Vest: Želite novu mehanizaciju ili traktor uz podršku države? Evo 5 ideja kako da dobijete novac

Želite novu mehanizaciju ili traktor uz podršku države? Evo 5 ideja kako da dobijete novac

Želite novu mehanizaciju ili traktor uz podršku države? Evo 5 ideja kako da dobijete novac

Svako poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji koje želi da bude korisnik sredstava podrške države mora biti registrovano odnosno upisano u Trezoru. Dužni su svi da uredno vode evidenciju i blagovremeno izvrše promene koje nastaju na gazdinstvu kao što su broj grla stoke, setvena struktura i slično.

Ovaj proces ne traje dugo ali mnogo znači. Ako ste na primer kupili neku opremu, za nju konkurisali i ona se odnosi na proizvodnju maline, nećete dobiti subvencije ako vi nemate upisanu proizvodnju maline u Trezoru.

Druga osnovna greška koju prave poljoprivrednici je pribavljanje potvrde o tome da li su izmirili poreske obaveze. Potvrda treba da bude na nuli odnosno da ste sve obaveze izmirili. Svakako je bolje da tu potvrdu sami pribavite jer u slučaju duga, možete da izmirite dug i da uzmete potvrdu kakva treba da bude odnosno bez dugovanja.

U slučaju da država po službenoj dužnosti pribavi ta dokumenta i u tom momentu dospe makar jedan dinar duga, vi ste automatski odbijeni za bilo koji podsticaj.

Treći savet pre nego predate zahtev. Nemojte zahtev predavati lično na pisarnicu već poštom sa povratnicom. To vam je dokaz da ste zahtev podneli blagovremeno. Obavezno dokumenta iskopirajte da bi ih imali u slučaju da se predmet zagubi bilo u pošti ili tokom obrade. Najskuplja varijanta je da idete na pisarnicu jer time samo pravite trošak a ništa niste postigli. Ako niste iz Beograda, u posetu glavnom gradu možete i bez toga.


Prva opcija koja se nudi jeste za one koji žele da za već kupljenu mehanizaciju izvrše povraćaj. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za agrarna plaćanja) raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura u 2022. godini.

Podsticaji obuhvataju investicije u nabavku novih mašina i opreme za primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru, primarnu proizvodnju voća i grožđa, proizvodnju povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, ubiranje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, primarnu proizvodnju žitarica, industrijskog i krmnog bilja, obradu zemljišta, zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, prihranjivanje/đubrenje, berbu i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda i navodnjavanje biljnih kultura.

Tekst javnog poziva možete pročitati ovde: Javni poziv - primarna biljna proizvodnja


Druga opcija za nabavku mehanizacije odnosi se na stočare. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (Uprava za agrarna plaćanja) raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu  u 2022. godini.

Podsticaji obuhvataju podsticaje za investicije u nabavku novih mašina i opreme za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane; za manipulaciju i distribuciju čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka; za zaštitu dobrobiti životinja; za vaganje, usmeravanje i obuzdavanje životinja; za proizvodnju konzumnih kokošijih jaja; za pčelarstvo, mužu i držanje, odgoj i tov živine. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 800.000 dinara. 
 Ovde je ceo tekst javnog poziva: 
Javni poziv primarna stocarska proizvodnja


Treća opcija je nabavka traktora preko IPARD-a. Jedan od vidova podrške Evropske unije zemljama kandidatima je Instrument pretpristupne pomoći (IPA), koji je u Republici Srbiji dostupan od 2014. godine. Deo IPA podrške namenjen ruralnom razvoju predstavlja IPARD, koji ima za cilj modernizaciju i unapređenje produktivnosti sektora poljoprivredne proizvodnje i prerade, kao i razvoj ruralnih zajednica i poboljšanje kvaliteta života ljudi koji u njima žive.

Pored toga, IPARD ima ulogu i u dostizanju evropskih standarda u oblasti higijene i bezbednosti hrane, dobrobiti životinja i zaštite životne sredine, ali i u pripremi za korišćenje značajno većih fondova koji će stanovništvu Republike Srbije biti na raspolaganju nakon pridruživanja Evropskoj uniji. IPARD podrška Evropske unije realizuje se kroz sedmogodišnje IPARD programe, te je 2014. godine Republika Srbija pripremila IPARD II program za period 2014-2020. godine.

IPARD II program može se preuzeti u elektronskoj formi na zvaničnoj internet stranici MPŠV (
Ipard program) i UAP (Ipard II u Srbiji). Celokupan iznos IPARD podrške raspoređen je u pojedinačne mere koje imaju za cilj podršku u različitim segmentima ruralnog razvoja. Mere IPARD II programa odabrane su na osnovu procene potreba i potencijala za ruralni razvoj Republike Srbije.

Ukupna podrška predviđena kroz IPARD II program iznosi 233 miliona evra, od čega je 175 miliona evra iz budžeta Evropske unije, a 58 miliona evra iz budžeta Republike Srbije. Kako bi sredstva predviđena merama IPARD II programa bila dostupna korisnicima, Republika Srbija je u obavezi da obezbedi institucionalni i pravni okvir za sprovođenje mera na osnovu čega Evropska komisija kroz akreditaciju odobrava njihovo sprovođenje.

Sva ulaganja koja su sufinansirana u okviru IPARD II programa treba da sadrže informacije o ulozi, odnosno sufinansiranju od strane Evropske unije, tj. IPARD II programa. Označavanje investicije je obaveza korisnika kojom se šira javnost informiše o ulozi EU u sprovođenju IPARD II programa, ali i promoviše pozitivni doprinos EU i nacionalnih fondova ruralnom razvoju u Srbiji. Korisnik se na obeležavanje predmetne investicije obavezuje prilikom preuzimanja Rešenja o odobravanju projekta i Obaveštenja korisniku IPARD podsticaja. Obaveze primaoca u smislu obeležavanja investicije definisane su u odnosu na iznos javne podrške. Ukupna sredstva za IPARD u 2022. godini su 6.294.000.000,00 dinara.

Ona će važiti za sve i očekuje se raspisivanje javnog poziva od početka februara 2022. godine.

Četvrta opcija je da traktor kupite preko subvencije uz podršku Svetske banke polularnu 50:40:10. Očekuje se da konkurs počne u poslednjoj dekadi januara meseca, a javni poziv izlazi naredne nedelje. Kako saznajemo u ponedeljak 17.01.2022. godine o tome ćemo vas obavestiti čim izađe na sajtu Ministarstva ili Uprave za agrarna plaćanja.

Za ovaj posao najbolje je da se obratite konsultantima koji su na spisku Ministarstva ili PSSS. Svakako sami pročitajte sve što vam pripreme da ne bi bilo grešaka. Oni koji se bave ratarstvom mogu i da očekuju poziv nakon završetka poziva za gazdinstva koja se bave stočarstvom. 

Peta opcija je da tražite povraćaj od vaše lokalne samouprave. Od mesta do mesta ova subvencija se razlikuje. Najčešće je to vrednost oko 100.000,00 dinara u zavisnosti od toga šta nabavljate.

Za većinu nabavki važi mogućnost finansiranja iz kredita koji obezbeđuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa komercijalnim bankama. Očekuje se uskoro objavljivanje Javnog poziva za 2022. godinu. Poziv ćemo objaviti čim bude dostupan javno.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije pripremilo je novi Pravilnik kojim je proširena lista opština odnosno sela i naselja u kojima će subvencije biti isplaćene do 65% povraćaja a koji će se primenjivati u narednoj godini. 


Ukupno preko 100 gradova i opština se nalaze na spisku koji obuhvata preko 2000 sela odosno mesta na koje se odnosi ova mera a možete pogledati spisak u nastavku ovog teksta. Ako je vaše mesto na ovom spisku umesto 50% povrat će biti 65% i na taj način država želi da podrži poljoprivrednike koji se nalaze u planinskim područjima na prosečnoj nadmorskoj visini od 500m i preko 500m, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda.

Ovaj pravilnik primenjuje se od 1. januara 2022. godine.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije pripremilo je novi Pravilnik kojim je proširena lista opština odnosno sela i naselja u kojima će subvencije biti isplaćene do 65% povraćaja a koji će se primenjivati u narednoj godini. Tako je sada obuhvat proširen na sela koja se nalaze na područjima Nacionalnih parkova. Ukupno preko 100 gradova i opština se nalaze na spisku koji obuhvata preko 2000 sela odosno mesta na koje se odnosi ova mera a možete pogledati spisak u nastavku ovog teksta. Ako je vaše mesto na ovom spisku umesto 50% povrat će biti 65% i na taj način država želi da podrži poljoprivrednike koji se nalaze u planinskim područjima na prosečnoj nadmorskoj visini od 500m i preko 500m, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda.

Status područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, u skladu sa ovim pravilnikom, ima naseljeno mesto na teritoriji opštine, odnosno grada ili cela teritorija opštine, odnosno sva naseljena mesta na teritoriji opštine koja ispunjavaju ovaj uslov ili se nalaze u granicama područja nacionalnog parka određenim Zakonom o nacionalnim parkovima ili su u devastiranim područjima u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu  (,,Službeni glasnik RSˮ, broj 104/14).

Ovaj pravilnik primenjuje se od 1. januara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

(Izvor: agropress.org.rs


Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar