Vest: Zelena oaza na radost Koceljevaca

Zelena oaza na radost Koceljevaca

Zelena oaza na radost Koceljevaca

Koceljeva je na početku realizacije dugo očekivanog projekta rekonstrukcije centralnog parka ispred zgrade Doma kulture u sedištu opštine koji je izgrađen, najverovatnije, još pre šest decenija. Prema rečima rukovodstva ove lokalne samouprave izabran je izvođač radova i u narednom periodu očekuje se njegovo uvođenje u posao.                                                                                                                                                                                                                 

Projekat parka obuhvata tri faze i biće realizovan na prostoru ispred i iza Doma kulture, a predviđa i parterno uređenje obližnjeg stambenog bloka.                                                                                                             

–Stara stabla biće zamenjena novim zelenilom, dečija igrališta imaće sve moderne sprave koje će biti bezbedne i opremljena za različite uzraste, na platou ispred Doma kulture predviđena je fontana, restauracija postojećeg spomenika je takođe planirana projektom. I deo u neposrednoj blizini restorana “Pekarac” će biti uređen u okviru ove celine- pojasnio je predsednik opštine Dušan Ilinčić.                                                                                                                                           

Vrednost prve faze, kojom će biti uređena površina od dve hiljade kvadrata, je oko 45 miliona dinara i ona je najskuplja. U delu iza Doma kulture, na površini od 1,7 hiljada metara kvadratnih planirana je izgradnja sportskih terena u okviru druge faze. Najmanje novca je predviđeno za uređenje prostora u blizini stambenih zgrada.                                                                           

Prema rečima prvog čoveka ove lokalne samouprave, kada park bude uređen kako je to projektom osmišljeno, Koceljeva će dobiti ne samo zelenu oazu za sadašnje žitelje već prostor koji će koristiti i naredne generacije.                                                                                                                           

–Ovaj projekat za izgradnju parka kod Doma kulture je urađen 2018.godine. Važno je da rešimo pitanje prostora za bezbednu dečju igru i relaksaciju svih ostalih građana, a opet da u drugoj fazi prostor iza Doma uredimo i dobijemo odbojkaški, rukometni, teniski teren- ističe Ilinčić i dodaje da će, po završetku ovog projekta biti potrebno renoviranje zgrade Doma kulture koja se u sadašnjem stanju neće uklopiti u novoizgrađenu parkovsku celinu te se već razmišlja kako iznaći sredstva za njeno novo ruho.                                                                                                                                                                                                 

Pitanje osvetljenja budućeg parka je važno, jer ovaj prostor treba da predstavlja bezbedno mesto u svako doba dana.                                                                                                                                                                   

–Ako ćemo da uredimo ovu celinu i da ona ostane u mraku, mislim da nismo obavili dobar posao. I sadašnji park nam je u mraku. Ovo pitanje je veoma važno i daje jednu potpuno drugačiju sliku. Park zamišljam kao jedno lepo i sigurno mesto, adekvatno osvetljeno, a ne kao mračan i neprijatan prostor koji bi samim tim mogao da bude i nebezbedan- smatra predsednik koceljevačke opštine.                                                                                               

Ističe da je sadašnjim projektom obuhvaćena postojeća rasveta koja, po mišljenju nadležnih, nije dovoljna pa je važno, pre nego se otpočne sa uređenjem definisati ovu oblast i uraditi sve prethodne radove u cilju ispunjenja preduslova za potpunu realizaciju  projekta izgradnje centralnog parka u ovoj varoši.                                                                                         

 –Osim toga, nama nije fokus da uradimo samo ovaj park. Verovatno ćemo u naredno periodu  pokušati da uredimo još jedan manji prostor u Novom naselju, po ugledu na neke gradske parkove u stambenim naseljima. Postoji ideja i o eventualnoj izgradnji manjeg parka u delu stambenih zgrada u Omladinskoj ulici- poručio je Ilinčić. 

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !






Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar