih arhiepiskopa i patrijaraha srpskih.

BESEDA:

o neodoljivosti volje Božje

I rekoh: ne ću ga više pominjati niti ću više govoriti u ime njegovo; ali bi u srcu mom kao oganj razgoreo, zatvoren u kostima mojim, i umorih se zadržavajući ga, i ne mogoh više (Jerem. 20, 9)

Ako još neko sumnja, da je Bog govorio kroz proroke, neka pročita ovu ispovest velikog proroka Jeremije, i neka više ne sumnja. Prorok ispoveda, da je se bio rešio, da više ne govori u ime Gospodnje. Zašto? Zato što je malo ko obraćao pažnju reči njegovoj, a ako je neko i obraćao pažnju, prorok je od toga trpeo porugu i podsmijeh svaki dan. Pa kad se rešio da ćuti, da li je uistini zaćutao? Ne, nije mogao: umorih se zadržavajući, i ne mogoh više! S neodoljivom silom Duh Božji je navalio bio na nj da govori, i on je morao da govori. Nije, dakle, stvar proroka ni hoće li govoriti ni šta će govoriti: to je stvar Duha Božjeg Svesilnog. A prorok je samo izabrano oruđe Duha Božjeg Svesilnog. Tako je napisano celo Sveto Pismo - ne po volji čoveka no po volji Boga, i ne po umu čovekovom no po umu Božjem.

Kako se pak oseća reč Božja kad uđe u proroka od Duha Božjega to objašnjava veliki Jeremija iz svog ličnog doživljaja: bi u srcu mom kao oganj razgoreo, zatvoren u kostima mojim. To znači nadahnuće od Duha Božjega Svesilnoga. Pod takvim neodoljivim unutrašnjim pritiskom - kao pod pritiskom ognja zatvorenog u kostima - pisali su sveti Božji ljudi. I mnogi od njih uzviknuo je: umorih se zadržavajući ga, i ne mogoh više! Ko će se protiviti Duhu Božjem bez kazne i pogibli? Ko će Mu odoleti kad On hoće nešto da kaže ili učini?

O braćo moja, neodoljivo je dejstvo Boga Duha Svetoga!

O Duše Božji Svesilni, upravi nas neodoljivo na put spasenja. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar