Vest: Arhiđakon koji je činio čudesa. Sveti Stefan

Arhiđakon koji je činio čudesa. Sveti Stefan

Arhiđakon koji je činio čudesa. Sveti Stefan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju sećanje na prenos moštiju Svetog Stefana, Prvog velikomučenika i današnji dan nazivaju Svetim Stefanom letnjim ili Stevanom Vetrovitim.

Kako kaže biblijsko svedočanstvo, Sveti arhiđakon Stefan bio je, kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom Duha Svetoga. Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima i sva ta njegova dobra dela pominju se u Svetom pismu Novog zaveta. U toj prvoj godini po stradanju i Vaznesenju Hristovom, Sveti Stefan je ogromnom snagom svoje vere, svojih reči i dela podsećajući na reči zakona i proroka Starog zaveta, dokazivao Jevrejima, svojim sunarodnicima, da su oni zaista ubili Mesiju, očekivanog toliko vekova.

Kult svetog Stefana vrlo je razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom. Mnogi srpski manastiri danas obeležavaju slavu ili preslavu, a pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje.

Srbi ovog sveca  plaše ga se i poštuju da im vetar ne bi oduvao seno, slamu, a doneo razne bolesti. Zato se veruje da se na današnji dan treba čuvati vetra. Primorci današnji praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stevan Vetroviti daje vetar za njihova jedra.

Veruje da ko daje onima koji nemaju, i ko izgovori ove jake reči, uvek će zbog svoje dobrote i velikodušnosti biti sit.



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar