Vest: Čudotvorne mošti današnjeg sveca. Danas je Sveti Timotej Bruski

Čudotvorne mošti današnjeg sveca. Danas je Sveti Timotej Bruski

Čudotvorne mošti današnjeg sveca. Danas je Sveti Timotej Bruski

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveti Sveštenomučenik Timotej Bruski.

Čudotvorne mošti današnjeg steca. Danas je Sveti Timotej Bruski-0Sveti sveštenomučenik Timotej Bruski

Sveštenomučenik Timotej, episkop bruski. Zbog velike duševne čistote, Bog mu je dao dar čudotvorstva, tako da je oslobađao ljude bolesti i drugih muka. Iscelio je cara Arita od smrtonosne bolesti, isceli tako i jednu caricu, čak i je i obrati od tame idolopoklonstva ka svetlosti istine Hrista Boga. U vreme gonjenja hrišćana pod carem Julijanom Odstupnikom, episkop Timotej nije hteo da se odrekne Hrista, pa je osuđen i bačen u tamnicu. U tamnici su ga posećivali verni, da bi čuli mudru pouku svog arhipastira. Saznavši za to, opaki car Julijan zapreti mu da više ne podučava narod o imenu Isusovom, a kada se Sveti Timotej ogluši o njegove pretnje, naredi da ga ubiju u tamnici. Dušu svoju predade Gospodu 362. godine. Mošti su mu čudotvorne.

Čudotvorne mošti današnjeg steca. Danas je Sveti Timotej Bruski-1Sveti mučenik Aleksandar i Antonina

Behu oboje iz Aleksandrije, Antonina česna devica a Aleksandar carski vojnik. Oboje hrišćani. Prvo Antonina bi izvedena na sud i na mučenje. Pa kad nju baciše u tamnicu, Aleksandar, po naređenju angela Božjeg, ode u tamnicu (iako dotle nepoznat Antonini), ogrnu je svojim vojničkim plaštom, reče joj da obori glavu i da ide kroz stražare pred vratima. Tako devica izbegne, a vojnik ostane u tamnici. Tada izvedoše Aleksandra pred sudiju i počeše istjazavati zbog imena Hristova. Čuvši za to Antonina, sama se prijavi sudiji, koji ih oboje poče stavljati na razne muke. Odseče im ruke, potom ih bijaše po golom telu, a rane im paljaše svećama, i najzad baci u oganj, koji beše naložen u jednoj rupi, i zatrpa ih zemljom. Česno postradaše radi ljubavi Hristove i preseliše se u dvore Cara nebeskoga 3. maja 313. godine. Zlobni sudija, Fist, u času smrti mučenika, posta nem, i spopade ga duh besni koji ga mučaše sedam dana i najzad umori.

Čudotvorne mošti današnjeg steca. Danas je Sveti Timotej Bruski-2Sveti Vasijan, episkop lavdijski

Kao neznabožac rođen u Sirakuzi od neznabožnih roditelja, uglednih i bogatih. Vaspitan filosofijom u Rimu. Po svojoj toploj želji kršten nekim blagočestivim starcem Gordijanom. To uvredi roditelje njegove, i da bi izbegao njihov gnev, po zapovesti svetog Jovana Bogoslova, koji mu se javi, ode u Ravenu i javi se episkopu Ursu, svome rođaku. Po uputstvu episkopa Vasijan se nastani kod crkve svetog mučenika Apolinarija van grada, i tu se dugo podvizavaše trudom, postom i molitvom. Kada umre episkop u gradu Lavdijskom u Liguriji, Vasijan bi izabran, shodno nekom otkrovenju u snu, iako on to ne željaše. Posvećen za arhijereja Amrosijem Milanskim i Ursom Ravenskim. Imaše veliku blagodat isceljenja; mogaše i mrtve vaskrsavati. Bio prisutan poslednjim časovima svetog Amvrosija, i čuo iz usta ovoga, kako vidi Gospoda Isusa Hrista. Poživeo u trudu i podvigu do duboke starosti, i u devedesetoj godini života svoga skonča i preseli se u Carstvo Božje, oko 409. godine. Njegove svete mošti ostaše čudotvorne, da svedoče o sili Božjoj i veličini Božjeg svetitelja.

Beseda

o tome kako grešnika snalazi ono čega se boji

Čega se boji bezbožnik, ono će ga snaći; a što pravednici žele, Bog će im dati (Priče Sol. 10, 24)

Bezbožnik se boji skoropostižne smrti, lopov se boji obijača, ubica se boji mača, gordeljivac se boji sramote, otmičar se boji gladi, proždrljivac se boji bolesti, klevetnik se boji suda istine. Ono čega se bezbožnik boji, ono će ga i snaći.

Pravednik želi čistu savest, prave misli, mir, milosrđe, ljubav, istinu, pravdu, krotost. I Bog mu to daje još dok je ovde na zemlji. Pravednik želi Carstvo Božje, želi Raj, želi društvo angela i svetitelja, želi gledanje lica Božjeg u životu besmrtnom. I Bog mu to sve daje onda kada ga prizove k Sebi.

O kako je pravedan Gospod prema bezbožnicima, i kako je preblag On prema pravednicima! Ono čega se bezbožnik boji, ono Gospod otklanja od njega. Čega se pravednik boji? Samo greha. I Bog otklanja greh od pravednika i upravlja noge njegove na put dobrodetelji; i Bog čuva pravednika od zlih duhova, sejača greha, i blagodaću svojom zaleva usev dobrodetelji u srcu njegovom.

O Gospode Svevideći, sačuvaj nas od putova bezbožničkih, i od dobiti bezbožničke, i od straha bezbožničkog! Pomozi našem kolebljivom srcu, da se utvrdi u želji samo onoga što je Tebi ugodno. Jer ono što je Tebi ugodno, ono će na kraju pobediti i carovati, a sve ostalo biće predano truljenju i zaboravu. Tebi slava i hvala vavek. Amin.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar