Vest: Danas bez rada i obavezno POSTITE. Obeležavamo Usekovanje glave Svetog Jovana

Danas bez rada i obavezno POSTITE. Obeležavamo Usekovanje glave Svetog Jovana

Danas  bez rada i obavezno POSTITE. Obeležavamo Usekovanje glave Svetog Jovana

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave +++ USEKOVANjE GLAVE SVETOG JOVANA KRSTITELjA.

Danas  bez rada i obavezno POSTITE. Obeležavamo Usekovanje glave Svetog Jovana-0USEKOVANjE GLAVE Sv. JOVANA

Sveti Jovan Krstitelj i preteča Gospoda našeg Isusa Hrista, svojom smrću je prethodio dobrovoljnoj smrti Spasitelja našeg. Postrada ovaj svetitelj za vreme cara Antipa, sina starog cara Iroda ubice Vitlejemske dece, zbog svoje propovedi u Galileji. Osudio je Sveti Jovan ovog cara zato što je oterao svoju zakonitu suprugu, kćerku arabskog cara, ubio svog brata Filipa i uze njegovu ženu. Učinivši sve to, svetitelj mu ne otrpe te ga izobliči pred svima. Uplaši se osramoćeni car, te ga baci u tamnicu, ali ne smedoše ga pogubiti, jer ga mnogi smatraše za velikog proroka. Bratova žena, Irodijada koja i učini sve to, uplaši se proročkih reči te nagovori svoju kćer, Solomiju da od cara Iroda na dar zatraži svetiteljevu glavu. I ne mogavši odbiti, Irod, očaran njenom lepotom i zanosnom igrom učini što mu bi zatraženo i pogubi Jovana, a glavu njegovu iznese pred prisutne goste. Plašeći ga se mrtvog, Irodijada nije dozvolila da mu se glava sastavi sa telom, nego se sahrani odvojeno od tela. Posle toga, svi vinovnici ovog gnusnog zločina završiše tragično. Smrt Jovana Krstitelja dogodila se pred Pashu (jevrejski praznik), a praznuje se 11 septembra i tog datuma je ustanovljeno praznovanje zbog toga što je podignuta i osvećena crkva, koju su nad njegovim moštima podigli car Konstantin i carica Jelena u čast i zahvalnost ovom ugodniku Božjem.

Prepodobna Teodora Solunska

Kao žena imućna i blagočestiva čoveka življaše na ostrvu Egini. No kada Arapi ugroziše Eginu, oni se preseliše u Solun. Tu dadu svoju ćerku jedinicu u manastir, koja u monaštvu dobi ime Teopista. Uskoro se muž Teodorin upokoji, te se i Teodora zamonaši. Bila velikom podvižnicom. Često čula angelsko pojanje i govorila sestrama: "Ne čujete li, kako divno angeli poju u nebeskom svetilištu?" Upokojila se u 75 godini svojoj, 879 god. Iz njenog tela poteklo celebno miro, kojim su se mnogi iscelili.

Sveta mučenica Vasilija

Postradala za Hrista u Sremu.

Sveti mučenik Anastasije

Mladić iz Radovišta, eparhije Strumičke. Učio zanat u Solunu. Turci ga prisiljavali da se poturči, što on odlučno odbije, zbog čega bude mučen i najzad obešen 29 avg. 1794 god.

Beseda

o iscelenju čovečanstva ranom Hristovom

Ranom njegovom mi se iscijelismo (Isa. 53, 4).

Hristovom ranom mi se iscelismo; tako prorok Božji proriče, i mi znamo sad, da je njegovo proročanstvo istinito. Stradanjem Hristovim mi se spasosmo večnog stradanja; krvlju Njegovom prečistom mi se očistismo gube grehovne i oživesmo. Krv i telo naše postalo je nečisto od grehovnih strasti; a duh naš, gnezdo i izvor nečistoće telesne, najpre se onečistio. Može li se nečisto nečistim očistiti? Može li se prljavo platno oprati prljavom vodom? Ne može. Nego samo ono što je čisto može oprati ono što je nečisto. Da je rod ljudski nečist, to i neznabošci osećaju. No oni nečisto hoće da očiste nečistim, prvo prizivajući nečiste duhove i klanjajući se njima, i drugo prinoseći nečiste žrtve, bilo ljudske ili životinjske. Jedna kap krvi prečistoga Hrista više može očistiti rod čovečji nego sve žrtve idolopokloničke od postanja sveta. Zašto? Zato što je krv Hristova čista, a sve drugo je nečisto. Lekari uzimaju jednu kap nekoga oštroga leka, razblažuju ga, i njime pelcuju mnoge ljude, da ih predohrane od bolesti. I krv Hristovu u Čaši mi razblažavamo vodom, pa je onda uzimamo i pijemo, jer se kaže, da kad probodoše telo Gospoda kopljem iziđe krv i voda (Jov. 19, 34). Takva je sila od jedne kapi krvi Njegove, da bi svet od nje mogao sagoreti. To je krv bezgrešna, jedina bezgrešna; krv prečista, jedina čista u svetu. O kad bi ljudi znali, kakva je sila apsolutne čistote! Svi nečisti od greha pojurili bi da se čiste Hristom prečistim, i svi nemoćni pojurili bidase pričešćuju krvlju i telom Hristovim; i svi neverni poverovali bi u Hrista. Jer tu je troje, i sve troje čisto i čisti: čist duh, čista krv, čisto telo. A samo čisto može očistiti nečisto; i ono što je zdravo može isceliti nezdravo; i ono što je moćno može podići nemoćno.

O Gospode, svesilni Gospode naš, očisti nas grešne ranom Tvojom krvavom, ranom nevinom i prečistom. Tebislava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar