Vest: Zašto treba jesti više crnu ribizlu???

Zašto treba jesti više crnu ribizlu???

Zašto treba jesti više crnu ribizlu???

Crna ribizla je veoma zdrava voćka. Plod crne ribizle ima veliku hranljivu, terapeutsku i tehnološku vrednost i sadrži vitamin C u velikim količinama i antocijanina.

Bobice ove voćne vrste imaju kiselkasto-sladak osvežavajući ukus, izuzetno su sočne i one su najlekovitiji deo biljke. Imaju veoma specifičan miris.


Ribizla sadrži mnogo šećera, belančevina, mineralnih supstanci i tanina. Plod ribizle koristi se za jelo u svežem stanju, pored toga služi za pravljenje sokova, džemova, želea, marmelada i sirupa. U konditorskoj industriji koristi se kao dodatak za pravljanje bombona, čokolada, kremova, pudinga i drugih slatkiša. Ova voćka se sve koristi i za pripremanje voćnog jogurta.

U farmaceutskoj industriji se koriste i plod i list ribizle, posebno crne. Plod ribizle i njegove prerađevine pomažu normalizaciji i stabilizovanju krvnog pritiska, posebno je preporučljiv za osobe koje imaju visok pritisak, ali i za poboljšavanje krvne slike posebno malokrvnosti.

Utvrđeno je da sok crne ribizle pomaže pri lečenju krvarenja desni i proširenih vena i da pozitivno utiče na povećanje nivoa koncentracije.

Crna ribizla sprečava i leči teške infekcije, a pre svega upalu pluća. Plodovi i sok ove biljke veoma su korisni u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova probavnih organa. Preporučuje se za jačanje i čišćenje krvi. Čaj od crne ribizle povoljno utiče na rad bubrega i ublažava tegobe izazvane reumom i gihtom.

Plod ribizle i njegove prerađevine potpomažu normalizaciji i stabilizaciji krvnog pritiska, a posebno se preporučuje osobama koje su sklone anemiji.

Autor: dipl. inž. Snežana Dragićević Filipović, PSSS Čačak

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici !

Izvor: Agromedia



Podeli:

Povezane vesti

Ostavite komentar