Vest: “Župska rana” iz školskog plastenika

“Župska rana” iz školskog plastenika

“Župska rana” iz školskog plastenika

Učenici poljoprivredne struke Srednje škole u Koceljevi su, pod mentorstvom svojih profesora, a u saradnji sa Institutom za povrtarstvo Smederevska Palanka, kroz program profesionalne prakse odnegovali semenske useve paprike “Župska rana”.

Proces od semenke do paprike i berbe plodova svog rada budući poljoprivredni stručnjaci su predstavili u kratkom video prilogu, snimljenom u školskom plasteniku, koji je u kolektivu Instituta za povrtarstvo probudio osećaj ponosa domaćom proizvodnjom i osnažio veru u budućnost. Zato su u goste pozvali profesore i učenice koje su bile akteri ovog priloga.

“Župska rana” iz školskog plastenika-0

Milica Paunović i Nevena Živanović su imale priliku da obiđu poslovno-istraživački krug Instituta u Smederevskoj Palanci. Domaćini su im predstavili detalje laboratorijskog i naučnoistraživačkog rada, procese proizvodnje semena, sa nadom da će se mladi učenici iz tamnavskog kraja zainteresovati za nauku. Gošćama iz koceljevačke srednje škole uručeni su i pokloni, a sama poseta ovoj ustanovi kao i praktična iskustva sadnje i negovanja paprike u plasteničkim uslovima veoma im je značila.

Semenom paprike “Župska rana”, proizvedene u Koceljevi, nakon prijema u biološki magacin, dodele partije i dorade, laboratorijskog ispitivanja zdravstvene ispravnosti i kontrole kvaliteta semena, kao i ispunjenosti svih propisanih uslova, biće zasejane bašte i plodne parcele u Srbiji ali i na Balkanu. 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar